pracujący cały czas wiatrak

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
nacoipoco
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 19.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

pracujący cały czas wiatrak

Post autor: nacoipoco »

Witam i proszę o rozwiązanie problemu. Otóż pod Ubuntu bardzo głośno i cały czas chodzi mi wiatrak zarówno przy włączonym zasilaniu sieciowym, jak i pracy na baterii (laptop hp G60). Dodam, że na Windowsie problemu nie ma.

Może są jakieś programy do zarządzania tymi sprawami?

Pzdr.
Adam
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Re: pracujący cały czas wiatrak

Post autor: e X t 7 3 »

Prawdopodobnie ACPI nie aktywne ... zobacz do wątku z moimi krenelami i tam do wersji stabilnej zobacz skrypty. Spróbuj także zainstalować mój kernel v14.8.

Pozdraiwma
pioruns
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: pioruns »

Podaj dokładną nazwę modelu laptopa, G60 było parę wiele modeli, ja znalazłem na Google 34 (trzydzieści cztery!), skąd mamy wiedzieć, jakie Ty masz dokładnie i jakie są tam komponenty? Najlepiej wypisz je nam tutaj. Przede wszystkim: jaka karta graficzna i czy sterownik zainstalowany?
Zainstaluj też pakiet lm-sensors i pokaż wynik polecenia: sensors.

@ext73: Skąd wiesz, że to nie wiatrak od karty graficznej buczy? Na wszystkie problemy do rany przyłóż ten twój kernel i od razu zadziała? Ludzie tu szukają rozwiązania problemu, instalacja custom-kerneli to na pewno nie jest to, co mógłby oczekiwać w tej chwili autor wątku.
Registered Linux user #454644 ---> https://linuxcounter.net/
nacoipoco
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Kod: Zaznacz cały

adam@adam-HP-G62-Notebook-PC:~$ sensors
acpitz-virtual-0
Adapter: Virtual device
temp1:       +51.0°C  (crit = +130.0°C)                  

k10temp-pci-00c3
Adapter: PCI adapter
temp1:       +50.1°C  (high = +70.0°C, crit = +109.5°C)  

radeon-pci-0200
Adapter: PCI adapter
temp1:       +59.5°C
1. Może doprecyzuję sposób zachowania wiatraka, bo rzeczywiście - mało napisałem i może dość nieprecyzyjnie. Zauważyłem trzy okresy jego pracy: 1) zaraz po włączeniu jest słyszalny, bardziej niż na Windows, ale bez szaleństw. 2) po nawiązaniu komórkowego połączenia internetowego wyraźnie głośność się zwiększa. 3) poziom kulminacyjny osiąga, gdy bateria jest podłączona do zasilania i osiąga poziom naładowania 80-90% - wtedy wiatrak pracuje chyba na maksa i nie ustaje nawet po wyłaczeniu zasilania sieciowego.
2. W opis nazwy laptopa wkradła się literówka (bardzo przepraszam) - mój komputer to hp G62, model B45EW.
3. Karta:

adam@adam-HP-G62-Notebook-PC:~$     lspci | grep VGA
    01:05.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc M880G [Mobility Radeon HD 4200]
    02:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc Manhattan [Mobility Radeon HD 5000 Series]
, ale bez zainstalowanych sterowników.
pioruns
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Hmm. A więc brak Ci zainstalowanych sterowników do karty graficznej. Możliwe, że otwarty sterownik inaczej interpretuje temperaturę karty i włącza wiatrak na wysokie obroty przy stosunkowo niskiej temperaturze (GPU może wytrzymać o wiele więcej, niż 60 st. C). Naładowana bateria jest ciepła i ona dodatkowo grzeje wnętrze laptopa, to także może mieć wpływ na temperatury w środku i zwiększone prędkości wiatraków chłodzących komponenty.
Na początek zrób kopię zapasową systemu i spróbuj zainstalować zamknięte sterowniki od AMD (no co, wiem, jaka jest jakość tych sterowników...:D). Oczywiście, o ile takowe są (nie wiem czy ta karta jest wspierana, nie interesuję się kartami AMD zbytnio). Sterowniki najstabilniejsze (nie mówię, że najnowsze), powinieneś znaleźć w menu System/Administracja/Dodatkowe sterowniki (program jockey-gtk). Wyłącz też Unity, Compiz czy cokolwiek, co mogłoby używać mocy GPU (dla testu).
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

Witam

Kolego pioruns ... w sumie masz racje, zastosowaniem dość mocny skrót myślowy. Wynika to z braku czasu. Zaproponowałem mój kernel, ponieważ jego konfiguracja w połączeniu ze skryptami udostępnionymi przeze mnie w wątku z nim związanym, pozwalają na włączenie albo pełnego, albo praktycznie całego ACPI. Właśnie brak sterowników do w/w skutkuje problemami typu niedziałający/działający cały czas wiatrak, brak regulacji podświetlania, klawisze Fn i specjalne, etc.

