Jako admin nie widzę dysków
Jako admin nie widzę dysków
Witam. Właśnie uczę się PHP. Zainstalowałem serwer LAMP. Wszystko niby chodziło dobrze, ale... Kiedy chciałem zapisać skrypt w odpowiednim katalogu, pojawił się komunikat, że nie mam wystarczających uprawnień. Przelogowałem się na konto admina, ale okazało się, że widzę TYLKO partycję z zainstalowanym Linuksem, oraz stację dyskietek (tak na marginesie nie mam tego napędu). Mam jeszcze 2 partycje, jeszcze z Windowsa (NTFS), oraz płytę DVD w napędzie, która także nie jest widoczna na koncie Admina. Na userze jest wszystko ok.
Re: Jako admin nie widzę dysków
Ja bym powiedział, że lepiej by było zamiast logować się na admina zmienić uprawnienia do katalogu, do którego potrzebujesz mieć dostęp: chmod 777 nazwa_katalogu
Uprawnienia coś nie chcą się zmienić. Wpisywałem chmod 777 /var, chmod -R 777 /var. Wpisałem też dokładniejszą ścieżkę: /var/www. Na koncie admina też nie mogę zmienić tych prawnień. Pisze "niedozwolona operacja"
-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Uprawnien do takich miejsc jak /var to ja bym nie zmienial.
Ktos je ustawil w ten a nie inny sposob nie bez powodu.
Nie zdziw sie jak ci np. poczta przestanie chodzic.
Mam wrazenie ze pisanie do katalogow odbywa sie z poziomu usera 'apache' czy 'www-data' i dlatego nie moze pisac w niektorych miejscach, czasami niektorzy uzytkownicy sa wylaczeni z dojscia do samby.
chmod 0777 na dany katalog rzeczywiscie by pokazal czy to pomoze.
Ktos je ustawil w ten a nie inny sposob nie bez powodu.
Nie zdziw sie jak ci np. poczta przestanie chodzic.
Mam wrazenie ze pisanie do katalogow odbywa sie z poziomu usera 'apache' czy 'www-data' i dlatego nie moze pisac w niektorych miejscach, czasami niektorzy uzytkownicy sa wylaczeni z dojscia do samby.
chmod 0777 na dany katalog rzeczywiscie by pokazal czy to pomoze.
Pliki PHP zapisuję w folderze /var/www. Próbowałem zmienić prawa dostępu tylko do tego jednego katalogu, ale też się nie da.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
dobrze, ale musisz udostępnić ten katalog jako administrator:
sudo chmod -R 777 /var/www
sudo chmod -R 777 /var/www
Jako admin także nie mogłem zmienić chmod. Poradziłem sobie inaczej. Po prostu zmieniłem katalog w którym przechowywane są skrypty na: /home/user/Publiczny/WWW. Na razie wszystko chodzi jak w zegarku. Temat do zamknięcia