Kieszeń przenośna - dysk niewidoczny w systemie

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
jury
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Kieszeń przenośna - dysk niewidoczny w systemie

Post autor: jury »

Witam

Kupiłem kieszeń USB na dysk 2,5 cala PATA. Podłączam dysk, potem kieszeń pod USB i w systemie nic sensownego nie widzę :) Co należy wykonać abym zobaczył dysk pod systemem?

-- 03 wrz 2011 18:25 --

OK, wydaje mi się że namierzyłem ten dysk. Jak go podłączam to pod /dev pojawia się nowy wpis: sdb który jak domniemam jest tym dyskiem.
Teraz chciałbym zrobić backup dysku podpiętego pod USB i przy komendzie:

Kod: Zaznacz cały

dd if=/dev/sdb of=/home/jury/dysk.img
dostaję:

Kod: Zaznacz cały

dd: otwieranie `/dev/sdb': Brak dostępu
Jak to wykonać prawidłowo?
Ostatnio zmieniony 03 wrz 2011, 12:23 przez jury, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
tommy8482
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Architektura: x86
Kontakt:

Re: Kieszeń przenośna - dysk niewidoczny w systemie

Post autor: tommy8482 »

Pokaż wynik komendy dmesg przed podłączeniem dysku usb i po podłączeniu (ostatnie kilka-kilanaśnie wpisów).

Możliwe, że potrzebował będziesz doinstalować ntfs-3g - czasami jak pod Windowsem nie usuniemy bezpiecznie pendrajwa/dysku przenośnego są błędy - NTFS-3G automatycznie naprawa je (z tego co zauważyłem).

Jeśli chodzi o "brak dostępu", to jest zrozumiałe, musisz te komendy wykonywać z prawami root'a, czyli przed każdą komendą sudo, bądź zaloguj sie w teminalu jako root i wtedy uruchamiaj te komendy.

BTW. poczytaj o nazewnictwie dysków / partycji pod linuxem - zamist sdb może wypadało by podać w komendzie dysk i nr partycji np.: /dev/sdb1 ?
jury
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Architektura: x86_64

Re: Kieszeń przenośna - dysk niewidoczny w systemie

Post autor: jury »

OK, dzięki za podpowiedzi, ale już mi się udało :) Brak dostępu był faktycznie spowodowany za małymi uprawnieniami, a pendrive, tak jak podejrzwałem, ostatecznie okazał się być pod sdb :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”