Komputer nie startuje // ubuntu a dysk zewnętrzny
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Architektura: x86
Komputer nie startuje // ubuntu a dysk zewnętrzny
Kupiłem laptopa z pre instalowanym Windowsem 7. Po pewnym czasie potrzebowałem także Linuksa do pracy na uczelni więc postanowiłem zainstalować go na zewnętrznym dysku. Instalacja udana, niestety pojawił się jeden problem - komputer przestał startować bez tegoż dysku. Z dyskiem uruchamiało się menu do wybierania systemów i po wybraniu Windy można było go spokojnie odłączyć. Otóż problem zignorowałem i wszystko było w miarę aż do czasu backupu windy (sprzed czasu instalacji Ubuntu). Teraz jedynie gdzie mogę wejść to Bios (aczkolwiek go już restartowałem do ustawień domyślnych). Potem komputer restartuje się w kółko (żadnych komunikatów o błędach), bez względu na to czy dysk jest podłączony czy nie.
- pcz_07
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
- Kontakt:
Re: Komputer nie startuje // ubuntu a dysk zewnętrzny
Zainstalowałeś gruba na dysku zewnętrznym i dlatego jak był podłączony linux ruszał 
Zainstaluj ponownie gruba na pierwszym dysku wg instrukcji z forum lub googla

Zainstaluj ponownie gruba na pierwszym dysku wg instrukcji z forum lub googla

- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
nic dziwnego grub zainstalował się w MBR na dysku w laptopieInstalacja udana, niestety pojawił się jeden problem - komputer przestał startować bez tegoż dysku. Z dyskiem uruchamiało się menu do wybierania systemów i po wybraniu Windy można było go spokojnie odłączyć.
to jest twój błądOtóż problem zignorowałem i wszystko było w miarę aż do czasu backupu windy (sprzed czasu instalacji Ubuntu).
tutaj popełniłeś kolejny błąd (trzeba było nie resetować biosu) ustaw ponownie bootowanie z usb potem dvd i na końcu HDDTeraz jedynie gdzie mogę wejść to Bios (aczkolwiek go już restartowałem do ustawień domyślnych).
Potem komputer restartuje się w kółko (żadnych komunikatów o błędach), bez względu na to czy dysk jest podłączony czy nie.
potrzebny ci jest live
1 przywróć bootloadera windowsa
2 zainstaluj gruba w MBR dysku z ubuntu
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
linuxozaurus, Przepraszam, że sobie pozwolę, ale wcale nie byłbym taki pewny czy kolega popełnił błąd.
mi zdarzyło się dokładnie to samo, pomimo najwyższej uwagi jaką poświęciłem instalacji, gdyż nie chciałem żeby powtórzyła mi się poprzednia przygoda z całkowitym resetem wszystkiego na dysku.
nie dopatrzyłem się miejsca w którym system by się pytał czy gruba ma umieścić na USB czy na HDD w kompie.
tak samo mam Gruba na HDD i komp nie startuje jeśli nie podebnę USB z Ubuntu.
byłbym bardzo wdzięczny jeśli mglibyście mnie naprawodzić jak gruba przenieść na USB - próbowałem
install-mbr /sda
niestety USB nadal się nie bootuje - otrzymuje tylko komunikat na czarnym tle MBR FA:.
wiem, że należy wcisnąć a, pojawia mi się "1234F" a później wciskam 1 i nic się nie dzieje.. kursor tylko mruga
jak spróbowałem wcisnąć 2 to pojawiła się pusta linia, ale nic dalej nie przechodzi.
z przywróceniem Wingrozowego bootloadera poradzę sobie.
Byłbym jeszcze bardzo wdzięczny jakby ktoś naprowadził gdzie podczas instalcji zrobiłem bład.
1. Bootowałem z ISO zainstalowanego przy pomocy Unetbootin na USB1GB
2. Wybrałem opcje instalacji na USB4GB - no i wszystko pięknie się zainstalowało na USB poza tym nieszczęsnym Grubem.
pozdrawiam
mi zdarzyło się dokładnie to samo, pomimo najwyższej uwagi jaką poświęciłem instalacji, gdyż nie chciałem żeby powtórzyła mi się poprzednia przygoda z całkowitym resetem wszystkiego na dysku.
nie dopatrzyłem się miejsca w którym system by się pytał czy gruba ma umieścić na USB czy na HDD w kompie.
tak samo mam Gruba na HDD i komp nie startuje jeśli nie podebnę USB z Ubuntu.
byłbym bardzo wdzięczny jeśli mglibyście mnie naprawodzić jak gruba przenieść na USB - próbowałem
install-mbr /sda
niestety USB nadal się nie bootuje - otrzymuje tylko komunikat na czarnym tle MBR FA:.
wiem, że należy wcisnąć a, pojawia mi się "1234F" a później wciskam 1 i nic się nie dzieje.. kursor tylko mruga
jak spróbowałem wcisnąć 2 to pojawiła się pusta linia, ale nic dalej nie przechodzi.
z przywróceniem Wingrozowego bootloadera poradzę sobie.
Byłbym jeszcze bardzo wdzięczny jakby ktoś naprowadził gdzie podczas instalcji zrobiłem bład.
1. Bootowałem z ISO zainstalowanego przy pomocy Unetbootin na USB1GB
2. Wybrałem opcje instalacji na USB4GB - no i wszystko pięknie się zainstalowało na USB poza tym nieszczęsnym Grubem.
pozdrawiam
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Otwórz tego screenshota:
http://1.bp.blogspot.com/-RzdZERSV8Sk/T ... shot-4.jpg
na dole jest opcja:
A co do przywracania GRUB2, to na forum w dziale HOWTO jest wątek autorstwa Echinos'a. Zanim zaczniesz coś robić, przeczytaj uważnie
http://1.bp.blogspot.com/-RzdZERSV8Sk/T ... shot-4.jpg
na dole jest opcja:
To tutaj został popełniony błąd.Device for boot loader instalation:
A co do przywracania GRUB2, to na forum w dziale HOWTO jest wątek autorstwa Echinos'a. Zanim zaczniesz coś robić, przeczytaj uważnie

O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Musiu Złoty 
bardzo dziękuję za pomoc - poradnik Echinosa jakże przydatny. W poradniku dodałbym tylko obsługę jednego wyjątku
- montowanie
mount --bind /dev /mnt/dev - jest konieczne! (uznałem za warunkowe bo poprzednie montowanie /mnt/boot odczytałem jako warunkowe) - jeśli nie zostanie wykonane to można otrzymać błąd:
gub-probe: error: cannot find a device for /boot/grub (is /dev mounted?)
pozdrawiam

bardzo dziękuję za pomoc - poradnik Echinosa jakże przydatny. W poradniku dodałbym tylko obsługę jednego wyjątku

mount --bind /dev /mnt/dev - jest konieczne! (uznałem za warunkowe bo poprzednie montowanie /mnt/boot odczytałem jako warunkowe) - jeśli nie zostanie wykonane to można otrzymać błąd:
gub-probe: error: cannot find a device for /boot/grub (is /dev mounted?)
pozdrawiam