[Solved] Open Office nieprawidłowo odczytuje pliki Excela
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
[Solved] Open Office nieprawidłowo odczytuje pliki Excela
Witam,
Czy ktoś z kolegów spotkał się z sytuacją że otwierany plik z Excela z ramkami tabelkami etc. poprostu się rozsypuje, niby wszystko tam jest ale w złych miejscach zamiast jednej strony jest kilka, wielkość tabelek i Trzcionka może się też różnić. Czy ktos wie jak się bronić w Open i Libre przed tymi różnicami odczytu ?
Czy ktoś z kolegów spotkał się z sytuacją że otwierany plik z Excela z ramkami tabelkami etc. poprostu się rozsypuje, niby wszystko tam jest ale w złych miejscach zamiast jednej strony jest kilka, wielkość tabelek i Trzcionka może się też różnić. Czy ktos wie jak się bronić w Open i Libre przed tymi różnicami odczytu ?
Ostatnio zmieniony 15 lut 2012, 09:39 przez Tu Yen, łącznie zmieniany 1 raz.
- Althorion
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Re: Open Office nieprawidłowo odczytuje pliki Excela
???Trzcionka
Niestety, import .xlsów w *Office'ach jest nienajlepszy i takie błędy się czasem zdarzają. NIewiele poradzisz.
- makson
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Xfce
Dbać o poprawne i standardowe formatowanie dokumentów w Excelu. Zapisywać dokumenty w formacie *.xls, a nie *.xlsx.Tu Yen pisze:Czy ktos wie jak się bronić w Open i Libre przed tymi różnicami odczytu ?
Pozdrawiam
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.
-
- Sędziwy Jeż
Niestety Dbać to ja mogę, ale jak sami wiecie w pracy nie jest się samemu i trudno wymagać od innych żeby pamiętali że ja mam Ubuntu. Raban w pracy o Xlsx też nie wiele pomógł. Xls też robi takie problemy.
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
No to zostaje Ci instalacja jakiegoś Offica - 2003, 2007 działa bez problemu na wine.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
1. Przejdź na Libre Office, ma dużo mniejsze problemy z Excelem.
2. Zmień w LibreOffice następujące ustawienia:
- Czconki:
--Zastosuj tabelę zmian,
Czcionka: 'Czcionka tekstu podstawowego', zamień na: 'Calibri' (o ile masz w Ubuntu tą czcionkę), jeżeli nie to Times New Roman/Arial. Zaznacz 'Zawsze' i 'Ekran' w tabeli.
- Pamięć:
- Pamięć cache na podręczne obiekty,
-- Liczba obiektów: z 20 na 50. Tutaj trzeba testować, bo czasami w MS Office zwykły nagłówek i stopka firmowa zajmują 40 obiektów.
Więcej nie pomogę, bo musiałbym zobaczyć jakiś przykładowy rozjechany arkusz Excela.
Najlepiej przygotuj taki arkusz, daj link do niego + screeny jak to u Ciebie wygląda, ja w wolnym czasie sprawdzę jak to u mnie wygląda i jeżeli tak samo czy da się poradzić jakoś, żeby wyglądało normalnie.
2. Zmień w LibreOffice następujące ustawienia:
- Czconki:
--Zastosuj tabelę zmian,
Czcionka: 'Czcionka tekstu podstawowego', zamień na: 'Calibri' (o ile masz w Ubuntu tą czcionkę), jeżeli nie to Times New Roman/Arial. Zaznacz 'Zawsze' i 'Ekran' w tabeli.
- Pamięć:
- Pamięć cache na podręczne obiekty,
-- Liczba obiektów: z 20 na 50. Tutaj trzeba testować, bo czasami w MS Office zwykły nagłówek i stopka firmowa zajmują 40 obiektów.
Więcej nie pomogę, bo musiałbym zobaczyć jakiś przykładowy rozjechany arkusz Excela.
Najlepiej przygotuj taki arkusz, daj link do niego + screeny jak to u Ciebie wygląda, ja w wolnym czasie sprawdzę jak to u mnie wygląda i jeżeli tak samo czy da się poradzić jakoś, żeby wyglądało normalnie.
-
- Sędziwy Jeż
Dzięki za pomoc. Problem rozwiązało zapisanie na Win pliku w formacie XLS i standardzie 97/2000. po otwarciu już wyświetla ok.