Kernele testowe/stabilne wersja 16.x - atom oraz K8

Moderator: e X t 7 3

RobertB
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86

Re: Kernele testowe wersja 16.x - atom oraz K8

Post autor: RobertB »

W moim przypadku po instalacji ostatnich dostępnych testowych wersji kernela zauważyłem problem z wydajnością w przypadku witryn zawierających materiały flash. Filmów na youtub nie można oglądać na pełnym ekranie.
Jestem mocno zainteresowany nowymi kernelami pod platforme K8, kiedy będzie można potestować?
Moja platforma to AMD Brazos z procesorem C50 (asus eee 1215B).
Pozdrawiam
Robert
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: Galvatron »

Co dokładnie jest nie tak z trybem pełnoekranowym na YT - zbyt mała wydajność czy nie działa wcale? I o jakiej jakości mówimy (360p, 480p, 720p, 1080p)?

Polecałbym sprawdzić najnowszego Flasha 11 RC1, który powinien dość zauważalnie podnieść wydajność. Instalujesz go, odpalając nautilusa w trybie roota i wrzucając zawartość folderu "usr" właśnie tam, a libflashplayer.so do katalogu /usr/lib/flashplugin-installer.
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
dantof
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: dantof »

Dzięki za NFS, ostatnia wersja K8 działa na moim CoreDuo na P35 bardzo dobrze. Tylko sterowniki ATI powodują core dumpa więc używam otwartych, które też są ok.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

Co do flasha też tego nie rozumie ... zrobię filmik, jak Flasha odtwarzają np. Lenovo s10 (atom 1 rdzeniowy) i X370 Brazos z E-350 i Radeonem 6310 = idealnie płynie do 480 (s10) i 720 (X370) - flash 10.x.

Natomiast, co do Catalystów, powinny działać, a na pewno będą działać z wersją 16.4-K8.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
simmi
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: simmi »

Faktem jest ,że youtube fatalnie chodzi pod linuksem (ogolnie wszystko co jest związane z flashem chodzi źle).
Od jakiegos czasu używam minitube do oglądania filmów, chociaż jest to dosyć niewygodne.

youtube 480p chodzi płynnie na atomie 1 rdzeniowym? U mnie to chodzi fatalnie nawet w 360p.
Awatar użytkownika
frklin
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Openbox
Kontakt:

Post autor: frklin »

na jajku 3.0.3-ext73-f1-16.2-atom-ags-cfs nie działa karta ID 0cf3:9271 Atheros Communications, Inc. AR9271 802.11n obsługiwana jest ona przez sterownik ath9k_htc który jest od 2.6.35
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

frklin pisze:na jajku 3.0.3-ext73-f1-16.2-atom-ags-cfs nie działa karta ID 0cf3:9271 Atheros Communications, Inc. AR9271 802.11n obsługiwana jest ona przez sterownik ath9k_htc który jest od 2.6.35
Witaj, dziwne moduł jest zbudowany !?! próbowałeś: sudo modprob ath9k_htc ?

Oto wynik z wersji 16.4-K8 (nie zmieniałem w tym aspekcie nic w stosunku do 16.3):

