Kernele testowe/stabilne wersja 16.x - atom oraz K8

Moderator: e X t 7 3

wlochatybb
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Kernele testowe wersja 16.x - atom oraz K8

Post autor: wlochatybb »

e X t 7 3 pisze:[

Co do wydajności i responsywności kernela ... Ja się tu tak mecze, ok. 70 kompilacji a Wy Panowie piszecie, ze być może przyspieszyło ;P ... oczywiście żartuje. Powinno być szybciej - sprawdźcie na grach, pod wine, czymś mocno obciążającym.
Powinno? Jest szybciej! Mój stary Pentium4M w hp 6220 śmiga nawet na 800Mhz nawet w trybie oszczędności baterii. Ekstra. Oby tak dalej.
Q6600 + ubuntu 12.04 64bit
hp nc 6220 + ubuntu 10.10

BlackBerry 9900 + OS 7.1
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: Galvatron »

Cieniek pisze:Ja obiecuję przetestować dokładnie jak tylko ukaże się wersja AMD64. Jakoś tak się do Ubuntu 64 bitowego przyzwyczaiłem... ;-)
A ja powiem to samo, co innej osobie, która wahała się pomiędzy Ubuntu 64-bit a 32-bit + kernel e X t 7 3: Jeśli nie używasz jakiś specyficznych aplikacji, w których 64-bit daje dużą przewagę, nie do osiągnięcia w inny sposób (np. rendering), to Ubuntu 32-bit z tym kernelem - nota bene posiadającym PAE - może okazać się wydajniejszym rozwiązaniem. Polecałbym na próbę zainstalować obok Ubuntu 64-bit także wersję 32-bit z jądrem 16.2 i sprawdzić.
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
wlochatybb
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: wlochatybb »

Galvatron pisze: A ja powiem to samo, co innej osobie, która wahała się pomiędzy Ubuntu 64-bit a 32-bit + kernel e X t 7 3: Jeśli nie używasz jakiś specyficznych aplikacji, w których 64-bit daje dużą przewagę, nie do osiągnięcia w inny sposób (np. rendering), to Ubuntu 32-bit z tym kernelem - nota bene posiadającym PAE - może okazać się wydajniejszym rozwiązaniem. Polecałbym na próbę zainstalować obok Ubuntu 64-bit także wersję 32-bit z jądrem 16.2 i sprawdzić.
Chyba, że używamy 64bit dla większej ilości RAMu i wirtualnych maszyn :)
Q6600 + ubuntu 12.04 64bit
hp nc 6220 + ubuntu 10.10

BlackBerry 9900 + OS 7.1
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Co do RAM, to wyraźnie napisałem o PAE, chociaż fakt, że ta technika nie zwiększa limitu ilości RAM dla pojedynczego procesu.
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Awatar użytkownika
pax0r
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: pax0r »

e X t 7 3 pisze:
Być może coś nie tak z ustawieniami apparmor lub firewalla ? ... Wyłącz usługę apparmor ... tak czy siak będzie działać. W opisie do SSM zalecę to właśnie, bo dodatkowe ustawienia dla apparmor wynikające z tej usługi ... w zasadzie nie wnoszą nić ważnego.

Pozdrawiam
wyłączyłem tego apparmora ale niestety nie pomogło... caly myk w tym ze na 15.9 bangla bez problemów a pod 16.2 nie da się używać...
Tak jak pisalem, nawet posta na forum nie mogę wysłać a teraz pod 15.9 bez problemów, wiec chyba nie jest to kwestia jakis ustawien, bo te w obu przypadkach sa takie same
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

pax0r pisze:
e X t 7 3 pisze:
Być może coś nie tak z ustawieniami apparmor lub firewalla ? ... Wyłącz usługę apparmor ... tak czy siak będzie działać. W opisie do SSM zalecę to właśnie, bo dodatkowe ustawienia dla apparmor wynikające z tej usługi ... w zasadzie nie wnoszą nić ważnego.

Pozdrawiam
wyłączyłem tego apparmora ale niestety nie pomogło... caly myk w tym ze na 15.9 bangla bez problemów a pod 16.2 nie da się używać...
Tak jak pisalem, nawet posta na forum nie mogę wysłać a teraz pod 15.9 bez problemów, wiec chyba nie jest to kwestia jakis ustawien, bo te w obu przypadkach sa takie same
hmm dziwne ... ja korzystam z 1201n na co dzień i ani razu takiej sytuacji nie miałem ... jaki masz bios ? Sprawdź proszę, czy nie masz jakiś źródeł sterownika realteka w /usr/src.

