Amd APU-3850 i znak "Unsupported hardware" + jakie sterowniki
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Amd APU-3850 i znak "Unsupported hardware" + jakie sterowniki
Witam,
Skusiłem się na nowy procek AMD APU-3850 (ze zintegrowanym Radeonem HD6550D). Zainstalowałem polski remix 11.04. Po uruchomieniu trzeba było jeszcze zainstalować sterowniki własnościowe FGLRX.
Po restarcie wszystko ładnie wyglądało, z wyjątkiem prawego dolnego rogu, gdzie pojawił się coś jakby przezroczysty znak wodny "AMD unsupported hardware" - można po nim jeździć, ale nie da się w niego kliknąć. Dodatkowo, jakakolwiek zmiana w Compizie powoduje najpierw zanik górnego panelu - takie dziwne kreski i po jakimś czasie zawieszkę systemu.
Przeglądałem trochę anglojęzyczne fora i głównym rozwiązaniem najczęściej polecanym był taki skrypt:
#!/bin/sh
DRIVER=/usr/lib/xorg/modules/drivers/fglrx_drv.so
for x in $(objdump -d $DRIVER|awk '/call/&&/EnableLogo/{print "\\x"$2"\\x"$3"\\x"$4"\\x"$5"\\x"$6}'); do
sed -i "s/$x/\x90\x90\x90\x90\x90/g" $DRIVER
done
U mnie to nie zadziałało, bo po wpisaniu w terminal wyskoczyło, że brak jest dostępu do różnych plików.
Zastanawiwm się czy może spróbować jakiś innych sterowników, tylko za bardzo nie wiem jakich. Dodam, że w sumie to jestem zielony w temacie ubuntowym i wszystko robię na zasadzie instrukcji krok po kroku...
Skusiłem się na nowy procek AMD APU-3850 (ze zintegrowanym Radeonem HD6550D). Zainstalowałem polski remix 11.04. Po uruchomieniu trzeba było jeszcze zainstalować sterowniki własnościowe FGLRX.
Po restarcie wszystko ładnie wyglądało, z wyjątkiem prawego dolnego rogu, gdzie pojawił się coś jakby przezroczysty znak wodny "AMD unsupported hardware" - można po nim jeździć, ale nie da się w niego kliknąć. Dodatkowo, jakakolwiek zmiana w Compizie powoduje najpierw zanik górnego panelu - takie dziwne kreski i po jakimś czasie zawieszkę systemu.
Przeglądałem trochę anglojęzyczne fora i głównym rozwiązaniem najczęściej polecanym był taki skrypt:
#!/bin/sh
DRIVER=/usr/lib/xorg/modules/drivers/fglrx_drv.so
for x in $(objdump -d $DRIVER|awk '/call/&&/EnableLogo/{print "\\x"$2"\\x"$3"\\x"$4"\\x"$5"\\x"$6}'); do
sed -i "s/$x/\x90\x90\x90\x90\x90/g" $DRIVER
done
U mnie to nie zadziałało, bo po wpisaniu w terminal wyskoczyło, że brak jest dostępu do różnych plików.
Zastanawiwm się czy może spróbować jakiś innych sterowników, tylko za bardzo nie wiem jakich. Dodam, że w sumie to jestem zielony w temacie ubuntowym i wszystko robię na zasadzie instrukcji krok po kroku...
- brezniew
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Fluxbox
Re: Amd APU-3850 i znak "Unsupported hardware" + jakie sterowniki
W kernelu od wersji 3.0 pojawiła się obsługa tych układów. Może aktualizacja jądra to jakieś rozwiązanie.
- makson
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Xfce
Nie jeżeli korzysta się z zamkniętych sterowników.brezniew pisze:W kernelu od wersji 3.0 pojawiła się obsługa tych układów. Może aktualizacja jądra to jakieś rozwiązanie.
Panie yolan zainstalował pan najnowsze sterowniki (Catalyst 11.8) ze strony producenta?