Kod: Zaznacz cały

ext73@Stacjonarka:~$ sudo modprobe ath
ath           ath5k         ath9k         ath9k_htc     
ath3k         ath6kl        ath9k_common  ath9k_hw      
ext73@Stacjonarka:~$ sudo modprobe ath9k_h
ath9k_htc  ath9k_hw   
ext73@Stacjonarka:~$ sudo modprobe ath9k_htc 
[sudo] password for ext73: 
ext73@Stacjonarka:~$ modinfo ath9k
ath9k         ath9k_common  ath9k_htc     ath9k_hw      
ext73@Stacjonarka:~$ modinfo ath9k_htc 
filename:       /lib/modules/3.0.4-ext73-f1-16.4-k8-ags-cfs/kernel/drivers/net/wireless/ath/ath9k/ath9k_htc.ko
firmware:       htc_9271.fw
firmware:       htc_7010.fw
description:    Atheros driver 802.11n HTC based wireless devices
license:        Dual BSD/GPL
author:         Atheros Communications
alias:          usb:v0CF3p20FFd*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*
alias:          usb:v083ApA704d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*
alias:          usb:v0846p9018d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*
alias:          usb:v0CF3p7010d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*
alias:          usb:v1668p1200d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*
alias:          usb:v0CF3p7015d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*
alias:          usb:v0CF3pB003d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*
alias:          usb:v040Dp3801d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*
alias:          usb:v04CAp4605d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*
alias:          usb:v13D3p3350d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*
alias:          usb:v13D3p3349d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*
alias:          usb:v13D3p3348d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*
alias:          usb:v13D3p3346d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*
alias:          usb:v13D3p3328d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*
alias:          usb:v13D3p3327d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*
alias:          usb:v07D1p3A10d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*
alias:          usb:v0846p9030d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*
alias:          usb:v0CF3p1006d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*
alias:          usb:v0CF3p9271d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*
depends:        ath9k_hw,mac80211,ath9k_common,ath,cfg80211
vermagic:       3.0.4-ext73-f1-16.4-k8-ags-cfs SMP preempt mod_unload K8 
parm:           debug:Debugging mask (uint)
parm:           nohwcrypt:Disable hardware encryption (int)
Pozdrawiam

-- 17 wrz 2011 10:57 --
simmi pisze:Faktem jest ,że youtube fatalnie chodzi pod linuksem (ogolnie wszystko co jest związane z flashem chodzi źle).
Od jakiegos czasu używam minitube do oglądania filmów, chociaż jest to dosyć niewygodne.

youtube 480p chodzi płynnie na atomie 1 rdzeniowym? U mnie to chodzi fatalnie nawet w 360p.
To kwestie ustawień sterowników graficznych, usług ale też m.in compiza. Niedługo dam właściwe nastawy dla Intela, Nvidii i AMD.

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
RobertB
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: LXDE

Post autor: RobertB »

witam,
Galvatron pisze:Co dokładnie jest nie tak z trybem pełnoekranowym na YT - zbyt mała wydajność czy nie działa wcale? I o jakiej jakości mówimy (360p, 480p, 720p, 1080p)?

Polecałbym sprawdzić najnowszego Flasha 11 RC1, który powinien dość zauważalnie podnieść wydajność. Instalujesz go, odpalając nautilusa w trybie roota i wrzucając zawartość folderu "usr" właśnie tam, a libflashplayer.so do katalogu /usr/lib/flashplugin-installer.
e X t 7 3 pisze:Co do flasha też tego nie rozumie ... zrobię filmik, jak Flasha odtwarzają np. Lenovo s10 (atom 1 rdzeniowy) i X370 Brazos z E-350 i Radeonem 6310 = idealnie płynie do 480 (s10) i 720 (X370) - flash 10.x.

Natomiast, co do Catalystów, powinny działać, a na pewno będą działać z wersją 16.4-K8.
Pozdrawiam
wydaje się, iż w moim przypadku mam problem z wydajnością, wszytko działa, jednak tryb pełnoekranowy dla materiałów nawet 360p powoduje swego rodzaju cięcie obrazu, mam coś w rodzaju slide show. Podczas gdy sprawdzam obciążenie poleceniem top lub vmstat procesor'y wykorzystane są na maksimum. Zainstalowałem dzisiaj nowe sterowniki ati catalyst oraz flashplayer 11, jednak bez większych zmian, testy wykonuje na przeglądarce chrome. W opisie do flashplayera w wymaganiach systemowych jest informacja iż minimum to Athom 1,6Ghz lub porównywalny AMD. Dodam, iż taka sama maszyna na windows 7 odtwarza materiały na youtube w trybie pełnoekranowym płynnie i wykorzystuje do tego 70% mocy procesorów (przeglądarka IE). Najprawdopodobniej mam za słaby sprzęt (procesor C50; 2 rdzenie - 1GHz każdy) lub też moje ustawienia nie pozwalają w pełni wykorzystać karty graficznej.