Jeśli wchodzisz do System > Administracja -> Dodatkowe sterowniki i masz tam realteka ... wyłącz go i wystartuj v.16.2. Zawsze możesz włączyć ponownie.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
pax0r
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

zrodel zadnych zwiazanych z realteciem nie mam w /usr/src
Pod 15.9 był sterownik realtek w dodatkowych sterownikach, wyłączyłem, ale nadal tak samo (pod 16.2 zreszta nawet nie ma żeby go włączyć)

edit: chociaż nie, teraz jest lepiej jednak, choc dalej mi się wydaje, że chodzi gorzej niz pod 15.9
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

pax0r pisze:zrodel zadnych zwiazanych z realteciem nie mam w /usr/src
Pod 15.9 był sterownik realtek w dodatkowych sterownikach, wyłączyłem, ale nadal tak samo (pod 16.2 zreszta nawet nie ma żeby go włączyć)

edit: chociaż nie, teraz jest lepiej jednak, choc dalej mi się wydaje, że chodzi gorzej niz pod 15.9
hmm dziwne Ja nie odczuwam żadnej róznicy ... co najwyżej na +. Proszę podaj wersje biosu.

Teraz z "innej bajki" ... nie widziałem, że aby się zalogować do Google+ trzeba zaproszenie (jak dla mnie dziwne) :P ... dowiedziałem się o tym dopiero po otrzymaniu takowego od Steven`a Barrett`a ... jeśli Ktoś miałby ochotę na takowe, proszę podać maila ... system podaje, że mogę wysłać do 150 osób.

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
zovalik
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04
Kontakt:

Post autor: zovalik »

[offtop mode on] w razie czego też mam zaproszenia do wykorzystania ;) [offtop modeoff]

Kernel całkiem sprawnie chodzi na LMDE. KUTGW eXt73! A w razie kryzysu zapraszam na wakacje do Wisły! :)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Galvatron pisze:... Czy w kernelu nadal jest aktywny sterownik Nouveau? Bo wczoraj w ramach eksperymentu chciałem go przetestować, ale nie chciał zaskoczyć.
Właśnie sobie jeszcze o tym przypomniałem. Tak sterownik Nouveau jest "wbity" w kernel. Tylko, zauważyłem, że aby funkcjonował prawidłowo należy ściągnąć Nouveau-firmware (przez Synaptica).

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Po zainstalowaniu tego firmaware i Nouveau z xorg-edgers w końcu wszystko zadziałało... No powiedzmy, bo chociaż Compiz działał, to spadek wydajności i rwanie obrazu z komfortem zbyt wiele wspólnego nie miało. Może na nowszej i/lub wydajniejszej karcie da się tego używać, ale na moim 7300GT zdecydowanie nie. Dodatkowo, przy powrocie do własnościowych sterów nVidii musiałem instalatorowi ręcznie podać ścieżkę źródeł kernela, bo po akcji z Nouveau nie wiedzieć czemu przestał je widzieć (to samo miałem przy poprzedniej zabawie z otwartymi sterami).

A jak już jesteśmy przy Stevie Barrecie, to na ile Twoje kernele oparte są o Zen?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Galvatron pisze:... A jak już jesteśmy przy Stevie Barrecie, to na ile Twoje kernele oparte są o Zen?
Obenie nie używam patch`y ZEN ... w zasadzie do kernela "vanilla" wdrożono wszystko czego potrzebowałem. Po prostu od jakiegoś czasu zdano sobie sprawę, że Linux musi dawać narzędzia dla "Tunerów" - budujących zoptymalizowane kernele nie tylko dla serwerów, lodówek, samochodów, ale też dla desktopów, tabletów, telefonów ... "na dzień dobry" i tak jest ;).

