[SOLVED] brak automatycznego łączenia gsm

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
kickbass
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

[SOLVED] brak automatycznego łączenia gsm

Post autor: kickbass »

Witam
Byłem użytkownikiem jednej instalacji Ubuntu od wersji 9.10 aż do wersji 11.10 (przechodząc wszystkie kolejne wersje przez managera aktualizacji). W poprzedniej i obecnej edycji po aktualizacji miałem problemy z tzw. ciemnym ekranem (sterowniki ATI) tym razem coś pokręciłem i postanowiłem postawić system od nowa. Tak więc zrobiłem i dzisiaj mam system bez śmieci, szybko i sprawnie działający. Denerwuje mnie tyko jedna taka bzdurna sprawa:
Używam network managera, posiadam play online, w zakładce połączenia komórkowego mam zaznaczonego ptaszka "łączenie automatyczne" ale po włączeniu komputera za każdym razem muszę dane połączenie uruchamiać ręcznie. Przyznam szczerze że strasznie mnie to irytuje bo po starcie mam ustawionych wiele skryptów które muszą posiadać łączność z internetem (conky, tlen, aktualizacja, gmail, pogoda itp.) a ja nie zawsze po włączeniu odpalam firefoxa i przeglądam www, więc o włączeniu zapominam...

Zapewne wystarczy w jakimś pliku dopisać auto ale godziny pytania wujka google nic nie dały dlatego piszę ten wątek.

PS.
Po kliknięciu ikonki w pasku systemowym network managera w rozwiniętym menu widnieje po włączeniu tylko ptaszek przy "Sieć", przy "Sieć bezprzewodowa" i "Sieć komórkowa" tego zaznaczenia nie ma. Jeżeli zaznaczę "Sieć komórkowa" połączenie Play online łączy się samoczynnie. Więc może wystarczy gdzieś tą opcje zaznaczyć przy auto uruchomieniu?
Jedno jest pewne nie jest to wina NM bo przez chwile 11.10 u mnie działało i połączenie się nawiązywało przy starcie systemu.
Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 27 gru 2011, 15:14 przez kickbass, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
yooz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce

Re: brak automatycznego łączenia gsm

Post autor: yooz »

Nie wiem jak to wyglada w Unity ale w gnome robisz to w następujący sposób
System > Preferencje > Połączenia sieciowe > Komórkowe i zaznacz na dole Dostępne dla wszystkich użytkowników
kickbass
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Próbowałem, to nie to. W NM wyświetla mi się po uruchomieniu systemu "sieć komórkowa jest wyłączona" jak ją włącze połączenie "play" łączy się automatycznie. Więc problem chyba nie tkwi w samej konfiguracji tego połączenia tylko w network managerze, ale to tylko przypuszczenia. Jest może jakieś polecenie w terminalu które je (połączenie komórkowe) włączy? Dał bym je sobie jako skrypt auto uruchamiający...
WRG1954
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86_64

Post autor: WRG1954 »

Mam to samo. Na 10.04 działa na 10.10 działało chwilę i koniec.
Awatar użytkownika
yooz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: yooz »

Może tutaj znajdziecie rozwiązanie viewtopic.php?f=137&t=86138 (8.10)
kickbass
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

No nic z tego, moje połączenie jest skonfigurowane prawidłowo. Fakt metodą "wyklikania" po instalacji działało minutę, ale jak zmieniłem resolv.conf. Internet działa bez zarzutu. Problemem jest to że mimo zaznaczonej opcji łącz automatycznie nie łączy po uruchomieniu systemu. Na moje garbate oko winę ponosi za to NM który tak jak by po uruchomieniu systemu nie uruchamiał możliwości łączenia się z jakąkolwiek siecią czy to komórkową czy wifi. Podejrzewam że tylko kabel by działał automatycznie. Jeżeli ręcznie włącze możliwość łączenia się przez sieć komórkową, od razu się łączy jedyne połączenie które mam typu komórkowego czyli play online. więc de facto opcja "łącz automatycznie" chyba działa...
kasjo
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: kasjo »

U mnie jest to samo (kubuntu 11.10 z zainstalowanym nm-applet).
Zauważyłem, że NM trzyma konfiguracje w ~/.gconf
W kubuntu 10.04 mam wszystkie ustawienia dla networkmanagera w system/networking/connections
natomiast w 11.10 tego katalogu nie mam. Możliwe, że NM bierze niektóre ustawienia z jakiegoś innego miejsca gdzie nie ma prawa zapisu i nie zapamiętuje ustawień
Takie moje zgadywanie :)
kickbass
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

nie ma mądrego co by znał odpowiedź na taki błachy, aczkolwiek irytujący problem?
LeHack
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Architektura: x86_64

Post autor: LeHack »

Tak tylko chciałem uzupełnić wątek, po chwili szukania znalazłem pewne obejście na wspomniany problem.
Odpalając:

Kod: Zaznacz cały

nmcli nm wwan on
wymusza się używanie połączeń komórkowych w NetworkManagerze.
Teraz wystarczy to dodać do rzeczy odpalanych na starcie systemu i działa :)
kickbass
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Po 2 mc, już zdarzyłem się przyzwyczaić do ręcznego włączania a tu taka niespodzianka. Dzięki!
Po wklepaniu tego polecenia w terminalu, działa! o dziwo jak dodałem w programach startowych polecenie to już nie działało po restarcie.
rozwiązanie: stworzyłem plik start_play a w nim taki oto tekst:

Kod: Zaznacz cały

#!/bin/bash
sleep 5 && nmcli nm wwan on &> /dev/null
w właściwościach dałem żeby zezwalało na wykonywanie jak program, a w programach startowych dałem "dodaj nowy", nadałem nazwę a rubryce "polecenie" wcisnąłem przeglądaj i wskazałem ten plik i działa.
Jeszcze raz dzięki!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”