Kernele testowe/stabilne wersja 16.x - atom oraz K8

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Kernele testowe wersja 16.x - atom oraz K8

Post autor: e X t 7 3 »

M3cin pisze:
Nemeczek pisze:Ogólnie to się zastanawiam czy te kernele są takie dobre czy te od canonical takie badziewne.
Kernele Ubuntu są dobre, nie ma się co dziwić że ręcznie kompilowane są o niebo szybsze - oczywiście dobrze zoptymalizowane - ponieważ Ubuntu ma działać na każdej maszynie, więc jądro zawiera wszystkie moduły i sterowniki aby obsłużyć jak największą liczbę urządzeń - w skrócie jest to masówka. I tak Linux jest piękny w tym że jedno jądro, które mało waży, działa poprawnie na niezliczonej ilości maszynach!
I tu się nie zgodzę ... moje kernele obsługują większą liczbę urządzeń niż te Canonical, tu nie w tym rzecz.

Pozdrawiam

-- 09 sie 2011 11:46 --

Kolejny kernel - 16.2 powinien już mieć w pełni działające nagłówki ;).

Pozdrawiam

-- 10 sie 2011 13:52 --

Zatem dobrałem już odpowiednią konfiguracje flag optymalizacyjnych dla kernela K8 i atom ... gotowe kernele udostępnię do piątku. Mogę na teraz powiedzieć - szkoda, że procesory - szczególnie atom nie mają więcej cache`u ... można by znacznie bardziej podbić wydajność ;P ... choć powiem szczerze są połączenia flag skutkujące znacznym podbiciem wydajności ... jednak potrafią zatkać cache nawet Athlona X4 :P i niestety nie można ich w tym momencie stosować = skok wydajności np. z 60 do 80-90 FPS w grze, ale skutkujący potem nagłą czkawką (przepełnienie cache`u). Najbardziej czekam na możliwość wykorzystania GCC 4.6.x ... ma kilka flag, które mogą się przyczynić do znacznego podniesienia wydajności ;).

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
Nemeczek
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.04
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: Nemeczek »

Zaraz się dowiem jak ten kernel zareaguje na Kubuntu ;)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Nemeczek pisze:Zaraz się dowiem jak ten kernel zareaguje na Kubuntu ;)
Mam nadzieje ze pozytywnie i przyjaźnie ;) ... co do nowego kernela - v.16.2-ext73-atom będzie wydajniejszy od v.16.1 średnio do ok 10 % (w zależności od zastosowań) ... z skrajnych przypadkach zmierzyłem różnice na poziomie 18 %. Testowałem głownie pod Asusem 1201n, m.in na grach: Nexuiz, Doom 3, Prey, Open Arena, Sauerbraten. Obie wersje - atom i K8, nie tylko będą dość odczuwalnie wydajniejsze, ale też bardziej responsywne.

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
wojciechr
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 17.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: wojciechr »

Mam pytanie , może nie dokładnie o samo jądro, ale na 16.1 podpiąłem drukarkę hp LaserJet 4200 dtn (zcrossowanym kablem) i nic system jej nie widzi, dajcie jakieś pomysły proszę. W Drukowaniu znajduje ją ale nie przesyła. Czy jest szansa na podpięcie jej bez routera, przez który działa, słyszałem że przez kabel crossowy też powinno pójść bo ma wbudowany print serwer.
Proszę o pomoc.
A na 16.2 nie mogę się doczekać :) bo już 16.1 jest bardzo szybki a następne 10-18% to będzie rakieta jeszcze szybsza! Supet Ext73 -gratulacje za osiągi!
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

wojciechr pisze:Mam pytanie , może nie dokładnie o samo jądro, ale na 16.1 podpiąłem drukarkę hp LaserJet 4200 dtn (zcrossowanym kablem) i nic system jej nie widzi, dajcie jakieś pomysły proszę. W Drukowaniu znajduje ją ale nie przesyła. Czy jest szansa na podpięcie jej bez routera, przez który działa, słyszałem że przez kabel crossowy też powinno pójść bo ma wbudowany print serwer.
Proszę o pomoc.
A na 16.2 nie mogę się doczekać :) bo już 16.1 jest bardzo szybki a następne 10-18% to będzie rakieta jeszcze szybsza! Supet Ext73 -gratulacje za osiągi!
Witaj, tzn. znajduje drukarkę i ją konfiguruje ? ... ale drukowanie nie działa ?

