Ubuntu 11.04 bardzo cicho odtwarza dźwięki, we wcześniejszych wersjach miałem ten sam problem.
A zaczyna się od tego że wchodzę w ikonę głośnika koło zegara wybieram preferencje dźwięku -> wyjście -> opcja 'złącze' i jak ruszę tę opcję to dźwięk staje się bardzo cichy (gdzieś 20% tego co normalnie). Nic nie daje że ustawię z powrotem te samo ustawienie.
Mogłem tego nie ruszać, ale korciło sprawdzić czy w nowej wersji Ubuntu jest tak samo. Da się to jakoś odkręcić? Nie chce instalować systemu od nowa. Widziałem kilka podobnych wątków w internecie ale wszędzie na starcie kazali wklepywać w terminalu alsamixer, a ja mam PulseAudio. Nie znam się za specjalnie na Linuksach więc prosił bym o tłumaczenie 'pomału'.
Ubuntu bardzo cicho odtwarza dźwięki
- k2cl
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: LXDE
- Architektura: x86
Re: Ubuntu bardzo cicho odtwarza dźwięki
Nawet jeśli używasz PulseAudio, alsamixer i tak działa. Spróbuj uruchomić ten program w terminalu i sprawdź, czy któryś suwak nie jest mocno "przyciszony".
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Re: Ubuntu bardzo cicho odtwarza dźwięki
Wpisuje alsamixer w terminalu i dostaje komunikat
Zainstalowałem gnome-alsamixer, wpisuje w terminalu gnome-alsamixer, program się uruchamia ale jest pusty, tz. jest wyłącznie białe tło, a po wejściu w edit -> sound card properties program się wyłącza i w terminalu pojawia się komunikat
-- 12 sie 2011 03:56 --
Nikt nie ma żadnych pomysłów? Gdzie się dało to sprawdziłem i suwaki dźwięku są na max. Aksamixer coś u mnie specjalnie nie funkcjonuje (albo ja nie umie go włączyć). Dodam że mama płytę ASUS M2N-SLI i korzystam ze zintegrowanej karty dźwiękowej.
Może to wina wersji x64?
Kod: Zaznacz cały
cannot open mixer: Nie ma takiego pliku ani katalogu
Kod: Zaznacz cały
(gnome-alsamixer:2696): GLib-GObject-CRITICAL **: g_type_instance_get_private: assertion `instance != NULL && instance->g_class != NULL' failed
Naruszenie ochrony pamięci
Nikt nie ma żadnych pomysłów? Gdzie się dało to sprawdziłem i suwaki dźwięku są na max. Aksamixer coś u mnie specjalnie nie funkcjonuje (albo ja nie umie go włączyć). Dodam że mama płytę ASUS M2N-SLI i korzystam ze zintegrowanej karty dźwiękowej.
Może to wina wersji x64?