Pozdrawiam
wojciechr
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 17.04

Post autor: wojciechr »

Galvatron: możesz opisać np. na PW- jak to zrobić? albo tu czy ktoś może mi wyjaśnić jak mam nautilusa odpalić i w trybie root przenieść jedynie pliki do wskazanego katalogu?
Po odpaleniu nautliusa w trybie roota mam coś takiego- czy jakieś wskazówki?

wojciechr@wojciechr-netbook:~$ sudo su
[sudo] password for wojciechr:
root@wojciechr-netbook:/home/wojciechr# nautilus
Initializing nautilus-dropbox 0.6.9
Initializing nautilus-gdu extension

(nautilus:4331): GLib-GObject-CRITICAL **: g_object_unref: assertion `G_IS_OBJECT (object)' failed
Nautilus-Share-Message: Called "net usershare info" but it failed: "net usershare" zwrócił błąd 255: net usershare: cannot open usershare directory /var/lib/samba/usershares. Error Nie ma takiego pliku ani katalogu
Please ask your system administrator to enable user sharing.

Galvatron pisze:Co dokładnie jest nie tak z trybem pełnoekranowym na YT - zbyt mała wydajność czy nie działa wcale? I o jakiej jakości mówimy (360p, 480p, 720p, 1080p)?

bpawelczyk
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Post autor: bpawelczyk »

Chciałbym przedstawić wyniki testów na moim Lenovo3000N100 i poprosić o komentarz kolegę e X t 7 3. Konfiguracja: kernel 16.3 + zmodyfikowany grub, xorg.conf, GMABooster, oraz skrypt który co nieco ogranicza pobór mocy (m.in. wyłączenie Bluetooth, włączenie trybu powersave dla wifi, wstrzymanie USB). Podczas pracy z wifi pobór mocy określany przez PowerTOP wahał się w granicach 17-22W, a w stanie bezczynności spadł poniżej 14-15W. Zauważyłem również, że przy wyłączeniu wifi oszczędność jest niewielka. Daje to około 2,5h pracy, nie jest dobrze, gdyby to było 3-3,5h to byłby wielki sukces. Podczas testów używałem Compiz'a + Avant w konfiguracji podobnej jak udostępnił e X t 7 3.
Szczerze nie wiem czy ten pobór mocy przez tego typu komputer jest w normie, jedynie pamiętam że na wcześniejszych wersjach Ubuntu, gdy jeszcze stosowałem laptop-mode było mniej. Może jest jeszcze jakaś możliwość zaoszczędzenia mocy, np. wyłączenie Compiza i Avanta?

Odnośnie opisanych wcześniej problemów z płynnym odtwarzaniem filmów np. na YT, to chyba niepotrzebnie zrobiłem alarm. Na spokojnie sprawdziłem odtwarzanie filmów: Divix, DVD, Flash (Youtube na 750p) i złego słowa nie mogę powiedzieć - wszystko płynnie, czy to na zasilaniu sieciowym, czy akumulatorze.
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

wojciechr pisze:Galvatron: możesz opisać np. na PW- jak to zrobić? albo tu czy ktoś może mi wyjaśnić jak mam nautilusa odpalić i w trybie root przenieść jedynie pliki do wskazanego katalogu?
Po odpaleniu nautliusa w trybie roota mam coś takiego- czy jakieś wskazówki?

wojciechr@wojciechr-netbook:~$ sudo su
[sudo] password for wojciechr:
root@wojciechr-netbook:/home/wojciechr# nautilus
Initializing nautilus-dropbox 0.6.9
Initializing nautilus-gdu extension

(nautilus:4331): GLib-GObject-CRITICAL **: g_object_unref: assertion `G_IS_OBJECT (object)' failed
Nautilus-Share-Message: Called "net usershare info" but it failed: "net usershare" zwrócił błąd 255: net usershare: cannot open usershare directory /var/lib/samba/usershares. Error Nie ma takiego pliku ani katalogu
Please ask your system administrator to enable user sharing.
[...]
1. Pobierasz paczkę *tar.gz ze strony Adobe i rozpakowujesz gdziekolwiek.