Co do kernela ... mam nadzieje, że odczujesz różnicę ... na plus oczywiście. Te kernele znacznie poprawiają responsywność przy maksymalnie obciążonym systemie.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Nemeczek
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Post autor: Nemeczek »

Muszę przyznać ze to kde4 się wyrobiło. Dodając do tego kernel pana eXt73 chodzi a raczej biega naprawdę fajnie.
Wykasowałem tylko ze skryptu instalację compiza itp. mam nadzieję że nie złamałem praw autorskich :D:D
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Nemeczek pisze:Muszę przyznać ze to kde4 się wyrobiło. Dodając do tego kernel pana eXt73 chodzi a raczej biega naprawdę fajnie.
Wykasowałem tylko ze skryptu instalację compiza itp. mam nadzieję że nie złamałem praw autorskich :D:D
Oczywiście, że nie ;) ... w zasadzie co do licencji, to w pełni opieram się na GPL ... jedynie w przypadku wykorzystania mojej pracy do działań czystko komercyjnych prosiłbym o kontakt ;).

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
M3cin
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Kontakt:

Post autor: M3cin »

No to czekam z niecierpliwością na nowy kernel i mam nadzieję config od razu bo planuje pod Debiana trochę optymalizować.
wojciechr
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 17.04

Post autor: wojciechr »

Witaj, tzn. znajduje drukarkę i ją konfiguruje ? ... ale drukowanie nie działa ?

EXT73 - posłuchaj (inni też - czekam na pomoc z Waszej strony - proszę o pomoc)
Tak, zgadza się znajduje drukarkę ale już nie drukuje :( jeszcze przez moment mogę korzystać z routera (chociaz to strasznie upierdliwe, bo zmienia IP drukarki co restart i potem szukam i szukam .. aż wreszcie drukuję informacje o drukarce i stamtąd IP wpisuję do drukarek sieciowych ) , ale potem router zniknie i muszę wymyśleć jakiś inny sposób na skonfigurowanie HP LJ 4200 dtn z moim Asusem eepc 1001 ha - macie jakiś pomysł, czy nie obędzie się bez kupna kabla USB-LPT ?

Co do kernela ... mam nadzieje, że odczujesz różnicę ... na plus oczywiście. Te kernele znacznie poprawiają responsywność przy maksymalnie obciążonym systemie.
No już się nie mogę doczekać :)

Pozdrawiam[/quote]
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

co do drukarki to na razie nie ma rozwiązania ... a co do kernela v.16.2 ... to będzie małe opóźnienie. Mam nadzieje najdalej do poniedziałku - jeszcze parę testów muszę wykonać.

Pozdrawiam

-- 16 sie 2011 08:44 --

Wybaczcie opóźnienie, ale o ile kernel w wersji K8 jest już praktycznie gotowy, o tyle z wersją atom mam pewien problem ... przykładowo kernel w wersji o jakiej psiałem na Asusie 1201n sprawuje sie genialnie, ale już na Lenovo s10 jest gorzej ... szukam teraz rozwiązania "pośredniego". Ma nadzieje, ze już znalazłem.

Pozdrawiam

sylwusik2
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: sylwusik2 »

WItam
próbuję zainstalować kernel z nagłowka
instalator-linux-imege-headres-v.16.1-atom dla netbooka asus 1101ha. W trakcie instalacji ciągle wyskakuje mi błąd
Examining /etc/kernel/postinst.d.
run-parts: executing /etc/kernel/postinst.d/dkms 3.0.0-ext73-f1-16.1-atom-ags-cfs /boot/vmlinuz-3.0.0-ext73-f1-16.1-atom-ags-cfs
* dkms: running auto installation service for kernel 3.0.0-ext73-f1-16.1-atom-ags-cfs
* emgd (1.6.0.1922)... fail

zaznaczyłem wszystkie repozytoria dostępne w menedzerze pakietów zgodnie z opisem. Co może być przyczyną i jak prawidłowo zainstalować ten kernel ?
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 12.04
Kontakt:

Post autor: Galvatron »

Masz starą wersję skryptu, ze skopanymi nagłówkami. Pobierz świeżą, która zamiast nich instaluje pliki źródłowe kernela.
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
sylwusik2
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: sylwusik2 »

