Karta ATI Radeon x1050/128 i otwarte sterowniki - czarny ekran przy uruchamianiu gier

Gry, które działają natywnie na Linuksie.
FoX96
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86

Karta ATI Radeon x1050/128 i otwarte sterowniki - czarny ekran przy uruchamianiu gier

Post autor: FoX96 »

Witam, mam pewien problem z ubuntu 11.04, z którym walczę od 2 tyg. (wtedy instalowałem ten cudowny system :D), a więc przechodząc do sedna sprawy nie mogę grać w żadne gry i te na pingwina (Urban terror, Assault cube), i te na winde, ale emulowane przez wine (cs 1.6 ns).
Instalacja przebiega ok, wszystko chodzi jak należy, ale do momentu uruchomienia aplikacji.
Wtedy zaczynają się czary :), w przypadku:
-cs, pojawia się tło, jest muzyka, ale nie włącza się menu, aha przed uruchomieniem nagle zmienia się rozdzielczość, wszystko jest duże
-gry na linuxa, tutaj jest gorzej, jest czarny ekran ..... czarny ekran ... czarny ekran, aż się komp nie zawiesi, nie mogę luknąć do terminala co jest nie tak, bo muszę resetować kompa, a wrócić do pulpitu, np. ctrl+alt+del, nie mogę.
Sam próbowałem poradzić sobie z tym (sam, tzn. z pomocą bardziej doświadczonych kolegów i innej stronki o ubuntu), ale niestety nie wyszło :/
Mam:
-sterowniki do karty ATI, tylko te, które były w systemie (moja karta nie jest wspomagana nie jest przez ati)
-włączoną akcelerację 3d
-wyłączonego campiza, słyszałem, że muli gry.
Ale i tak to nic nie daje.

Co do sprzętu, to to nie jest nic z nowoczesnej techniki, bardziej to on się nadaje do muzeum, ale takie jest życie ;)
Mój staruszek ma:
-karte graf: ati radeon x1050/128
-ram: 512 MB
-procesor: 2,66GHz
Proszę się nie śmiać ... :) jednak z cs komp dawał radę, a tu nagle nie może i z grami na linuxa też nie, a one zbyt wymagające nie są.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel
Architektura: x86_64

Re: Karta ATI i otwarte sterowniki - czarny ekran przy uruchamianiu gier

Post autor: igotit4free »

Brutalnie, ale szczerze ... nic z tego nie będzie. Mało RAMu, żałosna grafika.
Komputer w takiej konfiguracji nie nadaje się do gier czy multimediów pod żadnym współczesnym Linuksem. A emulacja na tym innego systemu i próba odpalania w tym środowisku obcych aplikacji to już niemożliwość do kwadratu.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
FoX96
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Jednak gry na linuxa mają bardzo małe wymogi, więc raczej powinny ruszyć, nawet na moim złomie. Na windzie wszystko grało jak trzeba,a teraz .... szkoda.
A może jeszcze jakieś inne rady? Bardziej pomocne?
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Re: Karta ATI Radeon x1050/128 i otwarte sterowniki - czarny ekran przy uruchamianiu gier

Post autor: igotit4free »

W zasadzie lustrzany temat.
Co do "windy" o której wspominasz, to porównujesz do XP z wymaganiami z 2001 roku, czy do współczesnych Ubuntu 11.04 Visty i Sevena?
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
FoX96
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: Karta ATI Radeon x1050/128 i otwarte sterowniki - czarny ekran przy uruchamianiu gier

chodziło mi o XP Professional, jednak kumpel ma jeszcze słabszy komp niż ja, a jednak na ubuntu 11.04 gry mu chodzą, więc nie wiem co jest grane
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: Jusko »

Sprawa jest bardzo prosta.

XP - 2001 rocznik, wymagania również z tamtego okresu.
Najnowsze Ubuntu - rocznik 2011, wymagania znacznie większe niż informatyczny już zabytek, Windows XP.

Pod Windows działa dlatego, że to nadal system z 2001 roku i nie zmienił się za bardzo, sterowniki działają, mimo że nie są już rozwijane. Linux za to rozwija się bardzo, naprawdę bardzo dynamicznie, sterowniki tak samo jak pod Windows nie są już przez AMD rozwijane, w międzyczasie zmienił się parę razy Xorg, xserver oraz inne komponenty, z którymi sterowniki producenta nie są już kompatybilne z racji zaprzestania rozwoju własnościówek. Są otwarte sterowniki (rozwijane przez odpowiednie instytucje/społeczność), jednak różnie sobie radzą, czasem działa coś idealnie, kiedy indziej dana gra nie zadziała wcale. Winić możesz tu AMD za zaprzestanie chyba pod koniec 2009 wspierania wielu kart, przenosząc je do serii Legacy - sterowniki nie są już rozwijane pod żaden z systemów. Wracając do tematu - musisz się przyzwyczaić do czarnych ekranów, braku uruchomienia się czy zwolnieniach przy używaniu Wine. Nie jest to regułą, ale czymś normalnym w przypadku driverów otwartych. Jeśli chcesz wyciągnąć z karty tyle ile możesz, musisz wrócić do Windows ze sterownikami producenta - jak wspomniałem XP to informatyczna prehistoria już, ale tam to działa z tej przyczyny(choć producent nie gwarantuje już działania sterowników Legacy z Vista i 7).
mat
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Blackbox

Post autor: mat »

FoX96 pisze:Jednak gry na linuxa mają bardzo małe wymogi, więc raczej powinny ruszyć, nawet na moim złomie. Na windzie wszystko grało jak trzeba,a teraz .... szkoda.
A może jeszcze jakieś inne rady? Bardziej pomocne?
Mam podobny komputer, którego nie używam, ponieważ od 2004 r. zaczęły powstawać gry dla Linuksa z którymi już sobie nie radził.
Twój komputer prawdopodobnie kosztuje 200 - 300 zł, a w tym wypadku jedyną opcją jest dokupienie pamięci RAM oraz wymiana karty graficznej na GeForce. Jednak nawet po tych zmianach niektóre gry dla Linuksa mogą działać bardzo wolno. Niestety przy obecnych cenach komputerów taniej wyjdzie kupić jakiś komputer z kartą graficzną GeForce na Allegro lub w innym miejscu.
FoX96
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Czy to oznacza, że już żadna gra mi nie pójdzie? Wiem, że sprzęt jest tragiczny, ale za kilka miechow zmieniam. Teraz proszę o konkrety:
-czy będę mógł grać na tym kompie z linuxem?
-czy dać sobie spokój z grami i cieszyć się systemem?
-czy jest jakiś sposób, żebym mógł zagrać?
Awatar użytkownika
makson
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: makson »

Jaka jest różnica między grać a grać? Część gier na pewno Ci działa (Battle for Wesnoth, itp.), te które wymagają OpenGL 3+ najprawdopodobniej nigdy nie będą działać.

Być może z biegiem czasu sterowniki się polepszą, ale inne elementy systemu mogą mieć zwiększone wymagania, przez co system wcale nie koniecznie będzie lepiej działać.

Jakie są sterowniki obecnie to sam widzisz, więc nie rozumiem o co się pytasz...
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Linuksowe”