2. Uruchamiasz nautilusa z prawami roota tak, zebyś od razu miał dostęp do folderów systemowych:

gksu nautilus /
3. W paczce masz folder "usr" i plik "libflashplayer.so". Folder przeciągasz nad swój folder "usr", w otwartym z prawami roota Nautilusie i zatwierdzasz nadpisanie wszystkich plików/folderów (spokojnie, niczego nie popsujesz). Następnie wchodzisz do /usr/lib/flashplugin-installer, wrzucasz do niego nowa libflashplayer.so i zatwierdzasz podmianę. Jeszcze ew. restart przeglądarki i już masz nowego, szybszego Flasha.
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

RobertB pisze:... wydaje się, iż w moim przypadku mam problem z wydajnością, wszytko działa, jednak tryb pełnoekranowy dla materiałów nawet 360p powoduje swego rodzaju cięcie obrazu, mam coś w rodzaju slide show. Podczas gdy sprawdzam obciążenie poleceniem top lub vmstat procesor'y wykorzystane są na maksimum. Zainstalowałem dzisiaj nowe sterowniki ati catalyst oraz flashplayer 11, jednak bez większych zmian, testy wykonuje na przeglądarce chrome. W opisie do flashplayera w wymaganiach systemowych jest informacja iż minimum to Athom 1,6Ghz lub porównywalny AMD. Dodam, iż taka sama maszyna na windows 7 odtwarza materiały na youtube w trybie pełnoekranowym płynnie i wykorzystuje do tego 70% mocy procesorów (przeglądarka IE). Najprawdopodobniej mam za słaby sprzęt (procesor C50; 2 rdzenie - 1GHz każdy) lub też moje ustawienia nie pozwalają w pełni wykorzystać karty graficznej.

Pozdrawiam
Tu jeśli używasz sterowników Catalyst bardzo ważne jest ustawienie Compiza (mam już prawie idealne ustawienia dla AMD), gdyż nieprawidłowe ustawienie = slideshow w filmach, grach, desktopie ... Ja obecnie na X370 (Brazos E-350) mam nawet 60 FPS przy 100-99 % obciążeniu obu rdzeni procesora ... mogę przy takim obciążeniu płynnie odtwarzać film full hd i nadal jest zachowana praktycznie cały czas pełna płynności compiza ;).

Pozdrawiam

-- 19 wrz 2011 10:27 --

oo miałem opowiedzieć Koledze Wojciechowi ale widzę , ze już Kolega Galvatron mnie uprzedził ;).

Pozdrawiam

-- 19 wrz 2011 10:30 --
Galvatron pisze:
e X t 7 3 pisze: [...]

Nie wiem być moze obniżę optymalizacje wersji K8, aby na słabszych maszynach działał lepiej (standardowo zoptymalizowany z włączonym SSE3, etc.).

Pozdrawiam
A nie dałoby się po prostu zrobić osobnej wersji, z optymalizacjami pod starszy sprzęt (np. "K8 Legacy")? Oczywiście rozumiem, że to wymaga dodatkowego czasu i pracy.;)

Tu akurat, na chwilę obecną ... niemożliwe = brak czasu na realizacje kolejnego zadania. Po prostu dostawałem już kernel K8 ... jeszcze parę dni testów i wypuszczę. Zobaczymy, czy tym razem nie będzie już problemów.

Pozdrawiam

sokarsg-1
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: sokarsg-1 »

eXt73 a czy udało Ci się powalczyć z compizem 0.9.4 pod asusem 1201n? Pytam bo u mnie przy moich nastawach compiz w tej wersji pod większym obciążeniem ma problemy z wydajnością tzn. spada tak do 40 klatek na sekundę. Natomiast compiz w wersji 0.8.6 mniej więcej tak samo ustawiony działa zauważalnie lepiej pod pełnym obciążeniem mam idealne 60 klatek/s ot czasami tylko zgubi klatkę albo dwie. Całość działa oczywiście pod kontrolą kernela 16.3 ale na innych jest to samo, tzn chłopaki od compiza trochę dali ciała jeśli chodzi o wydajność.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

