Witam chciałbym przy Waszej pomocy skompletować sobie Komputer - Centrum Multimedialne.Ponieważ gotowce nie spełniają moich oczekiwań,postanowiłem zbudować takie "ustrojstwo" i oprogramować go Linuksem.Mam luźny procek Core 2 Duo E 4500 taktowany zegarem 2,2 G.Początkowo przymierzałem się do zakupu tego ustrojstwa ale odpuściłem sobie,gdy wyczytałem o nędznym działaniu internetu.Otóż chciałbym obrobione filmy wysyłać na to urządzenie sieciowo,ponieważ latanie z dyskiem w tę i z powrotem(mam telewizor LG425400 w drugim pokoju) mi nie odpowiada.W/w ustrojstwo pozwala przesyłać z prędkością do 2 Mb/s.Wyobraźcie sobie czas przesyłania filmu np 6 G.Mam jeszcze cichy 500-gigowy dysk Samsunga 5400 obr/min i nagrywarkę również Samsunaga.Upatrzyłem taką obudowę i taką płytę.Jak widać grafika jest zintegrowana,ale nie napisali jaka?Jeśli Nvidia,to bezproblemowa,jesli AMD/ATI to gorzej.Chcę tam wstawić jakieś 2 G RAM,powinno wystarczyć do tych celów(jak myślicie?)Do tego potrzebny będzie zasilacz najlepiej bezgłośny,ale niezbyt drogi.Urządzenie ma być niskobudżetowe.Jako system zainstaluję Ubuntu z XBMC w autostarcie lub np Moovidę.Chciałbym poznać Wasze zdanie i usłyszeć ewentualne sugestie,tylko bez przepychanek i wymądrzania bym prosił.Może lepsza będzie jakaś inna znana Wam płyta główna,ale koniecznie ze zintegrowaną Grafiką,najlepiej Nvidii.Dobrze by było gdyby miała wbudwana również szybka kartę Wi-fi.Miedzy komputerami przesyłam dane w domu,przez sieć z prędkością 10 Mb/s więc tylko 2,5 raz wolniej niż na dysk przez USB.Jeśli doliczymy te całe przełączenia dysku,wyrabianie gniazdek i kabli(jeden kabel już się uszkodził)...Myślę że takie centrum będzie dużo wydajniejsze od gotowca.O Fergusonie pisali,że się zacinał,wieszał itp.Nie odtwarzał niektórych formatów.Tymczasem na Ubuntu wszystko idzie.
Poprawiłem link do Fergusona.Inne jak wygasną,też poprawię.
Centrum Multimedialne
- soemtron
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Centrum Multimedialne
Ostatnio zmieniony 06 paź 2011, 12:14 przez soemtron, łącznie zmieniany 1 raz.
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Architektura: x86_64
Re: Centrum Multimedialne
Popraw "te ustrojstwa" na konkretne nazwy i modele, bo za tydzień, albo dwa linki będą odwoływały się do "archiwum portalu aukcyjnego" i przyszli czytelnicy nie będą wiedzieli o co w ogóle pytałeś.
- icek6
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: Unity
Karta graficzna w tej płycie to GMA X4500, a więc nic specjalnego. Ja bym Ci polecał kupić oddzielną kartę graficzną np. GeForce GT430 lub podobną. Karty tego typu obsługują sprzętowo najnowsze bajery w dziedzinie sprzętowego kodowania obrazu.
CPU: INTEL i5 4460 MOBO: ASUS Z97 Pro Gamer MEM: TridentX 4x4GB 2400MHz GPU: ASUS Strix GTX 970 4GB
- soemtron
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Architektura: x86
Wybór padł na takiego Mediona,na rasowych podzespołach jak intelowski Core duo,Płyta MSI ze zintegrowaną Grafiką,tuner satelitarny,i naziemny,Wi-fi i LAN,oraz nagrywarka DVD-RW .W końcu nie jest zbyt drogie i zero pracy,a wygląd o jaki mi chodzi.Chciałbym zainstalować na tym system XBMC.Jest oparty na Ubuntu 10.04,czyli bardzo stabilnym,ale czy nie za stary będzie?System zbotowałem z pendriva i zauważyłem że nie ma zbyt wielkiego pola manewru,jeśli chodzi o konfigurację.Chodzi mi o dodanie dns-ów(internet na 10.04,bez ich dodania chodzi u mnie tragicznie wolno)Chciałbym udostępnić do zapisu i odczytu folder na dysku tego urządzenia.W normalnym Ubuntu ppm i opcje udostępniania,instaluje się samba i już inne komputery widzą udostępnione pliki.Chciałbym móc kopiować i usuwać filmy przez sieć na owym Medionie.Jak zainstaluję Ubuntu i doinstaluję XBMC,to będzie masa niepotrzebnego softu.Odinstalowanie wszystkich niepotrzebnych rzeczy może stworzyć problemy.XBMC już z Live CD odtwarza wszystkie rodzaje plików wideo i dźwiękowych.Może ktoś coś poradzi?
@Mario wiem,że wetnie linka,ale nie mam innej strony z tym ustrojstwem.Potem najwyżej podlinkuję pod samą fotkę tego ustrojstwa.Oprócz "wynalazkowej" obudowy,ma całkiem rasowe "bebeszki".
@Mario wiem,że wetnie linka,ale nie mam innej strony z tym ustrojstwem.Potem najwyżej podlinkuję pod samą fotkę tego ustrojstwa.Oprócz "wynalazkowej" obudowy,ma całkiem rasowe "bebeszki".
Ostatnio zmieniony 12 paź 2011, 18:58 przez soemtron, łącznie zmieniany 2 razy.
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
Mnie nie chodzi o linki, a o tekst, pod jakimi się ukrywają - wpisz zamiast "ustrojstwo" nazwę tego sprzętu, który kryje się pod linkiem - ot cała filozofia (możesz też po "ustrojstwie" wstawić nawias z konkretnymi nazwami, jeśli bardzo Ci na tym słówku zależy).
Tak samo "Wybór padł na coś takiego" - nic nie mówi - napisz wyraźnie na co padł wybór.
Temat, w którym pytasz o "ustrojstwo", a wybrałeś "coś takiego" nadaje się jedynie do śmietnika. Daj szansę innym pozbierać rozumki, co to ludzie kupują do siebie do domu.
Tak samo "Wybór padł na coś takiego" - nic nie mówi - napisz wyraźnie na co padł wybór.
Temat, w którym pytasz o "ustrojstwo", a wybrałeś "coś takiego" nadaje się jedynie do śmietnika. Daj szansę innym pozbierać rozumki, co to ludzie kupują do siebie do domu.