Kernele testowe/stabilne wersja 16.x - atom oraz K8

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Re: Kernele testowe wersja 16.x - atom oraz K8

Post autor: Galvatron »

Co to za pakiet?

Dzisiaj testowałem GNOME 3.2 + GNOME Shell z PPA na swoim 11.04 (Pentium IV 3,06GHz z HT, 1,5GB RAM, 7300GT, Seagate Barracuda 7 120GB) i wydajność ani funkcjonalność nie powala, zwłaszcza w porównaniu do mojego, dosyć dopieszczonego interfejsu (GNOME 2 + Compiz 0.8.6 + Cairo Dock 2.4 + Cardapio + Global Menu).
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
maciek78
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: maciek78 »

Witam moze nie jest to dokladnie post w temacie kerneli ext 16.X, ale troche nawiazuje. Probuje ostatnio kupic netbooka z procesorem AMD e-350 i wlasciwie wszystkie sa wycofanie ze sprzedazy, wiece moze dalczego? czy wyszla na jaw jakas wada konstrukcyjna czy moze to przygotowanie pod platforme z procesorem e-450
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

maciek78 pisze:Witam moze nie jest to dokladnie post w temacie kerneli ext 16.X, ale troche nawiazuje. Probuje ostatnio kupic netbooka z procesorem AMD e-350 i wlasciwie wszystkie sa wycofanie ze sprzedazy, wiece moze dalczego? czy wyszla na jaw jakas wada konstrukcyjna czy moze to przygotowanie pod platforme z procesorem e-450
Pozdrawiam
Co do E-350 ... używam X370 od ok. 2 miesięcy i z cała pewnością ten system nie ma wad [ukrytych ;)] ... co do dostępności, jak może już czytałeś zamierzam oferować takie maszyny i fakt E-350 będzie coraz trudniej zastępuje go E-450 i mogę śmiało powiedzieć, że tak jak w innych obszarach i także tu zaczyna być odczuwalny kryzys ... zobacz w marketach, czy półki są pełne jak od długiego czasu były ? ... właśnie, zaczynają się ostre zatory płatnicze, katastrofy naturalne, w krajach dostawcach, zaburzenia na rynkach monetarnych, coraz mniejsza siła nabywcza konsumentów. To są przyczyny osłabionej dostępności. Ja najprawdopodobniej będę miał takie maszyny z końcem listopada/początkiem grudnia ... jeśli nie będę miał "obsuwy".

Pozdrawiam

-- 05 lis 2011 13:31 --
Galvatron pisze:Co to za pakiet?

Dzisiaj testowałem GNOME 3.2 + GNOME Shell z PPA na swoim 11.04 (Pentium IV 3,06GHz z HT, 1,5GB RAM, 7300GT, Seagate Barracuda 7 120GB) i wydajność ani funkcjonalność nie powala, zwłaszcza w porównaniu do mojego, dosyć dopieszczonego interfejsu (GNOME 2 + Compiz 0.8.6 + Cairo Dock 2.4 + Cardapio + Global Menu).
Jak pisałem zarówno GNOME 3/shell, jak i Unity są obecnie dość ociężałe. Najszybsze obecnie to GNOME 2.x.x + dobrze skonfigurowany Compiz. To jeśli chodzi o efekty, natomiast w środowisku 3D najszybszy jest kwin (KDE 4.x.x).

Co do pakietu to jeden związany z ncurses ... akurat niedostępny w wersjach Ubuntu 11.04.

Co do kernela ... udało mi się poprawić w nim także zużycie energii ... tak do 5- 16 % lepiej niż 16.4. Wstępne testy - obserwacja przez 4 dni.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
sokarsg-1
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: sokarsg-1 »

Co do środowisk a raczej szybkości ich działania to ja obecnie testuje Gnome 3 classic (fallback w innych dystrybucjach się to zwie podajże) + Compiz (wszystko z oficjalnego repozytorium ubuntu 11.10) i nie powiem jak się dobrze skonfiguruje compiza i zmieni motyw GTK na Adwaita (motywy radiance i ten drugi są ładniejsze może ale strasznie wpływają na wydajność) to całość działa całkiem sprawnie. Powiedział bym, że nie dużo wolniej jak Gnome 2 + Compiz 0.8.6 no ale niestety strasznie dali ciała z usunięciem możliwości konfigurowania paneli, nawet głupiego koloru nie da się zmienić bez ostrego "hakowania". Także jak by komuś nie pasowało KDE tak jak mi ( chociaż środowisko to rozwija się w dobrym kierunku) to polecam wypróbowanie takiej konfiguracji.

