WIFI - ciągłe proszenie o hasło.

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
feren
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

WIFI - ciągłe proszenie o hasło.

Post autor: feren »

Witam,

od pewnego czasu borykam się z pewnym problemem. Otóż na wielu dystrybucjach mam problem z łączeniem bezprzewodowym, otóż zazwyczaj początkowo internet działa jakiś czas, po czym następuje rozłączenie i ciągłe proszenie o hasło. Jak już wspomniałem problem pojawiał się na wielu dystrybucjach, sterownik instalowałem ten który polecił mi system ( po instalacji STA nie widziało żadnej sieci). Karta jest wykrywana poprawnie, widzi sieci, działa chwilę i przestaje.

Aktualnie korzystam jedynie z Windows 7, na którym nigdy problemów z WIFI nie miałem. Nie wiem czym jest spowodowany problem, mam ochotę przesiąść się na Ubuntu, jednak za każdym razem ten problem mnie odpycha.
Ruter: Livebox TP
Karta: Broadcom 4312
Sprzęt: Lenovo G550
Aktualnie nie mam linuksa na laptopie, ponieważ wczoraj popsuł mi również WIFI na łindzie i postanowiłem, że najpierw zasięgnę rady.
pawelek_w
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Re: WIFI - ciągłe proszenie o hasło.

Post autor: pawelek_w »

witam
spróbuj sprawdzić połączenie wifi bez zabezpieczeń (czyli wejdź na stronę konfiguracyjną routera, zakładka wireless i otwarty klucz zabezpieczeń), i zobacz czy nadal zrywa połaczenie, jeżeli nie to wina nieodpowiedniego typu zabezpieczenia - zmień na inne, jeżeli nadal zrywa to zresetuj urządzenie do ust. fabrycznych i skonfiguruj na nowo. Sprawdź i daj znać czy pomogło
pozdrawiam
feren
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Miło że ktoś się wreszcie odezwał.

Otóż z tego co wtedy sprawdzałem to internet nie łączył nawet bez zabezpieczeń ( hasło, filtrowanie mac). Kiedyś próbowałem już resetować ruter jednak to nie przyniosło rezultatu, zresztą na Windowsie wszystko jest jak w najlepszym porządku. Jakie inne sugestie?
pawelek_w
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Kontakt:

Post autor: pawelek_w »

hej
0. jeżeli PC widzi kilka sieci to może się zdarzyć że pracują one na takich samych kanałach, zmień w takim razie swój kanał (zawsze o dwa w górę lub w dół) popróbuj i zobacz czy połączenie jest stabilne
1. czy sprawdzałeś te połączenie na innym PC, to pomoże nam zweryfikować czy problem jest po stronie PC czy routera i odwrotnie czy możesz pożyć inny router lub swojego PC sprawdzić na innej sieci
2. czy diody na routerze świecą prawidłowo czy np. dioda wireless przestaje świecić gdy zrywa połaczenie
3. czy gdy cię rozłącza to po jakim czasie (i ilu próbach wpisania hasła udaje sie je przywrócić), czy musisz też zrestartować router?
4. wejdź na stronkę routera i sprawdź jakie masz logi w dzienniku zdarzeń (opcja gdzieś w ustawieniach -system, stan, status, zdarzenia - niestety nie miałem nigdy takiego routera, musisz poszukać:)
5. czy system daje jakiś komunikat w stylu ograniczenie/brak łączności, ewentualnie pobieranie adresu IP, czy raczej zachowuje sie jakby nigdy nic i wyświetla prawidłowo sieci?
a) sprawdź co masz w automatycznym wybieraniu sieci - czy tam jest więcej sieci w kolejce do łączenia
b) najlepiej usuń wszystko stamtąd i utwórz połączenie od nowa

podaj trochę więcej danych to pomyślimy jeszcze
pozdrawiam
Awatar użytkownika
master86
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Brak

Post autor: master86 »

Z tym hasłem, to spróbuj wejść w ustawienia sieci wi-fi, następnie modyfikuj połączenie i zaznacz opcję "udostępnij dla wszystkich użytkowników". Może to to.
feren
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dzięki za odzew, postaram się to sprawdzić i edytować ten post.

Aktualizacja

Więc niestety podane przez was rozwiązania problemu nie przyniosły skutku. Internet działał aż do restartu systemu ( drugiego), uziemił także moje wifi pod Windows 7 i jedyne co mogłem zrobić to restart. Macie jeszcze jakieś pomysły?
Awatar użytkownika
monotonia
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04

Post autor: monotonia »

Chcę się podpiąć do tematu- u mnie z trzech windowsów XP pięknie się włącza sieć, za to na Ubuntu 10.10 ciągle woła o hasło (WPA2). Nie mogę zmieniać ustawień routera, więc albo coś się da zrobić albo czeka mnie granie w pasjansa aż dorobię się nowego laptopa.

Edit: Poczytałam sobie fora polskie i oficjalne, ten problem występuje u bardzo wielu osób, niektórym pomogło wyłączenie firewalla (mam wyłączony), instalacja sterowników windows (mam już włączone), zresztą wydaje mi się że to problem Ubuntu a nie mojego routera. Powinno cholerstwo działać bez mąk piekielnych do przejścia, od tego oni są, od tego są oni.
xterm-inate!
feren
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Rozwiązałem już swój problem.

Cała filozofia polegała na zainstalowaniu sterowników otwartych ( STA), a nie zamkniętych. Po instalacji Ubu 10.04 LTS, wykonuję aktualizację pakietów, następnie w terminalu rzucam - sudo apt-get update, w menadżerze sterowników instaluje sterownik STA i po restarcie wszystko działa bez problemu.

W każdym wypadku, w 99,9% chodzi o błędne sterowniki.

Pozdrawiam,
Feren
Awatar użytkownika
monotonia
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04

Post autor: monotonia »

Dziękuję, wreszcie jakieś konkrety. Mam dobre sterowniki Windowsa do mało popularnej już karty D-Link Air DWL-610, niestety wątpię żeby dałoby się coś z tym zrobić... Czytałam w Internecie, że ta karta działała bez sterowników Windowsowych pod Ubuntu, ale w wersji 8.04 :/ Ale trzeba nie ustępować w walce.
xterm-inate!
feren
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Wiesz co, a spróbuj wykonać te czynności które wykonałem ja kolejno, bo mi po pierwszym uruchomieniu też nie wykrywało żadnych sterowników w menadżerze ( System > Administracja > Sterowniki), może obejdzie się bez tych z Windowsa?

btw. i sudo apt-get update rzuć przed aktualizacją pakietów.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”