Ubuntu 9.10?
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.
-
- Piegowaty Guziec
hmm, zainstalowałem te co mi podpowiadał system automatycznie. Catalyst wyświetla mi takie info:
wersja pakietu sterownika - 8.84.6 - 110324a 0 116088c -ATI
wersja Catalysta 2.13
dzięki, teraz skapowałem o co chodzi z tym 9.10
wersja pakietu sterownika - 8.84.6 - 110324a 0 116088c -ATI
wersja Catalysta 2.13
dzięki, teraz skapowałem o co chodzi z tym 9.10

Ostatnio zmieniony 01 wrz 2011, 16:56 przez yolan, łącznie zmieniany 1 raz.
- makson
- Przebojowy Jelonek
Sugerowałbym odinstalowanie tych co proponuje system i zainstalowanie najnowszych ze strony producenta.
P.S. Popraw swój opis.
P.S. Popraw swój opis.
- brezniew
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Fluxbox
W podlinkowanym tekście jest napisane że chodzi o otwarte sterowniki.makson pisze:Nie jeżeli korzysta się z zamkniętych sterowników.brezniew pisze:W kernelu od wersji 3.0 pojawiła się obsługa tych układów. Może aktualizacja jądra to jakieś rozwiązanie.
Korzystanie z zamkniętych to nie jest żaden Cyrograf — można w każdej chwili sprawdzić jak się zachowuje sprzęt obsługiwany przy użyciu otwartych sterowników.
-
- Piegowaty Guziec
Zainstalowałem sterowniki ze strony producenta i ten znak zniknął! Do tego Catalyst prawidłowo wyświetla nazwę karty graficznej.
Wielkie dzięki za rady!
Mam również problemy z dźwiękiem, tzn. głośniki trzeszczą,ale to jest temat w razie czego na nowy wątek, bo na razie sam szukam rozwiązania.
-- 01 wrz 2011 21:16 --
Pociągnę temat dalej. Spróbowałem zaktualizować kernel do wersji 3.0.3, skoro wspiera mój procesor. Robiłem to na świeżo postawionym systemie, bez zainstalowanych sterowników własnościowych. Po ponownym uruchomieniu - wyskakuje czarny ekran, GRUB się nie pojawia. Nie wiem może trzeba jakąś kombinację wcisnąć żeby do niego wejść?
A może w świeżo postawionym systemie są już zainstalowane jakieś sterowniki do karty graficznej i to one powodują konflikt?
Wielkie dzięki za rady!
Mam również problemy z dźwiękiem, tzn. głośniki trzeszczą,ale to jest temat w razie czego na nowy wątek, bo na razie sam szukam rozwiązania.
-- 01 wrz 2011 21:16 --
Pociągnę temat dalej. Spróbowałem zaktualizować kernel do wersji 3.0.3, skoro wspiera mój procesor. Robiłem to na świeżo postawionym systemie, bez zainstalowanych sterowników własnościowych. Po ponownym uruchomieniu - wyskakuje czarny ekran, GRUB się nie pojawia. Nie wiem może trzeba jakąś kombinację wcisnąć żeby do niego wejść?
A może w świeżo postawionym systemie są już zainstalowane jakieś sterowniki do karty graficznej i to one powodują konflikt?
- makson
- Przebojowy Jelonek
eee...
Aktualizacja kernela to raczej materiał na inny temat. Poza tym jest to zalecane raczej zaawansowanym użytkownikom. Ja bym Ci polecał pozostanie przy domyślnym kernelu i korzystanie z najnowszych sterów ze strony AMD. Widać, że ta konfiguracja u Ciebie działa i nie ma co kombinować.
Aktualizacja kernela to raczej materiał na inny temat. Poza tym jest to zalecane raczej zaawansowanym użytkownikom. Ja bym Ci polecał pozostanie przy domyślnym kernelu i korzystanie z najnowszych sterów ze strony AMD. Widać, że ta konfiguracja u Ciebie działa i nie ma co kombinować.