A i jeszcze takie pytanie nadal polecasz eXt73 stosowanie skryptu grub-acpi dla 11.10?
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Próbowałeś we właściwościach panelu - Alt + prawoklik?

Ostatnio sam robiłem przegląd różnych opcji migracji na 11.10 i ten klasyczny GNOME 3 wydaje mi się najbardziej sensowny, oraz przyszłościowy, bo już teraz niektóre aplety panelu GNOME 2 są tam portowane (np. Application/Global Menu). Ponieważ Ubu 11.04 jest wspierany do października 2012, można spokojnie poczekać, bo przy 12.xx może dopiero zrobić się "ciekawie" - e X t 7 3 swego czasu wspominał, że planowane dla Ubu 12.04 KDE 4.8.x ma być prawdziwym demonem szybkości, ze wzrostami wydajności sięgającymi momentami kilkuset procent.
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Cieniek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04
Kontakt:

Post autor: Cieniek »

Zrobiłem dzisiaj krótki przegląd linuksowych plotek na phoronixie i dwie są tu znamienne w kontekście dyskusji.
1) W Ubuntu 12.04 LTS wersją rekomendowaną (domyślną) będzie wersja 64bit. Także coś czuję że z czasem eXt73 również na 64bity przerzuci swoje główne siły...
2) GNOME fallback / Ubuntu Classic prawdopodobnie przestanie być rozwijany ponieważ działa już "Gallium3D's LLVMpipe" czyli wsparcie dla efektów 3D wykonywanych za CPU.
konradk
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10

Post autor: konradk »

Dodatkowo mają wprowadzić Waylanda jako alternatywę.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

sokarsg-1 pisze:Co do środowisk a raczej szybkości ich działania to ja obecnie testuje Gnome 3 classic (fallback w innych dystrybucjach się to zwie podajże) + Compiz (wszystko z oficjalnego repozytorium ubuntu 11.10) i nie powiem jak się dobrze skonfiguruje compiza i zmieni motyw GTK na Adwaita (motywy radiance i ten drugi są ładniejsze może ale strasznie wpływają na wydajność) to całość działa całkiem sprawnie. Powiedział bym, że nie dużo wolniej jak Gnome 2 + Compiz 0.8.6 no ale niestety strasznie dali ciała z usunięciem możliwości konfigurowania paneli, nawet głupiego koloru nie da się zmienić bez ostrego "hakowania". Także jak by komuś nie pasowało KDE tak jak mi ( chociaż środowisko to rozwija się w dobrym kierunku) to polecam wypróbowanie takiej konfiguracji.

A i jeszcze takie pytanie nadal polecasz eXt73 stosowanie skryptu grub-acpi dla 11.10?
Co do środowisk mi obecnie najbardziej do gustu - po GNOME 2.3.x - przypadło KDE (aktualnie 4.7.2). Największa funkcjonalność, stabilność i szybkość w aplikacjach 3D (np. gry).

Kwestia ACPI - skrypty, pliki konfiguracyjne ... wstrzymaj się Pan może ze 2 - 3 dni. dam kilka wersji wpisów ACPI, skrypty dla pm-utils, etc.

Pozdrawiam

-- 07 lis 2011 22:10 --
Galvatron pisze:Próbowałeś we właściwościach panelu - Alt + prawoklik?

