Ubuntu (Linux) a Android

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
Awatar użytkownika
rozbarat
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Ubuntu (Linux) a Android

Post autor: rozbarat »

Witam
Nie wiem czy w dobrym formu piszę, ale mam pytanie odnośnie Androida. Wszyscy wiemy, że zyskuje coraz większą popularność, jest oparty na jądrze Linuksa, nie mniej jednak programów do modowania (czy też w ogóle obsługi) andka na Linuksie jest jak na lekarstwo.
Znacie jakieś programy do jego obsługi (root-owanie, app2sd, wgrywanie innych romów), które da się przeprowadzić pod tym systemem ?

PZDR
T.
__ROZBARAT__
Awatar użytkownika
van.den.vons
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04
Architektura: x86

Re: Ubuntu (Linux) a Android

Post autor: van.den.vons »

Przyłączam się do postu kolegi. Od niedawna mam telefon z Androidem. I niestety... Żadnej współpracy "po kablu" USB mojego telefonu z Ubuntu, zresztą nie tylko na moim kompie, sprawdzałem też na innych z Linuksem. Dziwne to i śmieszne. Android jest linuksowy, Ubuntu też chyba bezdyskusyjnie, a by cokolwiek wgrać w telefon, muszę oszukiwać swojego pracodawcę (co przecież jest straszne, okropne, grzeszne, nieetyczne, fuj!!!) i aplikacje wgrywam w czasie pracy ze służbowego kompa z Łyndołsem na pokładzie.
Awatar użytkownika
Shimmy
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: Shimmy »

Podłączam się do prośby.
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: MATE

Post autor: jacekalex »

Google wyłączyli?
http://maketecheasier.com/install-andro ... 2010/01/11

A potem szukać sposobów na forum xda-developers, albo innych forach Androida.
np: http://forum.xda-developers.com/showthr ... ?t=1007244
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
Awatar użytkownika
van.den.vons
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04
Architektura: x86

Post autor: van.den.vons »

OK, niby masz rację. Prawie o to mi chodziło. Jest jednak kilka drobnych "ale"...
Po pierwsze - prawie robi (jak wiemy z reklamy) wielką różnicę. Ja angielski znam, poradzę sobie ze zrozumieniem tego co na tych stronach jest. To "ale", o którym wspomniałem na początku postu odnosi się do tego, że jednak język angielski nie jest tym co dotarło pod wszystkie strzechy ludu zamieszkałego miedzy Bugiem, a Nysą, oraz Bałtykiem, a Bieszczadami.

Po drugie - język ten jest dość specyficzny, techniczno-informatyczny, co więcej okraszony niejednokrotnie slangiem. Nawet najlepszy "google-tłumacz" niewiele tu wskóra. Da efekt w postaci moja twoja rootować, a ty password LShift login twoja enter sudo.

Po trzecie - skoro tak się podniecająca co poniektórzy, że Android to taki jakby trochę młodszy brat Linuksa, że nawet niektórzy stawiali Ubuntu na różnych telefonach, to może wypadałoby, aby na największym forum poświęconym Ubuntu, które chwali się samo, że jest to, (cytuję): "Najlepsze miejsce, w którym znajdziesz odpowiedzi na nurtujące Cię pytania", taka odpowiedź na nurtujące userów pytania się pojawiła. I nie w języku Brytoli, ale w naszym rodzimym. Na pewno są setki chętnych do poznania tajników współpracy telefonów z Androidem z komputerami z zainstalowanym Ubuntu. Zgodnie z dewizą tego forum, na pewno oczekujemy w tej kwestii odpowiedzi na nurtujące nas pytania. Odsyłanie poprzez googlajkę nie załatwia sprawy.

Jestem przekonany, że większość czytających moje argumenty, zgodzi się z nimi.
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: MATE

Post autor: jacekalex »

????
Jak lubisz te same przepisy, co na xda-developers, przeważnie średnio przetłumaczone z pewną (bliżej nieznaną) liczbą niedomówień, to masz jeszcze np: http://forum.android.com.pl/

A co do rootowania, to o ile mi wiadomo, używa się do tego (na kompie) android-sdk, żeby wejść na shella telefonu.
A Android-sdk działa praktycznie tak samo na Win$ jak i na Linuxie.

Co do samej komunikacji z fonem, to Android ma np klienta http, ssh, samby czy ftp, te wszystkie protokoły można tak czy inaczej używać w Linuxie.
Wiec problemu nie ma.

Co do "sposobów", to xda-developers jest najlepszym miejscem, jak ktoś szuka informacji o takim czy innym modelu.
A jeśli masz w poście obrazki i komendy powłoki, i nazwy dodatków, to w czym problem?
Mnie zdażyło się różne sposoby na Linuxa wyczesać z japońskich forów, choć z alfabetu japońskiego nie znam ani jednej litery.
van.den.vons pisze:OK, niby masz rację. Prawie o to mi chodziło. Jest jednak kilka drobnych "ale"...
Po pierwsze - prawie robi (jak wiemy z reklamy) wielką różnicę. Ja angielski znam, poradzę sobie ze zrozumieniem tego co na tych stronach jest. To "ale", o którym wspomniałem na początku postu odnosi się do tego, że jednak język angielski nie jest tym co dotarło pod wszystkie strzechy ludu zamieszkałego miedzy Bugiem, a Nysą, oraz Bałtykiem, a Bieszczadami.
..................................

Jestem przekonany, że większość czytających moje argumenty, zgodzi się z nimi.
Więc może zamiast miauczeć, to może zrozumiesz pojęcie okreslone jako:

Kod: Zaznacz cały

sudo service brain start
Poza tym nikt w tym wątku nie pytal o konkretny problem, czy konkretny model polączenia z telefonem, czy model telefonu, czy choćby wersję Androida, czy inne konkretne czynności, ale jak zwykle ogólnie, jak to zrobić, bez żadnych szczegółów, co dokladnie zrobić, i co już zrobione, a co nie działa.

A ja nie znam tu wróżki, która wie, co Guziec czy Borsuk miał na myśli, kiedy napisał, co napisał.
W każdym razie Android-sdk działa praktycznie tak samo na WIn$ i Linuxie.
Przyklady:
http://wiki.android.com.pl/wiki/ROOT_dla_HTC_HERO
http://wiki.android.com.pl/wiki/ROOT_dla_HTC_Magic

To by było na tyle
:craz:
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”