Hm. Wersję tę pobrałem dzisiaj ze strony kerneli testowych. Poczekam wtedy na poprawną wersję chyba że błąd leży gdzie indziej.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

sylwusik2 pisze:WItam
próbuję zainstalować kernel z nagłowka
instalator-linux-imege-headres-v.16.1-atom dla netbooka asus 1101ha. W trakcie instalacji ciągle wyskakuje mi błąd
Examining /etc/kernel/postinst.d.
run-parts: executing /etc/kernel/postinst.d/dkms 3.0.0-ext73-f1-16.1-atom-ags-cfs /boot/vmlinuz-3.0.0-ext73-f1-16.1-atom-ags-cfs
* dkms: running auto installation service for kernel 3.0.0-ext73-f1-16.1-atom-ags-cfs
* emgd (1.6.0.1922)... fail

zaznaczyłem wszystkie repozytoria dostępne w menedzerze pakietów zgodnie z opisem. Co może być przyczyną i jak prawidłowo zainstalować ten kernel ?
Masz GMA500 tak ? Być może wersja pakietu emgd, którą masz nie obsługuje kernela z rodziny 3.0.x.

Pozdrawiam

-- 17 sie 2011 22:24 --

Panie i Panowie nie chce, abyście pomyśleli, że się "lenie" i dlatego nie ma jeszcze nowej wersji kernela, skryptów, etc. ... pracuje w pocie czoła ;). Poniżej na dowód tego screen pokazujący wersje "developerską" kernela v.16.2 ... tu jeszcze v16.7 ... zobaczcie 54 razy rekompilowałem kernel w wersji atom !!!! ... ale chyba mam już właściwą wersje. Zatem ostateczna wersja v.16.2 to będzie build 55 - już w oparciu o kernel 3.0.2:

kernel v.16.2-dev-build 54

Teraz jeszcze seria ostatecznych testów ... parę dni odpoczynku w górach i w poniedziałek wypuszczam wersje v.16.2 atom i K8.

Pozdrawiam

taedoju
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.10

Post autor: taedoju »

super! mam pytanie czy ktoś może testował kernel eXt na linuks mint ? znajomy mnie pytal i nie wiem czy mu polecic czy mu odradzic, ma on wersje z LXDE
Awatar użytkownika
M3cin
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

taedoju pisze:super! mam pytanie czy ktoś może testował kernel eXt na linuks mint ? znajomy mnie pytal i nie wiem czy mu polecic czy mu odradzic, ma on wersje z LXDE
Mint (oprócz LMDE) bazuje na Ubuntu, więc nie ma przeciwskazań, chyba że to jakaś stara wersja Minta...
Ja na czystym Debianie testuje i trochę mam zamiar zmodyfikować jądro.
Awatar użytkownika
elmer
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: elmer »

Witam.
Ja mam Minta 9 i zainstalowany kernel 14.5 Atom i wszystko śmiga pięknie.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Post autor: Galvatron »

taedoju pisze:super! mam pytanie czy ktoś może testował kernel eXt na linuks mint ? znajomy mnie pytal i nie wiem czy mu polecic czy mu odradzic, ma on wersje z LXDE
Jeśli ten Mint bazuje na 11.04, to w teorii nie powinno być problemu (10.10 oficjalnie nie jest wspierany, niemniej spróbować nie zaszkodzi). Gorzej jak na 10.04 LTS, bo różnice między między jądrem 3.x.x a całą resztą są zbyt duże.
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
zovalik
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04
Kontakt:

Post autor: zovalik »

Instalował ktoś ten kernel pod LMDE? Gra jest warta świeczki? Nie namieszam sobie w systemie za bardzo?
Awatar użytkownika
M3cin
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

zovalik pisze:Instalował ktoś ten kernel pod LMDE? Gra jest warta świeczki? Nie namieszam sobie w systemie za bardzo?
Pod LMDE na pewno nie możesz instalować bezpośrednio ze skryptu bo nie zadziała i może namieszać, polecam ręcznie ściągnąć paczki z jądrem i nagłówkami i po prostu zainstalować i testować :).
Jeśli Ci się coś nie spodoba to po prostu usuwasz paczuszki jak każde inne, warto spróbować.
Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”