Ostatnio sam robiłem przegląd różnych opcji migracji na 11.10 i ten klasyczny GNOME 3 wydaje mi się najbardziej sensowny, oraz przyszłościowy, bo już teraz niektóre aplety panelu GNOME 2 są tam portowane (np. Application/Global Menu). Ponieważ Ubu 11.04 jest wspierany do października 2012, można spokojnie poczekać, bo przy 12.xx może dopiero zrobić się "ciekawie" - e X t 7 3 swego czasu wspominał, że planowane dla Ubu 12.04 KDE 4.8.x ma być prawdziwym demonem szybkości, ze wzrostami wydajności sięgającymi momentami kilkuset procent.
Zobaczymy, jak się to będzie wszystko szybko rozwijać i przede wszystkim w jakim kierunku ... konkurencja nikomu nie szkodzi ;). Ja mocno kibicuje KDE.

Pozdrawiam

-- 07 lis 2011 22:21 --
Cieniek pisze:Zrobiłem dzisiaj krótki przegląd linuksowych plotek na phoronixie i dwie są tu znamienne w kontekście dyskusji.
1) W Ubuntu 12.04 LTS wersją rekomendowaną (domyślną) będzie wersja 64bit. Także coś czuję że z czasem eXt73 również na 64bity przerzuci swoje główne siły...
2) GNOME fallback / Ubuntu Classic prawdopodobnie przestanie być rozwijany ponieważ działa już "Gallium3D's LLVMpipe" czyli wsparcie dla efektów 3D wykonywanych za CPU.
Kwestia kerneli ... jak już pisałem od 2012 zacznę coraz mocniej wspierać 64 bity, aż pewnie w 2013 32-bity będą już stanowiły jedynie dodatkowe wsparcie.

Pozdrawiam

Kernel już praktycznie gotowe, teraz jeszcze muszę zmodyfikować instalatory i wypuszczę do 2 - 3dni.

Kolega Galvatron miał racje, w kwestii instalacji Ubuntu/Kubuntu 11.10 na maszynach z Nvidią, o ile live z USB działa, o tyle po instalacji, kolejno uruchomienie sterowników Nvidii (nouveau i własnościowych) woła o pomstę do nieba. Pod stacjonarką mam po starcie nouveau lekką "kaszankę" - na ekranie w zamian splasha (plymouth). Własnie walczę z instalacją spod basha, ale powiem tak tragedia ! W porównaniu do instalacji na maszynach z ATI/AMD. Tam sterowniki otwarte to cud mód i orzeszki - w porównaniu do nouveau. Najbardziej mi się "podoba" kwestia pomieszania zależności i nazw -modułów kernela - mamy moduł nvidia, nvidia_current i do tego odwołanie do wersji sterownika 173 ... dali czadu nie powiem ;P.

PS. udało mi się wystartować nouveau i zainstalować sterowniki 280.x.x ... działają już oki, ale nie powiem, jak początkujący user natrafi na takie "kwiatki" to mu pewniakiem ręce opadną ... ojjj coś panowie z Canonical chyba zbyt mocno sie spieszyli z 11.10.

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Cieniek pisze:Zrobiłem dzisiaj krótki przegląd linuksowych plotek na phoronixie i dwie są tu znamienne w kontekście dyskusji.
Ad. 1.: Była już kiedyś o tym mowa i obydwie architektury - 32 oraz 64-bit - będą rozwijane równolegle, jeszcze co najmniej przez kilka lat.

Ad. 2.: GNOME Classic/fallback to tak na prawdę domyślny, podstawowy wygląd GNOME 3, a Unity i GNOME Shell są tylko nakładkami na niego. W pewnym momencie faktycznie był pomysł rezygnacji z tego, ale wycofano się z niego na skutek protestów. Tak więc klasyczny GNOME na razie ma się dobrze i jest cały czas rozwijany.

P.S.: Osobiście kibicuję autorom Mate i hipotetycznemu Mubuntu. Musze jednak przyznać, że XFCE pomału zbliża się do GNOME 2 i nie wiem czy nie lepiej byłoby raczej popracować nad włączeniem do niego brakujących elementów, zamiast rozpraszać siły na kolejne środowisko.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Musze przyznać, ze KDE pod Nvidią (GF 8800 GTS) nieźle działa nic, a nic nie ustępuje wydajności (efekty, bo pod 3D go przewyższa) Compizowi ... naprawdę nieźle ;).

