Jak zainstalować sterownik dla drukarki Xerox Phaser 3140 z pliku tar.gz?
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: Blackbox
Jak zainstalować sterownik dla drukarki Xerox Phaser 3140 z pliku tar.gz?
Witam
Spędziłem dziś kilka godzin na bezskutecznej próbie zainstalowania drukarki XEROX Phaser 1340 (laser, czarno-biała). Ze strony producenta pobrałem paczkę ze sterownikami P3140_3155.tar.gz i próbowałem ją po otwarciu - powstaje wtedy folder media - zainstalować. Niestety plik install.sh jest możliwy tylko do zainstalowania przez root'a. Gdy próbowałem wykorzystać polecenie sudo apt-get install, z wpisywaniem hasła root'a, nic się nie zmieniło. Spróbowałem więc ścieżki media/P3140_3155/Linux/noarch/at_opt/share/ppd/ph3140.ppd , lecz tutaj pojawił się komunikat, że brakuje mi rastertosamsungs. Znalazłem w necie informację, że można ściągnąć tą paczkę ze strony Samsunga, pod nazwą Unified Linux Driver. Tak też zrobiłem i wiem, że powinienem mieć jej zawartość w pliku root, ale nie mam pojęcia, jak ją tam umieścić. Generalnie - czuję, że problem mnie przerasta... Jestem zły, bo XEROX umieszcza nawet wizerunek Tux'a na korpusie drukarki, sugerując, że instalacja nie będzie trudna, czy wręcz niemożliwa (?!)... Kto ma pomysł, jak zainstalować drukarkę XEROX Phaser 1340 ?
Pozdrawiam
gregosaurus
Spędziłem dziś kilka godzin na bezskutecznej próbie zainstalowania drukarki XEROX Phaser 1340 (laser, czarno-biała). Ze strony producenta pobrałem paczkę ze sterownikami P3140_3155.tar.gz i próbowałem ją po otwarciu - powstaje wtedy folder media - zainstalować. Niestety plik install.sh jest możliwy tylko do zainstalowania przez root'a. Gdy próbowałem wykorzystać polecenie sudo apt-get install, z wpisywaniem hasła root'a, nic się nie zmieniło. Spróbowałem więc ścieżki media/P3140_3155/Linux/noarch/at_opt/share/ppd/ph3140.ppd , lecz tutaj pojawił się komunikat, że brakuje mi rastertosamsungs. Znalazłem w necie informację, że można ściągnąć tą paczkę ze strony Samsunga, pod nazwą Unified Linux Driver. Tak też zrobiłem i wiem, że powinienem mieć jej zawartość w pliku root, ale nie mam pojęcia, jak ją tam umieścić. Generalnie - czuję, że problem mnie przerasta... Jestem zły, bo XEROX umieszcza nawet wizerunek Tux'a na korpusie drukarki, sugerując, że instalacja nie będzie trudna, czy wręcz niemożliwa (?!)... Kto ma pomysł, jak zainstalować drukarkę XEROX Phaser 1340 ?
Pozdrawiam
gregosaurus
- igotit4free
- Przyjaciel
- Architektura: x86_64
Re: Xerox Phaser 1340 - kłopot z instalacją
RTFM? W tej paczce tar.gz, tej co ją pobrałeś jest jakiś plik README.TXT?
Google wynik nr 001 ... fatality;>
Google wynik nr 001 ... fatality;>
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
-
- Piegowaty Guziec
Sprawdziłem. Niestety, nie ma.
- igotit4free
- Przyjaciel
- Architektura: x86_64
Jak nie ma jak jest ... w katalogu Linux, nazywa się Installer.htm i ma taką zawartość.
BTW mówimy o XEROX Phaser 1340 czy XEROX Phaser 3140?
Odwiedziłeś stronę pana Kielasa? Czy zawarty tam manual był Ci pomocnym?
BTW mówimy o XEROX Phaser 1340 czy XEROX Phaser 3140?
Odwiedziłeś stronę pana Kielasa? Czy zawarty tam manual był Ci pomocnym?
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
-
- Piegowaty Guziec
Rety! W tym całym ambarasie pomyliłem numer - naturalnie chodzi o 3140. Masakra.
-
- Piegowaty Guziec
Re: Jak zainstalować sterownik dla drukarki Xerox Phaser 3140 z pliku tar.gz?
Dzięki za odzew, ale dalej miałem problem i po przeglądnięciu niemieckich oraz rosyjskich forum UBUNTU znalazłem sposób instalacji sterowników.
Ścieżka, po ściągnięciu sterowników ze strony XEROX'a, wygląda tak:
#cd media
#cd P3140_3155
#cd Linux
#sudo sh install.sh
Drukarka chodzi i temat można zamknąć:)
Ścieżka, po ściągnięciu sterowników ze strony XEROX'a, wygląda tak:
#cd media
#cd P3140_3155
#cd Linux
#sudo sh install.sh
Drukarka chodzi i temat można zamknąć:)