Jak dokonać transferu ustawień Admina na Sesję gościa?
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Jak dokonać transferu ustawień Admina na Sesję gościa?
Witam. Szukam na forum w wątkach ale nic nie mogę sensownego znaleźć. Biorę do serca sugestie starszych userów, chcę logować się na Sesji gościa. Wszedłem a tam cienko. Wszystko trzeba od początku personalizować, FF też goły, w Dokumentach też zero. Jak szybko bez tego nakładu ustawień wszystko lub co można z ustawień Admina przenieść na Sesję gościa, Dzięki za pomoc.
- mucha090
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Brak
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: Jak dokonać transferu ustawień Admina na Sesję gościa?
jak będziesz na profilu admina to wejdź w katalog domowy i naciśnij ctrl +h a później skopiuj dosłownie wszystko co tam się znajduje do katalogu domowego gościa
-
- Sędziwy Jeż
Drogi Mucha090 bądź uprzejmy laikowi komenda po komendzie napisać jak się to robi-pewnie przyda się innym świeżakom.
- mucha090
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
Po kiego grzyba komenda? Można łatwiej jak się ma menadżer plików/przeglądarkę plików/nautilusa* lub cokolwiek czym przeglądasz foldery lub pliki i zrobić tak jak ja tobie napisałem. Przykładowo masz folder filmy i go otwierasz. Później otwierasz katalog domowy/folder domowy/główny folder użytkownika* i tam naciskasz na klawiaturze (no wiesz takie cuś z klawiszami:P) Ctrl + H. Pokażą tobie się foldery które normalnie są ukryte (takie katalogi gdzie w nazwie mają na samym początku kropeczke:)). Zaznaczasz wszystko co tobie się pokaże i kopiujesz to z w/w katalogu domowego (w takim folderze są zapisywane wszystkie ustawienia użytkownika) i wklejasz do katalogu domowego (już opisałem co to jest) Gościa lub do katalogu domowego tego użytkownika w którym chcesz mieć takie same ustawienia jak na poprzednim profilu. Teraz powinno już być dobrze 
P.S.
Mam nadzieje że teraz jesteś już zadowolony z opisu
*niepotrzebne skreślić

P.S.
Mam nadzieje że teraz jesteś już zadowolony z opisu
*niepotrzebne skreślić
-
- Sędziwy Jeż
Coś mi nie idzie kopiowanie. Zaznaczam np w folderze Dokumenty pliki z kropeczkami, kopiuję ctrl+c, otwieram Sesję gościa, otwieram w nim Dokumenty wklejam ctrl+v i nie kopiuje. Robiłem to wielokrotnie. Pewnie coś robię źle. Może inaczej trzeba kopiować? Oświećcie.
- mucha090
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
ehhh.... w terminalu wpisz po czym przejdź do folderu i tam naciśnij ctrl + h i zaznacz wszystko (chyba wiesz co to słowo znaczy), dosłownie wszysto zaznacz naciskając na klawiaturze ctrl + a i skopiuj to do wybranego przez siebie folderu, choć lepiej by było jakbyś skopiował to do katalogu domowego gościa. Po przekopiowaniu tego trzeba jeszcze raz wszystko zaznaczyć (tym razem będąc już w katalogu domowym gościa), ppm na to co zaznaczyłeś i wybrać właściwości -> uprawnienia i tam wybrać jako właściciela tych plików gościa albo guest
Kod: Zaznacz cały
sudo nautilus
Kod: Zaznacz cały
/home/nazwa_twojego_użytkownika
-
- Sędziwy Jeż
Dzięki tym razem działa, cóż niewiedza to dola świeżaka. Pozdrawiam i do kolejnego postu. Zamykam wątek.