wygaszacz ekranu scr przeniesiony na ubuntu?

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
taith
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

wygaszacz ekranu scr przeniesiony na ubuntu?

Post autor: taith »

Po raz pierwszy poczułem potrzebę posiadania wygaszacza ekranu, niestety został zrobiony na windowsa, i chyba korzysta z NET, czy jest możliwość zrobienia z tego dobrze działający wygaszacz dla ubuntu?
http://www.youtube.com/watch?v=VrqYp44x57Q
Awatar użytkownika
knezmej
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: wygaszacz ekranu scr przeniesiony na ubuntu?

Post autor: knezmej »

:-( nie wiem ja dodać tę animację do xscreensaver;
? jeżeli chcesz mieć filmik na tapecie, to możesz użyć xwinwrap (chyba nie rozwija się):
ustaw tło na czarne

Kod: Zaznacz cały

gconftool-2 --type string --set /desktop/gnome/background/picture_filename /ścieżka/plik_czarnego_tła
i wyświetl film z xwinwrap

xwinwrap -ni -fs -s -st -sp -b -o 0.5 -nf -- mplayer -wid WID -quiet /ścieżka/plik_animacji
możesz spróbować utworzyć taki aktywator (nie wiem czy zadziała:-(, nie jestem programistą, jakby co pisz ;-)):

[Desktop Entry]
Name=żywotło
Comment=żywotło
TryExec=
Exec=animacja=`zenity --file-selection --title="żywotło" --text="Wybierz plik animacji"` && gconftool-2 --type string --set /desktop/gnome/background/picture_filename /ścieżka/plik_czarnego_tła && xwinwrap -ni -fs -s -st -sp -b -o 0.5 -nf -- mplayer -wid WID -quiet $animacja
Icon=/ścieżka/plik_ikony
Terminal=false
StartupNotify=true
Type=Application

X-Ayatana-Desktop-Shortcuts=włącz;wyłącz;

[włącz Shortcut Group]
Name=włącz
Exec=tlo=`gconftool-2 -g /desktop/gnome/background/picture_filename` && cat $tlo > /tmp/ostatnie_tło && gconftool-2 --type string --set /desktop/gnome/background/picture_filename /ścieżka/plik_czarnego_tła && xwinwrap -ni -fs -s -st -sp -b -o 0.5 -nf -- mplayer -wid WID -quiet /ścieżka/plik_animacji

[wyłącz Shortcut Group]
Name=wyłącz
Exec=killall xwinwrap && gconftool-2 --type string --set /desktop/gnome/background/picture_filename /tmp/ostatnie_tło
oczywiście w powyższym musisz zmienić, co następuje:
    /ścieżka/plik_ikony
    /ścieżka/plik_czarnego_tła
    /ścieżka/plik_animacji
    możesz dodać ustawienia do mplayera np. -nosound -fs -loop 0 -speed 0.25 -aspect 1.6 lub go zamienić na coś innego
    jak widać korzystam z gconftool-2, xwinwrap (spoza repozytorium), mplayer, zenity
    ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”