Instalacja modemu Huawei E173

Karty sieciowe, modemy, routery, WiFi, Bluetooth etc.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel
Architektura: x86_64

Re: Instalacja modemu Huawei E173

Post autor: igotit4free »

W tym wątku powinieneś coś znaleźć ... generalnie najpierw musisz spowodować, żeby system zobaczył urządzenie jako modem USB, kwestia uzyskania połączenia z siecią operatora przyjdzie potem, i stanie się to niejako automatycznie dzięki Network Managerowi.
PS. Zwracam Twoją uwagę na fakt, że Ubuntu to Linuks ... instalowanie oprogramowania do obsługi urządzeń przeznaczonego dla Windows nie ma sensu i nic nie da.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
wlochatybb
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Re: Jak zainstalować Blueconnect?

Post autor: wlochatybb »

zigino pisze:Siemanko.. chciałbym zapytać czy macie sposób na zainstalowanie blueconnectu na ubuntu 11.04 dodam, że mam pierwszy raz w życiu kontakt z linuxem i nie mam pojecia co do niektórych rzeczy... po włożeniu blue do usb zainstalował się ten programik do łączenia ale nie łapie zasięgu w ogóle... a gdy kliknę Połącz to wtedy że brak urządzenia. Dioda miga na zielono tak jakby szukal zasiegu ale komp go nie wykrywa chyba.... widziałem różne instrukcje dot. ubuntu i blue ale albo nie pod to ubuntu bo starsze albo z innym modelem modemu..
Jeśli masz huawei z T-mobile.pl to będą problemy. Spróbuj to co podlinkowałem. Ja też dużo kombinowałem z vendorem i nic nie skutkowało.
Q6600 + ubuntu 12.04 64bit
hp nc 6220 + ubuntu 10.10

BlackBerry 9900 + OS 7.1
zigino
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

Post autor: zigino »

@Up
Narazie zrobiłem tak jak w tej instrukcji z twojego cytatu coś załapał bo go wykrywa i świeci niebieska dioda lecz u mnie w domu nie ma wszędzie dobrego zasięgu dlatego jutro sprawdzę w miejscu 100% zasięg działanie tego... jak nie zaśmiga to będę kombinował jak nie to chyba wrócę na stare śmieci micro$hita (mimo, że linux mi bardzo podszedł i mój netbook wreszcie działa jak natura chciała)
wlochatybb
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

zigino pisze:@Up
Narazie zrobiłem tak jak w tej instrukcji z twojego cytatu coś załapał bo go wykrywa i świeci niebieska dioda lecz u mnie w domu nie ma wszędzie dobrego zasięgu dlatego jutro sprawdzę w miejscu 100% zasięg działanie tego... jak nie zaśmiga to będę kombinował jak nie to chyba wrócę na stare śmieci micro$hita (mimo, że linux mi bardzo podszedł i mój netbook wreszcie działa jak natura chciała)
Powinno zadziałać. Próbowałem na 3 kompach i działa. Tylko potrzebny jest dobry zasięg. U mnie w jednym miejscu mam słaby zasięg i play na kartę nie chce działać, mimo, że dioda w modemie świeci na niebiesko.

BlackBerry 9900 + OS 7.1
Awatar użytkownika
Obieżyświat
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: Obieżyświat »

Witam, od pewnego czasu jestem szczęśliwą posiadaczką Ubuntu 11.04 (Niebiańska Nimfa). Do tej pory łączyłam się z Internetem przez router, ale niedługo wyjeżdżam na studia i postanowiłam zainwestować w Internet bezprzewodowy Play. I tutaj zaczynają się schody, ponieważ kompletnie nie wiem, jak zainstalować i skonfigurować modem, aby uzyskać połączenie. Podejrzewam, że wiąże się to z moją bardzo słabą (jeszcze) znajomością Linuxa, dlatego byłabym wdzięczna za łopatologiczne wyłożenie mi, co mam zrobić (przejrzałam temat).

Z góry dziękuję.