-- 08 lis 2011 10:28 --

Krótki filmik z działania deweloperskiej wersji KDE 4.8.x ... pozwalam sobie zmieścić go - mam nadzieje, że Kolega Korneliusz Jarzębski nie będzie miał za złe ;P. Poniżej także link do krótkiego testu wskazanej wersji KDE - zrealizowany przez Kolegę Korneliusza. Jak sam zaznacza, kwestia braku ewentualnej płynności wynika - nie ze słabości KDE, a jego sprzętu, który nie radzi sobie z kompresja w locie ;)

KDE 4.8 git 2011-11-07

dev/Santyago/KDE 4.8 git - art

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
jacekz
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: Openbox

Post autor: jacekz »

Witam serdecznie i proszę o rade,
pracuje obecnie na nettopie foxconna z E-350, dyskiem ssd, ubuntu 11.10 na unity. Trudno mi się zorientować, czy zastosowanie jednego z Pana kerneli pozwoli na usprawnienie pracy komputera, zależy mi na lepszej responsywności i wydajności przy odtwarzaniu materiałów HD. Jeśli tak, to jaki kernel poleca Pan zastosować?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

jacekz pisze:Witam serdecznie i proszę o rade,
pracuje obecnie na nettopie foxconna z E-350, dyskiem ssd, ubuntu 11.10 na unity. Trudno mi się zorientować, czy zastosowanie jednego z Pana kerneli pozwoli na usprawnienie pracy komputera, zależy mi na lepszej responsywności i wydajności przy odtwarzaniu materiałów HD. Jeśli tak, to jaki kernel poleca Pan zastosować?
Proszę poczekać 1-2 dni dostępnie nową wersje 16.5 ... dla Kolegi najwłaściwsza będzie wersje K8 ... nie wspominając o wersji Brazos, którą jednak - jak wspominałem umieszczał będę wyłącznie na sprzęcie przeze mnie oferiowanym (+ upgrady dla nabywców).

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
jacekz
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: Openbox

Post autor: jacekz »

Dziękuję Koledze za szybką odpowiedź, zastosuję się oczywiście do rady. Proszę mi jeszcze powiedzieć czy w pełni działać będzie wtedy wsparcie GPU dla odtwarzania wideo?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Zatem, to akurat nie tylko kwestia kernela, ale sterowników (catalyst - fglrx) oraz odpowiedniego wpisu w skryptach startowych /etc/ oraz bibliotek xvba, libva. Pisałem już o tym w tym miejscu.

Pozdrawiam

-- 08 lis 2011 11:25 --

Chciałem Wam Panie i Panowie pokazać, jak działa nowy kernel pod KDE - zużycie ram - zarówno "goły" system, jak z włączonymi plasmoidami i gkrellm oraz kwestia, która mnie nurtowała - brakowało mi podglądu plików video - okazuje się, że wystarczy zainstalować z repozytoriów pakiet kffmpegthumbnailer, włączyć podgląd dla video i mamy, jak na poniższym screenie.

KDE - kernel v.16.5 ram 1

KDE - kernel v.16.5 ram 2

KDE - video thumbnailer

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Foka0111
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04
Kontakt:

Post autor: Foka0111 »

e X t 7 3 pisze: Kwestia wsparcia dla VAAPI - procesory graficzne AMD = Radeon. Zatem mam bardzo w sumie proste rozwiązanie dla VLC. Zastanawiało mnie czemu Ubuntu 11.10 nie widzi wsparcia sprzętowego w postaci sterownika fglrx ... a w zasadzie nie widzi tego ani Mplayer, ani VLC. Analizowałem działanie zarówno bibliotek libva, jak i xvba i w sposób wyraźny wnikało, ze Developerzy Ubuntu wprowadzili w nich pełne wsparcie dla dekodowania sprzętowego chipów AMD i zapewne Intela ... ale to temat do kolejnej analizy. Jednak jakakolwiek próba aktywowania tego w mplayerze (smplayer, kplayer, kmplayer, gnome-mplayer, etc.) kończyła się niepowodzeniem, a w przypadku VLC naruszeniem ochrony pamięci. W końcu mam rozwiązanie, bardzo proste w przypadku VLC ... nieco bardziej skomplikowane w przypadku MPlayera. Zatem na teraz VLC.