Pozdrawiam

-- 30 sie 2011 16:04 --

Mam już testową wersje v.16.3. Kernel oparty jest o źródła 3.0.4. Wstępne testy pokazują, ze jest bardziej energooszczędny i minimalnie szybszy.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Tak mnie ciekawi, czy w ogóle możliwe byłoby choćby zbliżenie się do poziomu zarządzania energią prezentowanego przez Mac OS X: http://www.anandtech.com/show/4205/the- ... -bridge/15 Rozumiem, że do czegoś takiego chyba nie wystarczy tylko odpowiedni kernel?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Galvatron pisze:Tak mnie ciekawi, czy w ogóle możliwe byłoby choćby zbliżenie się do poziomu zarządzania energią prezentowanego przez Mac OS X: http://www.anandtech.com/show/4205/the- ... -bridge/15 Rozumiem, że do czegoś takiego chyba nie wystarczy tylko odpowiedni kernel?
Cóż tu musi być oprócz kernela ustawiona cała "polityka zarządzania energią" ... ciężko to zrobić "ogólnie" dla rożnych maszyn. Choć przykładowo mój Asus 1201n potrafi pracować - włączone wifi, bth, spadek podświetlania do 50 %, a przy 10 sek. bezczynności do 25 % + mój kernel ok 4 h 45 minut. Pod Windowsem to maks 3 h 40 minut. Jak wiesz zamierzam w niedługim (stosunkowo) czasie zacząć oferować (sprzedaż) not/netbooków ze specjalnie zoptymalizowanym Ubuntu, kernele + wiele zmian w plikach konfiguracyjnych proponowanych przeze mnie. Na pewno takie maszyny będą posiadać specjalnie przygotowaną politykę "energetyczną". Myślę, że jestem w stanie zbliżyć się do rezultatów wskazanych w testach.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Czy po rozpoczęciu handlu własnymi maszynami planujesz nadal udostępniać nam swoje kernele i resztę?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Galvatron pisze:Czy po rozpoczęciu handlu własnymi maszynami planujesz nadal udostępniać nam swoje kernele i resztę?
Oczywiście ! To będę robił na ile mi starczy sił oraz czasu ... i zawsze będę to realizował nieodpłatnie (do działań niekomercyjnych) ;) A "handel" jest, jak by wynikiem moich działań ... po prostu koszty rosną i aby zapewnić stabilne finansowanie na odpowiednim poziomie muszę pracować i to sporo ... mając, coraz mniej czasu na Linuksa ... Zastanawiałem się, jak zrobić, aby "wilk był syty i owca cała", tzn. abym mógł poświęcać linuksowi więcej czasu i zapewnić odpowiednie finansowanie rodzinie. Zatem aby spełnić te warunki muszę poświecić inne działania (część z realizowanych prac - zleceń) na rzecz Linuksa ... i właśnie oferowanie specjalnie przygotowanego sprzętu, po maksymalnie niskiej cenie (chce aby odpowiadała najniższym cenom na rynku, dla maszyn bez systemu), pozwoli na zapewnienie realizacji tego celu. Oczywiście, jeśli będą chętni na tak "wymuskane" pod Ubuntu maszyny.

Pozdrawiam

taedoju
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.10

Post autor: taedoju »

super sprawa, ja napewno jak taka oferta powstanie będę chętny!! :clap: kernel spisuje sie bardzo dobrze, powiedziałbym że skrócony jest czas bootowania ale musiałbym to zmierzyć. :)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

taedoju pisze:super sprawa, ja napewno jak taka oferta powstanie będę chętny!! :clap: kernel spisuje sie bardzo dobrze, powiedziałbym że skrócony jest czas bootowania ale musiałbym to zmierzyć. :)
Tu optymalizacji nie będzie podlegał tylko kernel, ale wiele innych elementów, aby dać środowisko, które będzie szybkie, wygodne, responsywne i energooszczędne. Po prostu kompletne gotowe do pracy środowisko, które zapewni użytkowników w pełni funkcjonalny system.

Co do kernela ... v.16.3 wprowadzi kolejne zmiany - właśnie testuje (wprowadziłem parę zmian), m.in znacznie powinienem obniżyć temperaturę procesora. Przykładowo na Asusie 1201n w przypadku maksymalnego obciążenia temperatura procesora spadła z 48/49 do 41/42 st. C. natomiast w przypadku pracy na baterii (przegadanie dokumentów) spadła do ok 24-30 st. C (wcześniej 33-38), przy temperaturze otoczenia 22 st. C. Zatem jeśli będę zadowolony z rezultatów, taką konfiguracje otrzymacie Panie i Panowie - prawdopodobnie w przyszłym tygodniu (może szybciej, ale nie gwarantuje).

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
pax0r
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

A jakie mniej więcej modele będziesz oferować? Ja się przymierzam do zakupy czegos z segmentu 'ultrabookow' jak się pojawią. Asus UX21 zapowiada się całkiem, całkiem
Chris1507
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.10

Post autor: Chris1507 »

Twój kernel będzie działał dobrze na Ubuntu 11.10 OO?
Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”