sokarsg-1 pisze:eXt73 a czy udało Ci się powalczyć z compizem 0.9.4 pod asusem 1201n? Pytam bo u mnie przy moich nastawach compiz w tej wersji pod większym obciążeniem ma problemy z wydajnością tzn. spada tak do 40 klatek na sekundę. Natomiast compiz w wersji 0.8.6 mniej więcej tak samo ustawiony działa zauważalnie lepiej pod pełnym obciążeniem mam idealne 60 klatek/s ot czasami tylko zgubi klatkę albo dwie. Całość działa oczywiście pod kontrolą kernela 16.3 ale na innych jest to samo, tzn chłopaki od compiza trochę dali ciała jeśli chodzi o wydajność.
w sumie udało mi się tak dograć ustawienia Cmpiza 0.9.4, ze tylko minimalnie ustępują 0.8.x - pod grami korzyść z korzystania z 0.9.x jest nie do przecenienia. Mam nadzieje, że w końcu udostępnie wersje dla Intela, Nvidii i Ati (AMD) do końca tygodnia wraz z kernerami w wersji 16.4 ... na tym kernelu udało mi się jeszcze podnieść wydajność i responsywność ... może dam filmiki z działania pod X370.

Pozdrawiam

wojciechr
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 17.04

Post autor: wojciechr »

1. Pobierasz paczkę *tar.gz ze strony Adobe i rozpakowujesz gdziekolwiek.

2. Uruchamiasz nautilusa z prawami roota tak, zebyś od razu miał dostęp do folderów systemowych:

gksu nautilus /
3. W paczce masz folder "usr" i plik "libflashplayer.so". Folder przeciągasz nad swój folder "usr", w otwartym z prawami roota Nautilusie i zatwierdzasz nadpisanie wszystkich plików/folderów (spokojnie, niczego nie popsujesz). Następnie wchodzisz do /usr/lib/flashplugin-installer, wrzucasz do niego nowa libflashplayer.so i zatwierdzasz podmianę. Jeszcze ew. restart przeglądarki i już masz nowego, szybszego Flasha.
Wykonałem, ale nie widzę różnicy w działaniu Flashplayera, co mam zrobić, żeby to sprawdzić?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Co do flasha ... kliknij prawym klawiszem myszki nad odtwarzanym materiałem np. w youtube i zobaczysz, która wersja działa.

Pozdrawiam

Poniżej, krótka prezentacja działania flash 720p na MSI X370.

MSI X370 + moje modyfikacje - Ubuntu 11.04

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Nie wiesz może przypadkiem co dalej z kernel PPA, które przestało działać po ostatnim włamaniu, a od 1 IX nie jest już aktualizowane?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Galvatron pisze:Nie wiesz może przypadkiem co dalej z kernel PPA, które przestało działać po ostatnim włamaniu, a od 1 IX nie jest już aktualizowane?
Po prostu na chwile obecną po naruszeniu zasad bezpieczeństwa na głównym serwerze kernela -> kernel.org trwają prace mające zwiększyć poziom bezpieczeństwa i audyt źródeł kernela. Linus cały czas wypuszcza wersje RC i git kernela 3.1, co możesz zobaczyć na lkml.org. Jednak do czasu przeprowadzenia wszystkich prac na głównych serwerach zapewne niektórzy wstrzymają się z update`owaniem kernela - Ja np. nie pobierałem źródeł kilkanaście dni przed atakiem = zatem dysponuje pewnymi źródłami. Jednak te które znajdowały się tam po ataku są badane, celem stwierdzenia, czy ktoś nie wprowadził do nich złośliwego kodu - choć jestem prawie pewien, że wprowadzenie tam czegoś jest prawie bliskie zeru = źródła są kodowane SHA-1 - zatem zmiany od razu widać. Konkludując - do czasu sprawdzenia wszystkiego główne serwery nie działają. Natomiast ja buduje w oparciu o pozbawione ewentualnych "problemów" źródła.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Nie orientujesz się jeszcze może jak na dzień dzisiejszy wygląda stan BTRFS? Chodzi mi o to czy jest dość stabilny do codziennego użytku i czy poczuję jakąś różnicę w stosunku do ext4?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Galvatron pisze:Nie orientujesz się jeszcze może jak na dzień dzisiejszy wygląda stan BTRFS? Chodzi mi o to czy jest dość stabilny do codziennego użytku i czy poczuję jakąś różnicę w stosunku do ext4?
Testowałem i ... na teraz wole ext4. BRTFS w pewnych zadaniach jest wolniejszy i bardziej zasobożerny = mniejsza wydajność maszyny ... ale co wydanie jest lepiej. Zapewne w kernelu 3.1, lub 3.2 już będzie na tyle dobrze, że mocno się nad wyborem będę zastanawiał.

Pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”