Ubuntu jako Router (2 lacza), WiFi, NAS, FTP, VNC, torrent,

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
Awatar użytkownika
kasprzak
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Brak
Architektura: x86
Kontakt:

Ubuntu jako Router (2 lacza), WiFi, NAS, FTP, VNC, torrent,

Post autor: kasprzak »

Witam,
Zbieram informację dot. aplikacji które muszę wykorzystać do mojego projektu routera.
Mianowicie chcę by łączem podstawowym była neostrada (mam obecnie router TP-LINK 8840T i myślałem żeby użyć go jako modem, a inną podsieć zrobić do udostępniania serwerem), ale drugim podpięty pod USB modem GSM (Huawei) i połączenie z Blueconnect.

Ogólna koncepcja jest taka, żeby napisać skrypt pingujący interfejsem eth0 jakieś 2-3 adresy i w razie braku odpowiedzi ze wszystkich podnosi połączenie z blueconnectem., w momencie gdy eth0 zwróci pinga łącze GSM się rozłączy i wykorzystywana będzie neostrada.

Do Access Point'a rozumiem karta WLAN z trybem client (ewentualnie może byc bez tego, bo i tak mam access point'y zewnętrzne).

Pod pojęciem NAS rozumiem serwer plików dla użytkowników w sieci domowej. Generalnie chodzi o serwer plików (dyski sieciowe w komputerach Windows). W przyszłości może jakieś DLNA.

Dodatkowo webserver, FTP, może mail - ale to też pikuś.

Świetnie by było jakby był jakiś ogólny webpanel, albo dedykowana dystrybucja mająca w/w cechy.

Takie bonusowe pytanie: Wyrzucenie kamerek IP do panelu i rejestracja tego (jakiś sofcik do cctv) Jest coś dedykowanego ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”