Ups coś skasowałem - kubuntu - brak kosza, programów graficznych, wiekszosc programow nie dziala, nawet terminal <<<<---------
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86
Ups coś skasowałem - kubuntu - brak kosza, programów graficznych, wiekszosc programow nie dziala, nawet terminal <<<<---------
Witam.
Skasowalem jakis program, nie wiem dokladnie co to ale bylo cos o "shared backup" coś tam, z ikonką z czymś różowym, znikł mi teraz kosz, sporo z graficznych programów. Co to mogło być, podpisane było backup, a ja nie robię backupów, od lat nie robiłem i nie musiałem więc zbędne mi się wydawało a okazało się czymś innym, ważnym elementem systemu. Pomocy!
edit. w centrum oprogramowania teraz nie mam nic do instalowania, w zakładce pobierz oprogramowanie.
zadne program nie chce mi juz dzialac i kategorie programow zmienily sie na angielskie i ikonki na zwykle niebieskie katalogi.
btw. dlaczego na waszym forum musze ciagle sie logowac recznie? wybiera zapamietywanie i tego nie robi, nawet mam dodatek do ff secure login i nic, a w haslach zapamietanych ciagle nie ma tego forum, o co chodzi, ooooostro to uciazliwe, po kazdym zamknieciu przegladarki musze sie u was logowac wpisujac wszystkie dane logowania.
Skasowalem jakis program, nie wiem dokladnie co to ale bylo cos o "shared backup" coś tam, z ikonką z czymś różowym, znikł mi teraz kosz, sporo z graficznych programów. Co to mogło być, podpisane było backup, a ja nie robię backupów, od lat nie robiłem i nie musiałem więc zbędne mi się wydawało a okazało się czymś innym, ważnym elementem systemu. Pomocy!
edit. w centrum oprogramowania teraz nie mam nic do instalowania, w zakładce pobierz oprogramowanie.
zadne program nie chce mi juz dzialac i kategorie programow zmienily sie na angielskie i ikonki na zwykle niebieskie katalogi.
btw. dlaczego na waszym forum musze ciagle sie logowac recznie? wybiera zapamietywanie i tego nie robi, nawet mam dodatek do ff secure login i nic, a w haslach zapamietanych ciagle nie ma tego forum, o co chodzi, ooooostro to uciazliwe, po kazdym zamknieciu przegladarki musze sie u was logowac wpisujac wszystkie dane logowania.
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Re: Ups coś skasowałem - kubuntu - brak kosza, programów graficznych, wiekszosc programow nie dziala, nawet terminal <<<<---------
Dobrze by było jednak wiedzieć co usunąłeś. Pokaż zawartość tego pliku:
Tam będziesz miał wypisane jakie pakiety zostały usunięte. Jeśli w trybie graficznym nie daje rady, to wejdź w tryb tekstowy (ctrl+alt+f1), otwórz sobie tam ten plik np.
wyszukaj odpowiednią datę i zainstaluj ubytki ręcznie za pomocą apt-get install
Kod: Zaznacz cały
/var/log/apt/history.log
nano /var/log/apt/history.log
-
- Piegowaty Guziec
Re: Ups coś skasowałem - kubuntu - brak kosza, programów graficznych, wiekszosc programow nie dziala, nawet terminal <<<<---------
1. po ponownym odpaleniu kompa ciagle wczytuje sie kubuntu na pierwszy obrazie, tzn. tak jak w windowsie win xp z paseczkiem tak tutaj z kropeczkami bez konca.
wiec chyba to cos powaznego i pewnie sie domyslasz, najlepiej jakby ktos spojrzal w zainstalowane programy i sprawdzil, ehhh, duzo to tych progsow to nie jest.
2. nie moge sprawdzic log history, wpisuje wszystko co podales w trybie tekstowym i pisze pozniej login incorrect, czy jakos tak.
niech ktos zrobi ten j.. zrzut ekranu programow z kubuntu w installeded software, to napisze ktore to ja wyrzucilem, bo nie moge odczytac tego logu, a niechce mi sie kolejne kilka godzin siedziec i od nowa instalowac caly system. Wydawalo mi sie ze jak opisze problem to juz ktos bedzie wiedzial co to.
wiec chyba to cos powaznego i pewnie sie domyslasz, najlepiej jakby ktos spojrzal w zainstalowane programy i sprawdzil, ehhh, duzo to tych progsow to nie jest.
2. nie moge sprawdzic log history, wpisuje wszystko co podales w trybie tekstowym i pisze pozniej login incorrect, czy jakos tak.
niech ktos zrobi ten j.. zrzut ekranu programow z kubuntu w installeded software, to napisze ktore to ja wyrzucilem, bo nie moge odczytac tego logu, a niechce mi sie kolejne kilka godzin siedziec i od nowa instalowac caly system. Wydawalo mi sie ze jak opisze problem to juz ktos bedzie wiedzial co to.
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
No bo do trybu tekstowego, jak i graficznego, wypada się najpierw zalogować2. nie moge sprawdzic log history, wpisuje wszystko co podales w trybie tekstowym i pisze pozniej login incorrect, czy jakos tak.

sudo apt-get install <lista_pakietów>
Start-Date: 2011-10-17 00:02:15
Install: mpc:amd64 (0.20-2)
End-Date: 2011-10-17 00:02:34
Ostatnio zmieniony 18 paź 2011, 23:11 przez norvoles, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Piegowaty Guziec
na podstawie tego filmiku
http://www.youtube.com/watch?v=bc-5XKigxxQ
znalazlem co to, nepomuk backup
jakos tak, widac to w 2:01.
jak to zainstalowac i co to wlasnie jest.
w logu mam cos takiego na koncu
http://i401.photobucket.com/albums/pp96 ... C00035.jpg
//brezniew: na forum umieszczamy miniaturki lub linki. Popraw błędy.
http://www.youtube.com/watch?v=bc-5XKigxxQ
znalazlem co to, nepomuk backup
jakos tak, widac to w 2:01.
jak to zainstalowac i co to wlasnie jest.
w logu mam cos takiego na koncu
http://i401.photobucket.com/albums/pp96 ... C00035.jpg
//brezniew: na forum umieszczamy miniaturki lub linki. Popraw błędy.