Natomiast co do wyłączenia Compiza ... hmm moim daniem nie tedy droga, jeśli thermal zone nie działa, to i tak w jakimś momencie dany układ: grafika/procesor/układy logiczne ulegną, albo przegrzaniu (wiatrak nie działa), albo użytkownik będzie narażony na ciągłe działanie wentylatora.

Pozdrawiam
nacoipoco
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

pioruns pisze:Hmm. A więc brak Ci zainstalowanych sterowników do karty graficznej. Możliwe, że otwarty sterownik inaczej interpretuje temperaturę karty i włącza wiatrak na wysokie obroty przy stosunkowo niskiej temperaturze (GPU może wytrzymać o wiele więcej, niż 60 st. C). Naładowana bateria jest ciepła i ona dodatkowo grzeje wnętrze laptopa, to także może mieć wpływ na temperatury w środku i zwiększone prędkości wiatraków chłodzących komponenty.
Na początek zrób kopię zapasową systemu i spróbuj zainstalować zamknięte sterowniki od AMD (no co, wiem, jaka jest jakość tych sterowników...:D). Oczywiście, o ile takowe są (nie wiem czy ta karta jest wspierana, nie interesuję się kartami AMD zbytnio). Sterowniki najstabilniejsze (nie mówię, że najnowsze), powinieneś znaleźć w menu System/Administracja/Dodatkowe sterowniki (program jockey-gtk). Wyłącz też Unity, Compiz czy cokolwiek, co mogłoby używać mocy GPU (dla testu).
No właśnie wolałbym uniknąć instalacji tych sterowników. Już je miałem i były z nimi pewne kłopoty, jak na przykład większa rozdzielczość ekranu animacji Ubuntu, co sprawiało, że był on po prostu brzydki, czy ogólnie wolniejsze działanie systemu. Na otwartych sterownikach (no może właśnie poza tym wiatrakiem) grafika działa w porządku. Jestem raczej słabo zaawansowanych użytkownikiem, zapytam więc, co radziłby mi tak zaawansowany użytkownik jak Ty, pioruns? O braku umiejętności zrobienia kopii zapasowej systemu nie wspomnę... W ogóle to chętnie zrobiłbym sobie płytkę instalacyjną z moim systemem, czyli z wszystkimi aktualizacjami, oprogramowaniem, ustawieniami itp. Taką, co można ją po prostu włożyć do napędu i wypalić system ze wszystkimi tymi modyfikacjami - tak jak się instaluje świeży system pobrany z neta :)

Wracając do sterowników i ekranu z logo systemu przy uruchamianiu - wiem, tutaj podany jest sposób na naprawę tego http://www.greenlinux.pl/2010/10/prosty ... yglad.html jednak boję się eksperymentować.

Z Unity raczej nie korzystam - cała sytuacja ma miejsce w gnome'ie, wielu efektów też nie mam włączonych.
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Fluxbox

Post autor: brezniew »

Pokaż wynik:

cpufreq-info
Jak nie masz zainstalowane to:

sudo apt-get install cpufrequtils
nacoipoco
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

adam@adam-HP-G62-Notebook-PC:~$     cpufreq-info
cpufrequtils 007: cpufreq-info (C) Dominik Brodowski 2004-2009
Report errors and bugs to cpufreq@vger.kernel.org, please.
analyzing CPU 0:
  driver: powernow-k8
  CPUs which run at the same hardware frequency: 0
  CPUs which need to have their frequency coordinated by software: 0
  maximum transition latency: 8.0 us.
  hardware limits: 800 MHz - 2.40 GHz
  available frequency steps: 2.40 GHz, 2.20 GHz, 1.90 GHz, 1.50 GHz, 800 MHz
  available cpufreq governors: conservative, ondemand, userspace, powersave, performance
  current policy: frequency should be within 800 MHz and 2.40 GHz.
                  The governor "ondemand" may decide which speed to use
                  within this range.
  current CPU frequency is 800 MHz.
  cpufreq stats: 2.40 GHz:17,57%, 2.20 GHz:0,30%, 1.90 GHz:0,49%, 1.50 GHz:1,88%, 800 MHz:79,76%  (3770)
analyzing CPU 1:
  driver: powernow-k8
  CPUs which run at the same hardware frequency: 1
  CPUs which need to have their frequency coordinated by software: 1
  maximum transition latency: 8.0 us.
  hardware limits: 800 MHz - 2.40 GHz
  available frequency steps: 2.40 GHz, 2.20 GHz, 1.90 GHz, 1.50 GHz, 800 MHz
  available cpufreq governors: conservative, ondemand, userspace, powersave, performance
  current policy: frequency should be within 800 MHz and 2.40 GHz.
                  The governor "ondemand" may decide which speed to use
                  within this range.
  current CPU frequency is 800 MHz.
  cpufreq stats: 2.40 GHz:17,64%, 2.20 GHz:0,16%, 1.90 GHz:0,32%, 1.50 GHz:1,89%, 800 MHz:79,99%  (4004)
A jednak zdecydowałem się przedtem na instalację sterowników. Problem znikł. O dziwo animacja przy starcie systemu pozostała bez zmian :)
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Fluxbox

