Dash nie wyszukuje programów oraz brak możliwości otworzenia Centrum oprogramowania Ubuntu

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Awatar użytkownika
Quentin
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Architektura: x86_64

Dash nie wyszukuje programów oraz brak możliwości otworzenia Centrum oprogramowania Ubuntu

Post autor: Quentin »

Witam,

Widziałem tysiące recenzji, które zapewniają ludzi jaki to Ubuntu jest lepszy od Windowsa. Tymczasem zaraz po zainstalowaniu najnowszej wersji zaczęły pojawiać się problemy.

1. Nie mogę wyszukiwać programów przez Dash. Po wpisaniu np. "firefox", "terminal" wyświetlają się tylko jakieś pliki, ale zero programów. To:

http://askubuntu.com/questions/34902/se ... ways-empty

nie pomogło (zainstalowałem te 2 pakiety, ale ciągle nic). Problem z tym zaczął się wtedy kiedy dodałem do autostartu Pidgina (a raczej nie dodałem, wpisałem tam złą komendę, a na dodatek zapomniałem jak nazywa się to narzędzie do zarządzania tymi programami uruchamiającymi się na starcie, więc nie mogę tego usunąć). Chociaż nie wiem, czy to aby na pewno przez to.

EDIT:

Zapomniałem dodać, że u mnie w Dashu:

http://www.ubuntu.com/sites/www.ubuntu. ... iclens.jpg

nie ma tej 2-giej ikonki po domku (nie pamiętam czy była zaraz po instalacji). Być może to ona jest potrzebna do wyszukiwania programów...

Wykonywałem też:

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade
2. Po kilku uruchomieniach Centr. oprog. Ubuntu, już się ono nie uruchamia. Pojawia się puste okno, które po chwili przybiera szary kolor i podczas próby zamknięcia przyciskiem X, muszę wybrać opcję "Force quit" (app's not responding). Odinstalowałem go i zainstalowałem na nowo, ale ciągle nic.

Nie będę przeprowadzał żadnego formatu, bo taka opcja - zgodnie ze wszystkimi recenzjami Ubuntu - dotyczy tylko użytkowników Windowsa.

Pozdrawiam i z góry wielkie dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
mucha090
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Brak
Kontakt:

Re: Dash nie wyszukuje programów oraz brak możliwości otworzenia Centrum oprogramowania Ubuntu

Post autor: mucha090 »

a spróbuj w terminalu odpalić Centrum Oprogramowania Ubuntu (jeśli nie znasz komendy wpisz w terminal

Kod: Zaznacz cały

alacarte
<- jest to program do zarządzania menu i tam znajdź COU i sprawdź jaka jest komenda na uruchomienie go) i to co pokazał terminal wklej tutaj
Awatar użytkownika
Quentin
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: Dash nie wyszukuje programów oraz brak możliwości otworzenia Centrum oprogramowania Ubuntu

Post autor: Quentin »

Dzięki za pomoc, ale już rozwiązałem te 2 problemy. W przypadku dasha kliknąłem na którąś z tych 3. ikonek i pojawiła się ta odpowiedzialna za aplikacje. Jeśli chodzi o Software Center, to usunąłem jego cache w .cache w moim folderze home.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”