Carnophage pisze:brezniew pisze:
Aptitude loguje swoje działania (/var/log/aptitude) i na ich podstawie podsuwa rozwiązania przy problematycznych aktualizacjach. Równoległe używanie apt-geta może zakłócić jego działanie (konkretnie dobór optymalnego rozwiązania przy problemach z zaleznościami).
Jakies zrodlo, jesli chodzi o aptitude uzywajacego swojego loga jako zrodla podsuwanych rozwiazan?
Tu palnąłem głupstwo. Dokumentacja nic o tym nie wspomina, więc można to potraktować jako moje błędne przypuszczenie.
Drugą część zdania jednak podtrzymam. U mnie wygląda to tak:
Załóżmy że na codzień korzystam z aptitude:
mówi mi:
Następujące pakiety zostaną zaktualizowane: [...] chromium chromium-inspector chromium-l10n [...]
81 pakietów aktualizowanych, 5 instalowanych, 1 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych.
teraz apt-get:
Następujące pakiety zostaną zaktualizowane:
[...] chromium chromium-inspector chromium-l10n [...]
81 aktualizowanych, 5 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 0 nieaktualizowanych
Mam pilną potrzebę zatrzymać pakiet chromium:
Kod: Zaznacz cały
aptitude hold chromium
aptitude search ~ahold
ih chromium - Otwartoźródłowa przeglądarka internetowa Chromium firmy Google
I przechodzę do aktualizacji:
80 pakietów aktualizowanych, 5 instalowanych, 1 do usunięcia i 1 nie aktualizowanych.
Następujące pakiety mają niespełnione zależności:
chromium-l10n: Wymaga: chromium (>= 13.0.782.220~r99552-1) ale wersja 13.0.782.215~r97094-1 jest zainstalowana i zatrzymana.
chromium-inspector: Jest w konflikcie z: chromium (< 13.0.782.220~r99552-1) ale wersja 13.0.782.215~r97094-1 jest zainstalowana i zatrzymana.
Następujące działania rozwiążą problemy z zależnościami:
Zatrzymanie bieżących wersji następujących pakietów:
1) chromium-inspector [13.0.782.215~r97094-1 (now)]
2) chromium-l10n [13.0.782.215~r97094-1 (now)]
Zaakceptować rozwiązanie? [T/n/q/?]
Wygląda ok i mamy to czego oczekiwaliśmy.
Mam jednak kaprys użyć do tego apt-get:
Następujące pakiety zostaną zaktualizowane:
[...] chromium chromium-inspector chromium-l10n [...]
81 aktualizowanych, 5 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 0 nieaktualizowanych.
Inst chromium [13.0.782.215~r97094-1] (13.0.782.220~r99552-1 Debian:unstable [amd64])
Conf chromium (13.0.782.220~r99552-1 Debian:unstable [amd64])
Nie używam na co dzień aptitude i może coś robię nie tak jak Bozia kazała, ale (przynajmniej u mnie) przy użyciu apt-get pakiet chromium w tym przypadku się zaktualizował. Przy jakimś ważnym pakiecie mogłaby być przykra niespodzianka.
aptitude search ~ahold
ih chromium - Otwartoźródłowa przeglądarka internetowa Chromium firmy Google
dpkg -l|grep chromium
ii chromium 13.0.782.220~r99552-1 Google's open source chromium web browser
A szkoda, bo z artykulem, ktory mowi o obecnej sytuacji, a jest pisany przez jednego z deweloperow debiana, probujesz dyskutowac blizej nieokreslonymi historyjkami (owszem, jakis czas temu, mieszanie apt-geta i aptitude mialo "oplakane" skutki, pytanie jaki to ma zwiazek ze stanem obecnym).
A mi nie musisz niczego udowadniac, co najwyzej fajnie by bylo gdyby dyskusja toczyla sie z uzyciem konkretnych argumentow - istnieje przeciez szansa, ze jest bardziej aktualne zrodlo informacji o wspolzyciu apt-geta i apitutde niz to podane przeze mnie.
Te historyjki to doświadczenia wielu użytkowników. Dla mnie są one bardziej wiarygodne od zapewnień developera (szczególnie w linuksowym światku). Dlatego też początkującym użytkownikom odradzam mieszanie narzędzi, mimo zapewnień developerów, do czasu aż to zweryfikuje większa liczba użytkowników.
PS Developerzy używanego przez Ciebie distra maja bardzo skrajne podejście w tym temacie (zresztą nie tylko w tym)

A probowales moze zastanowic sie dlaczego wola wspierac apt-get dist upgrade, a nie niezbyt deterministyczne aptitude? Pomijajac juz fakt, ze nie bardzo ma to zwiazek z przedmiotem dyskusji

Po prostu z obawy przed problemami, które (jeśli wierząc użytkownikom) czasem się mogą pojawiać.