Post autor: brezniew »

To jednak grafika bo widać że procesor ładnie skaluje częstotliwość i pracuje na niższej, co by wykluczało nadmierne przegrzewanie.
cpufreq stats: 2.40 GHz:17,64%, 2.20 GHz:0,16%, 1.90 GHz:0,32%, 1.50 GHz:1,89%, 800 MHz:79,99% (4004)
cpufreq stats: 2.40 GHz:17,57%, 2.20 GHz:0,30%, 1.90 GHz:0,49%, 1.50 GHz:1,88%, 800 MHz:79,76% (3770)
pioruns
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

nacoipoco pisze:A jednak zdecydowałem się przedtem na instalację sterowników. Problem znikł. O dziwo animacja przy starcie systemu pozostała bez zmian :)
Czyli dokładnie tak, jak przewidziałem na początku. No to miłej pracy ;-)
nacoipoco
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Czyli dokładnie tak, jak przewidziałem na początku. No to miłej pracy ;-)
Dzięki :)
Awatar użytkownika
command_dos
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: command_dos »

Koledzy, mam dokładnie ten sam problem. Laptop, to leciwy już Acer 5315 z tym: Display controller: Intel Corporation Mobile GM965/GL960 Integrated Graphics Controller, na pokładzie... Wszystko wskazuje na to, że przegrzewa się właśnie grafika, bo użycie procka jest minimalne, choć widzę, że go nie skaluje i leci cały czas na max'a - co robić?

-- 11 lis 2011 11:03 --

uname -r
2.6.39.3-ext73-f1-15.9-k8-cfq-cfs
i dalej to samo... wiatrak kręci się, jak szalony, cpufreq-info wskazuje 100% na 1,8 i nie ma zamiaru się zmieniać... Chyba mogę wyłączyć centralne, bo ciepła z laptopa wystarczy na ogrzanie piętra...

cpufreq-info 
cpufrequtils 007: cpufreq-info (C) Dominik Brodowski 2004-2009
Report errors and bugs to cpufreq@vger.kernel.org, please.
analyzing CPU 0:
  driver: p4-clockmod
  CPUs which run at the same hardware frequency: 0
  CPUs which need to have their frequency coordinated by software: 0
  maximum transition latency: 10.00 ms.
  hardware limits: 233 MHz - 1.87 GHz
  available frequency steps: 233 MHz, 467 MHz, 700 MHz, 933 MHz, 1.17 GHz, 1.40 GHz, 1.63 GHz, 1.87 GHz
  current policy: frequency should be within 233 MHz and 1.87 GHz.
                  The governor "performance" may decide which speed to use
                  within this range.
  current CPU frequency is 1.87 GHz.
  cpufreq stats: 233 MHz:0,00%, 467 MHz:0,00%, 700 MHz:0,00%, 933 MHz:0,00%, 1.17 GHz:0,00%, 1.40 GHz:0,00%, 1.63 GHz:0,00%, 1.87 GHz:100,00%
pioruns
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Na procku masz wybrany governor "performance". Przełącz go na "ondemand" komendą:

sudo cpufreq-set --governor ondemand
Zobacz w BIOSie, być może tam jest ustawiona opcja maximum performance on A/C power, lub coś w tym stylu - zmień na auto (ondemand). To ta opcja może nakazywać ustawić przy restarcie komputera governor "performance".
Awatar użytkownika
command_dos
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: command_dos »

pioruns pisze:Na procku masz wybrany governor "performance". Przełącz go na "ondemand" komendą:

sudo cpufreq-set --governor ondemand
Zobacz w BIOSie, być może tam jest ustawiona opcja maximum performance on A/C power, lub coś w tym stylu - zmień na auto (ondemand). To ta opcja może nakazywać ustawić przy restarcie komputera governor "performance".
Nic to nie dało, ale mniejsza o to. Faktycznie nowe jąderka mają troszkę większe zapotrzebowanie na moc i wyzwalają więcej ciepła, ale ja głupek :bag: nie wziąłem pod uwagę, że aktualizacja zbiegła się wraz z zapchaniem radiatora. Przeczyściłem radiator i laptop chodzi jak złoto - są momenty, że wiatrak w ogóle się nie kręci - dzięki za rady - zostawiam, tak jak jest ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”