[Solved] Asus K53e źle wykrywa touchpad

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
zovalik
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

[Solved] Asus K53e źle wykrywa touchpad

Post autor: zovalik »

System nie widzi poprawnie touchapada. Widzi go jako myszkę (ps/2 logitech wheel mouse) i dlatego nie mam możliwości ustawienia takich rzeczy jak przewijanie dwoma palcami itp.
Da się to jakoś zmienić/obejść?

Asus K53e

EDYTA: wujek Google jednak znalazł rozwiązanie

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... omments/64

Kod: Zaznacz cały

This patch includes new Elantech models from previous patches and fixes excessive wobble on the ETF1059 (ETF5900) model used in the System76 Pangolin Performance model. We've created a DKMS module that we're distributing until the patch makes it upstream and into Ubuntu. You can use the module with the following commands:

sudo apt-get install dkms
cd /usr/src/
sudo wget http://planet76.com/drivers/elantech/psmouse-elantech-v6.tar.bz2
sudo tar jxvf psmouse-elantech-v6.tar.bz2
sudo dkms add -m psmouse -v elantech-v6
sudo dkms build -m psmouse -v elantech-v6
sudo dkms install -m psmouse -v elantech-v6
Ostatnio zmieniony 31 sie 2011, 12:17 przez zovalik, łącznie zmieniany 1 raz.
askolotl1184
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME

Re: Asus K53e źle wykrywa touchpad

Post autor: askolotl1184 »

Też mam asusa k53, na pokładzie Malinowa Mandarynka.

Próbuję tak zrobić, jednak przy

sudo dkms build -m psmouse -v elantech-v6
otrzymuję komunikat:

julka@julka-K53SV-li:/usr/src$ sudo dkms build -m psmouse -v elantech-v6

Kernel preparation unnecessary for this kernel.  Skipping...

Building module:
cleaning build area....
make KERNELRELEASE=2.6.35-30-generic -C /lib/modules/2.6.35-30-generic/build M=/var/lib/dkms/psmouse/elantech-v6/build/src psmouse.ko....(bad exit status: 2)

Error! Bad return status for module build on kernel: 2.6.35-30-generic (x86_64)
Consult the make.log in the build directory
/var/lib/dkms/psmouse/elantech-v6/build/ for more information.
0
0
ERROR: binary package for psmouse: elantech-v6 not found
wspomniany wyżej make.log wygląda tak:

DKMS make.log for psmouse-elantech-v6 for kernel 2.6.35-30-generic (x86_64)
pią, 26 sie 2011, 08:45:34 CEST
make: Wejście do katalogu `/usr/src/linux-headers-2.6.35-30-generic'
  CC [M]  /var/lib/dkms/psmouse/elantech-v6/build/src/psmouse-base.o
/var/lib/dkms/psmouse/elantech-v6/build/src/psmouse-base.c:44: error: variable ‘param_ops_proto_abbrev’ has initializer but incomplete type
/var/lib/dkms/psmouse/elantech-v6/build/src/psmouse-base.c:45: error: unknown field ‘set’ specified in initializer
/var/lib/dkms/psmouse/elantech-v6/build/src/psmouse-base.c:45: warning: excess elements in struct initializer
/var/lib/dkms/psmouse/elantech-v6/build/src/psmouse-base.c:45: warning: (near initialization for ‘param_ops_proto_abbrev’)
/var/lib/dkms/psmouse/elantech-v6/build/src/psmouse-base.c:46: error: unknown field ‘get’ specified in initializer
/var/lib/dkms/psmouse/elantech-v6/build/src/psmouse-base.c:46: warning: excess elements in struct initializer
/var/lib/dkms/psmouse/elantech-v6/build/src/psmouse-base.c:46: warning: (near initialization for ‘param_ops_proto_abbrev’)
/var/lib/dkms/psmouse/elantech-v6/build/src/psmouse-base.c:49: error: ‘param_set_proto_abbrev’ undeclared here (not in a function)
/var/lib/dkms/psmouse/elantech-v6/build/src/psmouse-base.c:49: error: ‘param_get_proto_abbrev’ undeclared here (not in a function)
/var/lib/dkms/psmouse/elantech-v6/build/src/psmouse-base.c:862: warning: initialization from incompatible pointer type
/var/lib/dkms/psmouse/elantech-v6/build/src/psmouse-base.c: In function ‘psmouse_attr_set_protocol’:
/var/lib/dkms/psmouse/elantech-v6/build/src/psmouse-base.c:1588: error: ‘struct serio’ has no member named ‘children’
make[1]: *** [/var/lib/dkms/psmouse/elantech-v6/build/src/psmouse-base.o] Błąd 1
make: *** [psmouse.ko] Błąd 2
make: Opuszczenie katalogu `/usr/src/linux-headers-2.6.35-30-generic'

nie wiem co robić, proszę o pomoc :(
zovalik
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

http://people.canonical.com/~sforshee/l ... .2_all.deb

Spróbuj zainstalować tę paczkę.
askolotl1184
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: askolotl1184 »

Na Maliowej Mandarynce (wersja kernela 2.6.35-30-generic ) w czasie instalacji poprzez centrum oprogramowania ubuntu pojawia się okno dialogowe sygnalizujące błąd:

Wystąpił nieobsługiwany błąd

Wygląda to na błąd oprogramowania w aptdeamon, oprogramowaniu pozwalającym na instalowanie/usuwanie oprogramowania i przeprowadzania innych zadań związanych z zarządzaniem pakietami. Proszę zgłosić ten błąd na stronie http://launchpad.net/aptdaemon/+filebug i spróbować ponownie.
Spróbowałam resetować i instalować ponowne, bez powodzenia. Jednak...
Paczka rozwiązała mój problem z touchpadem na Natty Narwhal (niestety nie pamiętam wersji kernela). Scrollowanie w pionie i w poziomie działa jak marzenie! Dziękuję Ci, Zovaliku! Spróbuję coś pokombinować odnośnie powyższego błędu na ubuntu 10.10 i napiszę jeśli uda mi się znaleźć rozwiązanie. Jeszcze raz dziękuję! :)
zovalik
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Myślę, że problemem może być właśnie wersja 10.10, lub za stary kernel. U mnie działa ta paczka nawet na LMDE.
Tzu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04

Re: [Solved] Asus K53e źle wykrywa touchpad

Post autor: Tzu »

Cześć,

Chcę się przesiąść na linuxa, jednak odpaliłem LIVECD i nie działały mi takie funkcje touchpada jak właśnie przewijanie dwoma palcami, czy otwieranie nowej karty stukając dwoma palcami.
Mam ASUS k52ju (podobna seria do Twojej), a touchpad to ELAN SMART-PAD, czy podane przez was rozwiązanie zadziała?

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”