To dobrze, że Ubuntu tak wyprzedza konkurencję, jednakże o takich testach wiedzą tylko osoby, które interesują się systemami operacyjnymi. ZU pewnie i tak nigdy nie słyszał o Ubuntu, a jak słyszał to i tak stwierdzi, że jest to trudny system do obsługi (tak stwierdziło kilku z moich kolegów, którym pokazałem Ubuntu).
Niestety siła przyzwyczajenia a my musimy też zrozumieć innych nie chcą zmieniać swoich przyzwyczajeń choćby złych taka jest ludzka natura. Sam się kurczowo trzymałem winXP a teraz odczułem powiew świeżości ubuntu
Nie mam pojęcia co mierzyli ci panowie i z jakiej branży to eksperci ... codzienne doświadczenie wskazuje, że Linuksy (w tym Ubuntu) są pod każdym względem wolniejsze. Zarówno transfer danych z dysku na dysk, (o obsłudze USB pod Ubuntu przez litość nie wspominam), jak wydolność przeglądarek internetowych oraz aplikacji multimedialnych jest daleko, daleko w tyle za Windowsem. Z Apple nie mam żadnych doświadczeń, więc się w tym zakresie nie wypowiadam.
@igotit4free:
Wszystko zależy od sprzętu. Na moim starym laptopie kopiowanie przez usb szło koszmarnie wolno, na nowym blaszaku kopiuje sie około 4 razy szybciej. Co do przrglądarek to zarówno firefox jak i flash ma podobną wydajność na windowsie i linuxie*
(* - o ile masz działającą akceleracje sprzętową na linuxie)
Wyniki są zadziwiające bo i sam przebieg "testów" jest naciągany pod oczekiwany wynik. O ile wydajność pod Linuksem, w niektórych warunkach, głównie obróbka video, grafik, skomplikowanych obliczeń konsolowymi narzędziami jest wydajniejsza (szczególnie przy architekturze 64-bit) to przy bardziej rutynowych czynnościach może być już całkowicie na odwrót (i bardzo często jest). Jest już masa takich i podobnych wyników testów, ale dotyczą one tylko wąskich zastosowań. Do bardziej ogólnych (z punktu widzenia szarego użytkownika) testów, takich dystrybucji jak Ubuntu, OpenSUSE itp. nawet bym nie wystawiał...