EDIT:
Zastosowałam się do wskazówek podanych w poście wlochatybb i problem się ładnie rozwiązał :).
kretyn
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.10

Post autor: kretyn »

Cześć.
Spędziłem dzisiaj pół dnia (albo i cały) na szukanie rozwiązania co do tego modemu (Huawei e173). Sprawdzałem pod Windowsem 7, Ubuntu 10.10 i Mint Isadora 9.0. Sprawdzałem głównie dlatego, bo dostałem dzisiaj internet bezpłatny z Aero2. Po włożeniu karty sim Aero2 jest modem wykrywany jako pod /dev/ttyUSB0 ale nie ma żadnego zasięgu (cały czas podwójne zielone mrygnięcia). Sprawdzałem wsadzając kartę Play (starter za 5zł). Systemy domyślały się jaka to karta i łączyły z 'internet', i dostaję niebieskie mryganie diody. Niestety, na tym się kończy - nie mogę się połączyć i tak z internetem.

Sprawdzałem już wiele wiele metod. Jako najbardziej skuteczną (najdalej zaszła) stwierdzam przez skrypt sakis3g, bo sama wykryła porty modemu.

Wciąż nie mogę połączyć się z internetem. Pomocy! Powoli się poddaje...
Awatar użytkownika
andygem
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Kontakt:

Post autor: andygem »

Istnieje forum związane z Aero , o ile pamiętam , ten modem nie będzie współpracował z internetem p.Solorza .
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2011, 13:53 przez andygem, łącznie zmieniany 1 raz.
WRG1954
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: LXDE

Post autor: WRG1954 »

Pierwsza rzecz to starter Play internet ( 9zł -300MB lub 19zł-1GB chyba że się mylę bo za 5 zł nie próbowałem)Potem klik na ikonę NM i potem :dodaj połączenie,Polska , Play, zatwierdź. Potem klikasz na ikonę NM LPM i wybierasz PLAY. Przynajmniej ja tak robię i mam internet
kretyn
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.10

Post autor: kretyn »

@andygem: Znalazłem na innych forach (w szczególności JDtech.pl), że przy odpowiednio skonfigurowanym Huawei E173 też się da. Nie jestem pewien (nie znalazłem informacji) czy moja karta jest jeszcze nowsza od nowej, ale wpisy z dwóch tygodni temu informują, że powinno działaś.

@WRG1954: Dokładnie tak samo robiłem. Potem się zdenerwowałem i zacząłem jakieś wymysły stosować. Nie działa. Karta nie wiem ile kosztowała, bo dostałem ją w prezencie. Na opakowaniu jest napisane "5zł starter".
WRG1954
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: LXDE

Post autor: WRG1954 »

Starter 5 zł to tylko do rozmów telefonicznych .Internet na kartę : starter Play Online na Kartę za 19 zł
otrzymasz 1 GB na transmisję danych lub starter Play Online na Kartę za 9 zł
otrzymasz 300 MB na transmisję danych Dane ze strony Play. Teraz Mam połączenie :modem E173 + Play online na kartę .
Krysiul
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: Krysiul »

Witajcie. Mam taki problem: próbowałem zainstalować te sterowniki według instrukcji podanej przez wlochatybb, jednak po rozpakowaniu i wydaniu komendy w katalogu linux:

Kod: Zaznacz cały

sudo ./install
dostaję coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

Installing Movistar 3.5G...chmod: nie ma dostępu do `/usr/local/Movistar_3.5G/config': Nie ma takiego pliku ani katalogu
chmod: nie ma dostępu do `./driver/*': Nie ma takiego pliku ani katalogu
./install: line 420: ./driver/install: Nie ma takiego pliku ani katalogu
chmod: nie ma dostępu do `./sbin/*': Nie ma takiego pliku ani katalogu
chmod: nie ma dostępu do `./hw_pppd': Nie ma takiego pliku ani katalogu
chmod: nie ma dostępu do `./hw_pppd': Nie ma takiego pliku ani katalogu
cp: nie można wykonać stat na `./hw_pppd': Nie ma takiego pliku ani katalogu
cp: nie można wykonać stat na `/usr/local/Movistar_3.5G/qtlib/lib*.so*': Nie ma takiego pliku ani katalogu
grep: /usr/local/Movistar_3.5G/SysConfig.dat: Nie ma takiego pliku ani katalogu
grep: /usr/local/Movistar_3.5G/SysConfig.dat: Nie ma takiego pliku ani katalogu
cp: nie można wykonać stat na `/usr/local/Movistar_3.5G/sbin/67hw_hook': Nie ma takiego pliku ani katalogu
chmod: nie ma dostępu do `/etc/pm/sleep.d/67hw_hook': Nie ma takiego pliku ani katalogu
                                           [ done ] 

