Linux - jaki radzicie, prosze o zrodlo instalacji pod mojego pc

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Rii4KO
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86

Linux - jaki radzicie, prosze o zrodlo instalacji pod mojego pc

Post autor: Rii4KO »

Witam.
Aktualnie zaczalem korzystac z ubuntu 11.10, niestety nie jest tak fantastycznie bo sporo zuzywa ramu, czesto reakcja na otwarcie jakiejs opcji moze niezle przekroczyc 5 sekund.
A wiec tak wczesniej mialem xp professional sp3, przed instalacja ubuntu.
PC: dualcore e2180 oc 2,7GHz, 2gb ddr2, geforce 8800gts 512 dx10.
No i co radzicie pod ten sprzet?
Zalezy mi na ladnym wygladzie, cos podobnego do ubuntu 11.10, chodzi mi o grafike by nie byl wyglad taki jak np. kubuntu ktory mi przypomina styl windowsa.
No i by ramu zuzywalo tyle co win xp, 200-400 max, bo ten ubuntu co teraz mam to masakra 900mb :O, wystarczy ze odpale kilka stron w ff i juz moge zawalic szybko caly ram, a i tak juz bez tego wolno chodzi. Przechodzac na taki system zdawalo mi sie ze nie bedzie problemu z szybkoscia dzialania a tu takie wymagania, pozdrawiam i dziekuje za pomoc.
;-)
Ostatnio zmieniony 18 paź 2011, 12:44 przez Rii4KO, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
JezdziecBezNicka
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Architektura: x86_64

Re:

Post autor: JezdziecBezNicka »

Szczerze mogę Ci polecić KDE 4.7. Mam sprzęt znacznie słabszy od Twojego, a system chodzi mi płynnie. Korzystałem chwilę z Kubuntu 11.04 i działał bez zarzutu, przypuszczam że 11.10 będzie równie dobry. Jeśli chodzi o wygląd - kwestia konfiguracji (zobacz link)

Dodatkowo, w 11.10, wprowadzono nowy pakiet zawierający ustawienia dla KDE mające zwiększyć jego wydajność. Sam nie testowałem, ale jeśli nie masz doświadczenia z konfiguracją KDE, to może być dobre rozwiązanie: link

BTW temat postu nie jest zbyt adekwatny imho... :)
Awatar użytkownika
pcz_07
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Re: UBUNTU - jaki radzicie, prosze o zrodlo instalacji pod mojego pc

Post autor: pcz_07 »

Polecę ze swojej strony 10.04 LTS, on mało ramu pobiera ;-)
Rii4KO
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: Linux - jaki radzicie, prosze o zrodlo instalacji pod mojego pc

Dobra a jakiego wogole linuxa zainstalowac, tak by wymagania byly mniejsze a ladny i przejrzysty [by graficznie by poziom graficzny byl na te lata a nie 5-6lat wstecz, cos tak ladnego jak ubuntu najnowszy, w tym stylu].
Np. 256 minimum ram wymagania. Bo ten ubuntu 32bitowy desktop 11.10 zuzywa 900mb na starcie, to przesada. Zastanawiam sie nad xubuntu, chyba dobrze napisalem. Prosze o napisanie jak dla totalnego lajka w kwestii linuxow, zalezy mi tez dokladnie opisac co pobrac, bo to nie jest jak z windowsem ze mam plytke i wiem co instaluje, tylko tu jest mnostwo wersji jakies desktop a server no czym one sie roznia, a zauwazylem ze wymagania ma mniejsze server choc wydaje mi sie bardziej rozbudowany co mi jest zbedne. Pozdrawiam i pomozcie prosze. Chce miec porzadny system do filmow hd, muzyki i przegladania internetu.
Awatar użytkownika
JezdziecBezNicka
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Architektura: x86_64

Post autor: JezdziecBezNicka »

Zużycie pamięci i prędkość systemu zależą głównie od środowiska graficznego i uruchomionych demonów, w minimalnym stopniu od dystrybucji. Myślę że kubuntu będzie w sam raz, linux mint jest też bardzo przyjazny (z tym że na nową wersję trzeba będzie pewnie poczekać z miesiąc), pclinuxos też ponoć bardzo dobry.

Mnogość wersji linucha wynika z tego, że jest wiele środowisk graficznych. Najpopularniejsze i najłatwiejsze to KDE i Gnome 2. Mint używa standardowego Gnome 2, więc możesz spróbować tego na początek.
ThinkPad E330 + ArchLinux + KDE
JaJacek
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: JaJacek »

Zastanawiam sie nad Xubuntu
Skoro wybrałeś Xubuntu
Tutaj widać ekran Xubuntu i można pobrać najnowszego Xubuntu - http://www.xubuntu.org/
Polski remiks Xubuntu11.04 - tutaj

A też można popatrzeć , jak to wygląda - http://www.youtube.com/watch?v=zNRmGQtkY0k
www.chomikuj/mkol63
Rii4KO
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Zainstalowalem juz kubuntu 11.10 :)
super nic nie muli jak na ubuntu 11.10. O polowe mniejsze zuzycie ramu w porownaniu z ubuntu jak mialem, a mam nawet aktywowane widgety itp.
Przyjemnie sie pracuje, wlasnie poznaje kubuntu, juz prawie sie poznalismy calkowicie, jeszcze przygotuje sobie programy najwazniejsze i koniec gotowe xD.
Pozdrawiam dzieki za pomoc.
Awatar użytkownika
Rafcio
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Post autor: Rafcio »

:roll: ...po prostu nagraj obrazy systemu na płytkę i testuj , tutaj znajdziesz coś o mincie http://linuxmint.tk/index.php
ja go mam na notebooku asus 1005px.... :roll:
Debian Jessie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”