opis potrzeby: kontrolowanie komputera z ubuntu przez komputer z windowsem bez udzialu internetu
dokladniejszy opis sytuacji: posiadam netbooka Acer aaspire one z plusa z modemem 3g (z ktorego pobieram internet. to jedyny internet z jakiego korzystam) z systemem ubuntu 11.04 oraz laptop DELL'a z windows 7. netbook udostepnia przez wifi internet a czasami przez wifi korzystam rownierz z wspoldzielenia katalogow (samba)(przy czym bardzo mi pomogliscie). do pelni szczescia teraz potrzebuje mozliwosci korzystania na laptopie przez wifi z netbooka. istnieje jakies rozwiazanie ktore mi to umozliwi?
z gory dzieki za pomoc
sterowanie via wifi
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
- Kontakt:
Re: sterowanie via wifi
Albo VNC jesli chcesz korzystac z pulpitu netbooka w oknie, albo synergy jesli chcesz kontrolowac kilka maszyn przy uzyciu jednej myszki i klawiatury
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
hmm no właśnie chodzi mi o takie rozwiązanie jak w vnc tylko po lanie. da sie ten program tak skonfigurowac by dzialal bez udzialu internetu? chodzi mi o to ze chce zostawic jeden komputer wlaczony w jednym pomieszczeniu a z drugiego moc w razie potrzeby go zdalnie np wylaczyc albo przegladac katalogi
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: Xfce
- Kontakt:
VNC jak najbardziej mozesz uzywac, VNC dziala po protokole IP, wiec bedzie dzialac w kazdej sieci. Dodatkowo po sieci lokalnej dziala duzo lepiej niz przez internet ze wzgledu na parametry polaczenia.