Finished, press any key to exit

Olałem to i próbowałem dalej tak jak w filmie instruktażowym. Klikam NM->Połączenia VPN->Skonfiguruj VPN->Komórkowe->Dodaj. Niestety lista urządzeń jest nieaktywna, nie mogę wybrać modemu z listy. Czy ktoś miał podobny problem i wie, co zrobić?
Awatar użytkownika
zibiboniek1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: zibiboniek1 »

e173-u2 działa bez zarzutu pod ubuntu 11.04 out of box tylko czasem potrafi zerwać połączenie
Krysiul
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Mam E173 z Ery sprzed ok. półtora roku i niestety nie zadziałał "out of the box", i jak widać po poprzednich postach nie tylko mi. Network manager od początku nie widział modemu, próbowałem skonfigurować połączenie dla "dowolnego urządzenia", ale to nic nie dało.
Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 16.04

Post autor: witek »

E173 z T-mobile od dwóch miesięcy (aktualnie w naprawie rozleciało się gniazdo antenowe) działa out of the box w Kubuntu 11.04 i Chakra. Pod OpenSuse 11.4 z KDE network manager nie widzi modemu ale po przełączeniu w Yast na obsługę sieci przez "if" połączenie było już możliwe. Wszystkie systemy na lapku Lenovo 3000 N200.
Krysiul
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Mój problem już jest nieaktualny, dziękuję tym, którzy próbowali pomóc. Choć z komunikatów, które wyrzucił instalator, to nie wynikało, to system był świeży i widocznie brakowało jakiegoś pakietu albo potrzebna była nowsza wersja, bo podłączyłem netbooka pod wifi, pobrałem najnowsze aktualizacje, spróbowałem jeszcze raz sposobu podanego przez wlochatybb, zainstalowało się i działa bez problemu.
iwonkasob
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: iwonkasob »

czy ktoś mógłby mnie oświecić czy program Movistar da się jakoś skonfigurować żeby przechodził od razu do trybu "on line"?
Nakomi
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10

Ubuntu 10.10 i internet Play

Post autor: Nakomi »

Witam, sprawa przedstawia się tak: do portu usb włożyłam modem huawei e173 z play. Modem mi wykrywa, w NM wyświetla się połaczenie z internetem. Wchodzę na stronkę. Internetu brak. Gdy zainstalowałam (o dziwo z trudem) program startujący play (tam gdzie klika się na połącz i łączy z internetem) internetu nadal brak. Przejrzałam chyba wszystkie wątki i próbowałam się zastosować do porad. Próbowałam zainstalowac przez terminal wvdial (nie wiem dlaczego nie daje rady). Jestem już trochę sfrustrowana, bo już trzeci dzień się bawię z systemem i nie daję już sobie rady. Poproszę łopatoloogicznie o pomoc.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Re: Ubuntu 10.10 i internet Play

Post autor: igotit4free »

Przeczytaj ten wątek, zwłaszcza poradę wlochategobb.

Instalacja windowsowego programu klienckiego pod Linuksem nie ma sensu i nic nie da.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
wlochatybb
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

iwonkasob pisze:czy ktoś mógłby mnie oświecić czy program Movistar da się jakoś skonfigurować żeby przechodził od razu do trybu "on line"?
Wydaje mi się, że nie. Moim zdaniem Program sprawia tylko, że modemy są widziane.

BlackBerry 9900 + OS 7.1
Awatar użytkownika
karop
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: karop »

Witam,

Na najnowszym (tj. 11.10) działa bez problemów. Wpinasz paluszek, "Edit connections", dajesz "Mobile broadband", "Add" i odpala się Czarodziej ("Wizard":)

Pzdr

[edit] Sprawdzone na architekturze 32bit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Urządzenia sieciowe”