IDE ze wsparciem HTML5, CSS3 i PHP5

Bash, C, C++, Java, PHP, Ruby, GTK, Qt i wiele innych - wszystko tutaj.
Dixon38
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

IDE ze wsparciem HTML5, CSS3 i PHP5

Post autor: Dixon38 »

Witam, poszukuję edytora który obsłużyłby mi HTML5, CSS3 oraz PHP5. Najlepiej jakby można było w nim pisać sporo rzeczy (coś takiego jak geany). Jednakże chciałbym aby wyświetlał on podpowiedzi, przykładowo, gdy wpiszę on w jakiejkolwiek postaci wyświetlałby mi wszystkie znaczniki zaczynające się na "a", a gdybym wpisał przykładowo

Kod: Zaznacz cały

...
<input type= >
...
To wyświetlałby mi wszystkie możliwości (np: range, date, time...)
Czy jest jakikolwiek program, który byłby w stanie obsłużyć moje wymagania? Może jest jakaś wtyczka do geany, lub inny program do którego można zainstalować wtyczki?

Proszę o pomoc i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
kabanek
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: IDE ze wsparciem HTML5, CSS3 i PHP5

Post autor: kabanek »

ja proponuję popatrzeć na eclipse for php z doinstalowanymi dodatkami do js'a
zostaje też netbeans - doinstalowujesz php itp i powinno śmigać, chociaż czasem ja w nim miałem problem z javascriptem.
To trochę kombajny, ale zobacz - może któryś Ci spasuje :)
jest też zend studio
Dixon38
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.10
Architektura: x86

Post autor: Dixon38 »

Dzięki bardzo, jak będę miał czas, popatrzę na każdy z nich.
Będąc już w temacie programów - poszukuję dobrego programu do wirtualizacji (VBox odpada), coś typu VMware workstation. Chodzi mi o pełną obsługę WinXP, obsługę akceleracji 3D. Chciałbym również móc przydzielić więcej niż 1024MB pamięci RAm i 128 MB grafiki, Chciałbym otwierać na XP Adobe Flash PRO CS5.5 i Ps CS5.5.

Czy jest coś co obsługiwało by obsługiwało wyżej wymienione"rzeczy" i było dość wydajne?

Pozdrawiam..
norvoles
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: norvoles »

Chodzi mi o pełną obsługę WinXP, obsługę akceleracji 3D.
Jeśli o to chodzi, to jako taką wydajność będziesz miał na OpenGL (Quake4 na bliżej nieokreślonym systemie stojącym na XEN), natomiast DirectX jak już będzie działać, to na poziomie jakiejś zintegrowanej karty graficznej (bez względu na sprzęt), także tu nie licz na wiele.
Programy firmy Adobe zapewne OpenGL nie wykorzystują więc... najlepiej zainstaluj sobie Windowsa ;)
luzakwielki
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: luzakwielki »

norvoles pisze:Programy firmy Adobe zapewne OpenGL nie wykorzystują więc... najlepiej zainstaluj sobie Windowsa ;)
Wykorzystują, wykorzystują - zarówno do wyświetlania obrazów w oknie (tylko OpenGL daje dostęp do większej przestrzeni barw na kartach i monitorach dla grafików), jak i do reprezentacji działania filtrów (podgląd niektórych filtów to shadery OpenGL)... programy Adobe wykorzystają nawet obliczenia na kartach graficznych w niektórych filtrach jeśli karta na to pozwala (przy wirtualizacji można zapomnieć).
Dixon38 pisze:Będąc już w temacie programów - poszukuję dobrego programu do wirtualizacji (VBox odpada), coś typu VMware workstation. Chodzi mi o pełną obsługę WinXP, obsługę akceleracji 3D. Chciałbym również móc przydzielić więcej niż 1024MB pamięci RAm i 128 MB grafiki, Chciałbym otwierać na XP Adobe Flash PRO CS5.5 i Ps CS5.5.

Czy jest coś co obsługiwało by obsługiwało wyżej wymienione"rzeczy" i było dość wydajne?
Nie wiem dlaczego VMware (który akcelerację 3d ma kilkukrotnie wolniejszą niż VBox) nie odpada, a VBox tak, skoro spełnia kryteria (możesz przydzielić dużo więcej niż 1024mb ram i 256 mb grafiki), a obsługa akceleracji to OpenGL 2.1 i Dx9.0c działające z przyzwoitą wydajnością (wolniej niż natywnie, bo dochodzi narzut (wywołania programów OpenGL/DirectX (te są zamieniane na instrukcje OpenGL przez sterowniki) idą do sterowników VBox, te sterowniki komunikują się z wirtualną maszyną, która wywołuje te funkcje (OpenGL) już w sterownikach systemu host)) - narzut jest i działa to wolniej niż w host... ale VBox sobie i tak działa dużo szybciej niż produkty VMware w zakresie akceleracji 3d.
Awatar użytkownika
kabanek
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: kabanek »

aha, ważna rzecz: jako IDE bardzo dobre jest też aptana
Awatar użytkownika
FredDie
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.04
Kontakt:

Post autor: FredDie »

@up, a dokładnie Aptana Studio 3. Jest zbudowana na Eclipse, czyli program jest napisany w Java i trochę wolno chodzi, ale jak odpalisz i przyzwyczaisz się to zostaniesz przy nim. Więcej o AS3 możesz znaleźć na moim blogu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Programowanie”