Witam
Od czterech dni "siedzę" nad nowym UBUNTU (przesiadka z Windowsa). Niestety nadal nie znalazłem rozwiązania.
Chcę kompa udostępnić dzieciakom -łącznie z windowsowymi partycjami, jednak bez prawa kasowania z nich plików.
Czy jest więc możliwość takiej konfiguracji by dla drugiego konta wybrane przeze mnie partycje NTFS montowały się w trybie tylko do odczytu?
ntfs tylko do odczytu
-
- Gibki Gibbon
Re: ntfs tylko do odczytu
Tak, jest taka możliwość. Zainstaluj program ntfs-config. Ewentualnie możesz montować partycje systemu Windows wraz ze startem systemu za pomocą wpisu do /etc/fstab, ale przy użyciu sterownika ntfs, a nie ntfs-3g wg wzoru:
UUID partycji sprawdzisz poleceniem:
Odnośnie zapisu przez jednego użytkownika i odebraniu prawa zapisywania innemu użytkownikowi - zainteresuj się opcjami montowania uid oraz gid. Posprawdzaj to i w razie problemów pisz.
Kod: Zaznacz cały
Entry for /dev/sdaX :
UUID=XXXXXXXXXXX /mnt/windows ntfs 0 0
Kod: Zaznacz cały
sudo blkid
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Dziękuję za podpowiedź
Cel osiągnięty za pomocą edycji /etc/fstab (umask,gib)
Takie rozwiązanie powoduje jednak brak kosza systemowego oraz montowanie wszystkich partycji przy starcie.
Partycji mam sporo więc jeszcze dopytam czy jest możliwość ukryć te ikony lub jeszcze lepiej uzyskać to samo bez automatycznego montowania z systemem .
Cel osiągnięty za pomocą edycji /etc/fstab (umask,gib)
Takie rozwiązanie powoduje jednak brak kosza systemowego oraz montowanie wszystkich partycji przy starcie.
Partycji mam sporo więc jeszcze dopytam czy jest możliwość ukryć te ikony lub jeszcze lepiej uzyskać to samo bez automatycznego montowania z systemem .
- Althorion
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Za brak automontowania odpowiada opcja noauto. Z koszem nie pomogę, nigdy nie czułem potrzeby używania.
„Jam częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie dobro czyni.”