Który netbook lepszy ?

Porady sprzętowo-handlowe
matxxx
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86

Który netbook lepszy ?

Post autor: matxxx »

Tak ja w temacie, niby obydwa to ten sam sprzęt lecz inny producent w podanym Asusie słyszałem że trafiają się wadliwe serie z uszkodzony touchpadem jak to jest ?

http://allegro.pl/msi-wind-11-6-u270-e3 ... 81003.html <- MSI U270

http://allegro.pl/asus-1215b-2x1-6ghz-3 ... 63656.html <- ASUS 1215B

Dodatkowo chciałbym się od razu zapytać jaki linux byłby najlepszy pod taki sprzęt, z tym że chciałbym zostawić windę jak że jest to oryginał byłby wykorzystywany do rozrywki typu gry, a linux do pracy ogólnej, dodam że sprzęt zakupię dopiero w przeciągu tygodnia, aby upewnić się czy sprzęt jest wart swojej ceny.

Więc czekam na propozycje :)
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Który netbook lepszy ?

Post autor: linuxozaurus »

ten pierwszy ma szybszy procesor i jest mniejszy

ten drugi jest większy ale jego wadę jest błyszcząca matryca ale jest większy od pierwszego

obydwa są tak podobne ze nie podpowiem co lepsze zależy od preferencji
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
m_o
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: m_o »

ee.. taki maluszek na rozrywki typu gry? IMO do codziennej pracy takie coś się nie nadaje.
Ja mam eeepc, ale tylko do pracy. Jak muszę pobiegać z kompem przy sieci wifi, itp. Do innych zastosowań to można potłuc młotkiem :D

A co do linuxa, to ja mam Mint z LXDE.
Miłosz
Gentoo user
Awatar użytkownika
Knopper90
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Kontakt:

Post autor: Knopper90 »

W teorii oba są identyczne tylko asus jest większy. W praktyce Msi jest lepsze po ostatnio częściej ASUS zaliczył wpadki przez modele Eeepc niż Msi Wind. Ja polecam MSI lepiej sprawują na linuxie :D ( mogę się mylić ;P )
PCLinuxOS 2012.08 KDE
matxxx
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: matxxx »

taki maluszek na rozrywki typu gry
tak, a po co mi komputer za 2 kafle jak w gry gram może z raz na tydzień ?
Do innych zastosowań to można potłuc młotkiem
Jak na ironię losu, często polecany Atom D525 (2 cores 4 threads) z ION'em 2 do starszych gier jest wolniejszy od Brazosa E350, a zauważyłem też już nowsze brazosy E450
Awatar użytkownika
valdi74
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 24.04

Post autor: valdi74 »

matxxx pisze:MSI U270
ASUS 1215B
Widzę, że kolega ma identyczny dylemat jak ja. U mnie też dokładnie te 2 modele zostały na placu boju. Będę kupował na początku listopada. Ogólnie MSI ma lepszy procesor, jest mniejszy, lżejszy, ma szybszą kartę LAN, lepszą kamerkę i bardziej uniwersalny czytnik kart. Z kolei ASUS ma większą matrycę i lepszą baterię. Jak na razie skłaniam się ku MSI U270. Tylko uwaga - akurat ten podlinkowany tu model ma matrycę 1024x600. Są też wersje 1366x768 i chyba lepiej w tym kierunku pójść, w sklepie X-KOM można dostać wersję 4 GB o 50 zł drożej, chyba warto. Bardzo liczę na kernele kolegi eXt73, bo będzie to u mnie służyło także jako odtwarzacz multimedialny.
Awatar użytkownika
icek6
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: icek6 »

Oba netbooki maja ten sam procesor taktowany tym samym zegarem i oba także mają błyszczącą matrycę, w zasadzie to bebechy są identyczne. Jedyne istotne różnice to:
- ilość zainstalowanej pamięci ram 2GB MSI / 3GB ASUS
- matryca minimalnie większa oraz rozdzielczość w ASUSie
- MSI ma WINDOWS 7HP 64bit

Ja bym polecał ASUSa ze względu na większa rozdzielczość (a co za tym idzie większy komfort pracy).
CPU: INTEL i5 4460 MOBO: ASUS Z97 Pro Gamer MEM: TridentX 4x4GB 2400MHz GPU: ASUS Strix GTX 970 4GB
Awatar użytkownika
valdi74
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 24.04

Post autor: valdi74 »

Właśnie nabyłem MSI U270 :-) Z matrycą 1366x768 i pamięcią 4 GB. Sprzęcik chodzi aż miło pod Ubuntu ale trochę się przy nim umordowałem. Niestety 11.10 nie chciał ruszyć z pena, sypał błędami na USB (na dwóch penach). Już myślałem, że sprzęt wadliwy ale 11.04 poszedł bez problemu. Udało się go zaktualizować do 11.10 ale... nie działało dobrze USB. Więc wróciłem do 11.04. Nawet lepiej, bo Unity jakoś nie przypadło mi do gustu. Po paru dniach walki ze sterownikami AMD udało mi się włączyć vaapi i odtworzyć płynnie film FullHD i zlikwidować idiotyczny znaczek "AMD unsupported hardware". Sterowniki działają pomimo, że procka E-450 nie ma na liście wspieranych. Na początku byłem rozczarowany (i o krok od instalacji W7) ale teraz jak już wyprowadziłem wszystko na prostą to jestem bardzo zadowolony z zakupu.

EDIT:
Dla potomnych: chyba odkryłem co powoduje problemy z USB na 11.10. A to dlatego, że identyczne jazdy zaczęły się u mnie też na 11.04. Na początku załamanie - powróciła teoria uszkodzonego sprzętu. Ale potem mnie olśniło, że wczoraj dodałem ręcznie sterownik rts5139 do czytnika kart. Usunąłem go z modułów i USB zaczęło śmigać. W 11.10 ten sterownik jest w jądrze i zapewne dlatego USB nie chce poprawnie działać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Co kupić?”