1. Instalujemy (z repozytoriów) VLC i elementy zależne, do tego biblioteki libva - wszystkie, xvba.

2. Koniecznym jest "powiedzenie" Ubuntu, że ma sprzętowe wsparcie dekodowania video. Robimy to poprzez dodanie do znajdującego się w katalogu /etc pliku environment, następującej linii:

LIBVA_DRIVER_NAME="fglrx"

Plik ten winien wyglądać podobnie do mojego:

Kod: Zaznacz cały

PATH="/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin:/usr/games"
LANGUAGE="pl_PL"
LC_MESSAGES="pl_PL.UTF-8"
LC_CTYPE="pl_PL.UTF-8"
LC_COLLATE="pl_PL.UTF-8"
LANG="pl_PL.UTF-8"
LIBVA_DRIVER_NAME="fglrx"
A jak zmusić system do korzystania z GPU Nvidii ??
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Co do Nvidii to sprawa banalna, wystarczy w SMPlayerze włączyć sterownik vdpau i mamy pełne wsparcie sprzętowe. Pod warunkiem, że sterownik vdpau jest zainstalowany - repozytorium.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Foka0111
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

e X t 7 3 pisze:Co do Nvidii to sprawa banalna, wystarczy w SMPlayerze włączyć sterownik vdpau i mamy pełne wsparcie sprzętowe. Pod warunkiem, że sterownik vdpau jest zainstalowany - repozytorium.

Pozdrawiam
A podrzucisz mi to repo ?
I w którym miejscu włącza się tą funkcję w SMplayerze

Znalazłem,jednak po wybraniu VDPAU obraz skacze,brak płynności.
[/quote]
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

A podrzucisz mi to repo ?
I w którym miejscu włącza się tą funkcję w SMplayerze

Znalazłem,jednak po wybraniu VDPAU obraz skacze,brak płynności.
Powinno działać płynnie, jaki kernel, sterowniki, xorg.cong dla nvidii ?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Foka0111
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Kernel 3.0.0-12 , sterownik NVidia 285.05.09
Treść pliku xorg.conf z katalogu etc/X11

Section "Device"
Identifier "Default Device"
Option "NoLogo" "True"
EndSection
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Foka0111 pisze:Kernel 3.0.0-12 , sterownik NVidia 285.05.09
Treść pliku xorg.conf z katalogu etc/X11

Section "Device"
Identifier "Default Device"
Option "NoLogo" "True"
EndSection
Kernel generic potrafi powodować czasem coś w rodzaju "frezowania" środowiska, nie zawsze, ale zauważyłem taki efekt. Sterowniki ok, natomiast xorg.conf jest "standardowy" dla 11.10 i moim zdaniem nieodpowiedni zarówno dla maszyn typu desktop, jak i net/notebook. Być moze jeszcze dziś lub jutro udostępnię wersja dla stacji roboczej i maszyn typu net i notebook.

Pozdrawiam

-- 08 lis 2011 23:08 --

Tak jak podejrzewałem, aby optymalnie skonfigurować KDE (efekty) w środowisku Nvidii i AMD ... oczywiście należy to zrobić "wprost przeciwnie" ;). Jutro opisze. Widać, że jedynym elementem (moim zdaniem - jak to włączą będzie idealnie), który jeszcze kuleje w sterownikach AMD jest brak direct renderingu - renderowanie efektów przez indirect rendering, ale coś wróble ćwierkają, że wraz z Catalystami 11.12 może się to zmienić = otrzymają rekomendacje Google dla Chrome`a ;).

Pozdrawiam

-- 08 lis 2011 23:21 --

Co do akceleracji video pod Nvidia ... w VLC podobnie, jak w przypadku ATi/AMD włączamy akceleracje - oczywiście tylko w VLC, bez wpisu do zmiennych środowiska /etc/environment (zakładam, że zainstalowany jest vdpau) i pod stacjonarką max obciążenie procesora (CPU) to ok. 9 %, średnio ok 2-5 % (Full HD = 1080p) ;).

Pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”