Wylogowywanie się przy włączaniu Google Chrome/Chromium

Przeglądarki, poczta, pakiety biurowe, prezentacje itd.
Agga1818
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04

Wylogowywanie się przy włączaniu Google Chrome/Chromium

Post autor: Agga1818 »

Witam!
Postanowiłam ostatnio zmienić na chwilę przeglądarkę z firefoxa, który działa dość wolno, na google chrome. Wszystko było ok do czasu, gdy po włączeniu przeglądarki od razu wyrzuca mnie do ekranu logowania. Od tamtego czasu ciągle dzieje się tak samo, na chromium również jestem wylogowywana. Po ponownym połączeniem się z siecią przeglądarka uruchamia się lecz po kilku włączeniach wylogowuje mnie. Czy ktoś może wie o co chodzi i ewentualnie pomóc mi rozwiązać ten problem?
z góry dzięki
Ostatnio zmieniony 13 sie 2011, 21:38 przez Agga1818, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: MATE
Architektura: x86_64

Re: Wylogowywanie się przy włączaniu Google Chrome/Chromium

Post autor: jacekalex »

Spróbuj założyć nowe konto użytkownika, i na nim spróbować.
Poza tym, zainstalować Firefoxa 5, i dorzucić mu Adblocka, Nosripta, Ghostery, BrowserProtect i Cookie Monster.

W ten sposób powstaje pancerna, i co ważniejsze szybka przeglądarka.
Dodatkowo, jak skonfigurujesz Ghostery i Addblocka ( około 50 kliknięć myszką) - to masz z głowy większosć stron zamulaczy.
Noscript blikuje większość mulących skryptów javascript, na początku sprawia trochę kłopotów, czasem trzeba go wyłączać, ale można się przyzwyczaić, a z czasem wszystko zaczyna śmigać.

I koniec końców mamy przegladarkę, która zjada chrome na śniadanie :craz:

Co do wylogowania, w logach /var/log/syslog i /var/log/messages - powinien być jakiś ślad błędu.
Ewentualnie wyłącz gdm, zaloguj się w konsoli, uruchom Xserwer poleceniem:

Kod: Zaznacz cały

startx -- :1  &>>~/awaria.log
włącz chrome, i jak cie wyloguje, masz piękny zapis tego, co się działo w katalogu domowym , kilkadziesiąt ostatnich linii z logu ~/awaria.log będzie prawdopodobnie wskazywało na przyczynę anomalii.
Tylko uwaga, u mnie taki log po 2 minutach z KDE-4.6.3 miał zaledwie 800 linni, jeśli chcesz potem wkleić cały,to na pastebin lub innego wkleja.

To by było na tyle
:craz:
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
Agga1818
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: Agga1818 »

Szczerze mówiąc wolałabym zostać przy Chromium, bo na nim java działa mi o wiele lepiej niż na Firefoxie.

I teraz mam takie głupie pytanie: jak to wszystko zrobić?
Gdybyś mógł mi napisać wszystkie komendy po kolei jakie mam wpisać do terminalu byłoby świetnie.

Z góry dziękuję.
m.pawelski
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: m.pawelski »

Witam,

po zainstalowaniu nowego ubuntu w wersji 12.10 na nowym laptopie dzieje się u mnie to samo. Warunkiem koniecznym do wystąpienia tego błędu jest zalogowanie się do konta google, pierwsze uruchomienie przeglądarki(bez logowania) jest prawidłowe. Sprawdzałem na Chromium i na Google Chrome i w obu przypadkach jest to samo.
Czy ktoś może rozwiązał ten problem? Chcę zostać przy tej przeglądarce, gdyż synchronizacja danych przez konto google jest dla mnie priorytetem.

Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Michał Pawelski
DavS
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.10
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: DavS »

Ktoś rozwiązał ten problem?

Tworzyłem katalog kopia przenosiłem zakładki ale po jakim czasie problem znowu się pojawia :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Biuro”