Witam !
mam ubuntu 10.04 lts na laptopie po zmianie rozdzielczości obraz się przesuwa i są same pasy, że nie idzie nic zrobić. na 9.04 wystarczyło zmienić Xorg.conf i wszystko było ok, a tu nie ma czegoś takiego (albo nie umiem znaleźć ), moja karta graficzna to unichrome S3G pro igp, czy coś takiego:) . proszę o pomoc szukałem już wszędzie i nie odsyłajcie mnie do google.pl
-- 24 paź 2011 21:28 --
ponawiam pytanie, bardzo proszę o pomoc, lub jeśli napisałem w złym dziale proszę o przeniesienie.
Unichrome S3G pro igp - pasy po zmianie rozdzielczości
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 18.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Re: Unichrome S3G pro igp - pasy po zmianie rozdzielczości
Witam, ja też sporo walczyłem z tą kartą pod 10.04 (jak zresztą i pod większością wcześniejszych wersji systemu). W końcu uruchomiłem komputer w bezpiecznym trybie graficznym i w katalogu etc/X11 pojawił się pliczek xorg.conf.failsafe. To jego zawartość:
PS. Na próbę uruchomiłem ostatnio z płyty na moim laptopie system w wersji 11.10 i o dziwo po raz pierwszy zdarzyło się, że bezbłędnie rozpoznał prawidłową rozdzielczość. Unity w wersji 2D wydaje się działać bez zarzutu, więc może w najnowszej odsłonie Ubuntu problem z kartą unichrome został wreszcie rozwiązany?
Korzystając z xorg.conf z 9.04 przekształciłem go w ten sposób:Section "Device"
Identifier "Configured Video Device"
Driver "vesa"
EndSection
Section "Monitor"
Identifier "Configured Monitor"
EndSection
Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Monitor "Configured Monitor"
Device "Configured Video Device"
EndSection
i zapisałem jako xorg.conf. W sekcji "Display" podałem oczywiście rozdzielczość mojego ekranu w laptopie. Grafika działa bez zarzutu już ponad rok i udało mi się uzyskać nawet jakąś szczątkową akcelerację 3D.Section "Device"
Identifier "Configured Video Device"
Driver "openchrome"
EndSection
Section "Monitor"
Identifier "Configured Monitor"
EndSection
Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Monitor "Configured Monitor"
Device "Configured Video Device"
SubSection "Display"
Depth 24
Virtual 1280 800
Modes "1280x800@60"
EndSubSection
EndSection
PS. Na próbę uruchomiłem ostatnio z płyty na moim laptopie system w wersji 11.10 i o dziwo po raz pierwszy zdarzyło się, że bezbłędnie rozpoznał prawidłową rozdzielczość. Unity w wersji 2D wydaje się działać bez zarzutu, więc może w najnowszej odsłonie Ubuntu problem z kartą unichrome został wreszcie rozwiązany?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
moje pytanie moze brzmieć głupio, ale jak uruchomic kompa w trybie bezpiecznym trybie graficznym? Da się to zrobic na już zainstalowanym ubuntu ?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 18.04
- Architektura: x86
Trzeba uruchomić komputer z wciśniętym Shiftem aż do pojawienia się menu gruba. Następnie wybrać tryb awaryjny, a później "uruchom w bezpiecznym trybie graficznym".
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
dziękuję za odpowiedź. W razie kłopotów będę pisał.