Kernele testowe/stabilne wersja 17.x - atom oraz K8

Moderator: e X t 7 3

ulvhedin
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Enlightenment
Architektura: x86

Re: Kernele testowe wersja 17.x - atom oraz K8

Post autor: ulvhedin »

do 64-bitowcow - oslabiacie mnie... :)
Skoro upieracie sie nad 64 bitami tzn ze wiecie jak wykorzystac ten fakt w pracy, zabawie itd. Po kiego ptoka zawracacie glowe ext73 zamiast wyextrachowac sobie config z wersji 32 bit, sciagnac zrodla, skopiowac doń .config, skompilowac (wraz z budowaniem paczuszki) do wersji 64bit z ustawieniem odpowiednich flag dla swojej architektury (-march=tu_zalezy_co_macie). Opis dostepnych flag macie na stronie gcc. Skoro wiecie jak wykorzystac 64bit to napewno nie obce Wam beda flagi kompilacji (ewentualnie dopytac tu na forum) - mysle ze ext73 doradzi lub wskaze kierunek.
Zdaje sobie sprawe ze przy 64bitowych kernelach moga dojsc ustawienia dodatkowe ale po to jest forum aby pytac.

ps. jesli ktos wysili sie i zrobi to niech sie pochwali..
ps2. ext73, chlopie, Ty to masz cierpliwosc do tego miauczenia.. podziwiam!
ASUS Barebone P2-M2A690G|ASUS 1215N
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

eloaders pisze:
e X t 7 3 pisze:...
Co do tego co mi odpowiedziałeś. Ok.

Ale jak sobie poradziłeś z kompilacją kernela 3.1 używając kernel-package?
Jakieś wskazówki?
Tu w oryginalnym pliku headers.mk pakietu kernel-package jest błąd. Jest:

Kod: Zaznacz cały

ifeq ($(shell if [ $(PATCHLEVEL) -eq 6 ] && [ $(SUBLEVEL) -gt 23 ] ; then \
Powinno być:

ifeq ($(shell if [ $(VERSION) > 2 ] || [ $(PATCHLEVEL) -eq 6 -a $(SUBLEVEL) -gt 23 ]; then \
Ten "błąd" polega na tym, ze make-kpkg nie widzi kerneli z linii powyżej 2.6.x ... a ten wpis:

ifeq ($(shell if [ $(VERSION) > 2 ] || [ $(PATCHLEVEL) -eq 6 -a $(SUBLEVEL) -gt 23 ]; then \

to naprawia ;).

Pozdrawiam

-- 24 lis 2011 09:37 --
ulvhedin pisze:do 64-bitowcow - oslabiacie mnie... :)
Skoro upieracie sie nad 64 bitami tzn ze wiecie jak wykorzystac ten fakt w pracy, zabawie itd. Po kiego ptoka zawracacie glowe ext73 zamiast wyextrachowac sobie config z wersji 32 bit, sciagnac zrodla, skopiowac doń .config, skompilowac (wraz z budowaniem paczuszki) do wersji 64bit z ustawieniem odpowiednich flag dla swojej architektury (-march=tu_zalezy_co_macie). Opis dostepnych flag macie na stronie gcc. Skoro wiecie jak wykorzystac 64bit to napewno nie obce Wam beda flagi kompilacji (ewentualnie dopytac tu na forum) - mysle ze ext73 doradzi lub wskaze kierunek.
Zdaje sobie sprawe ze przy 64bitowych kernelach moga dojsc ustawienia dodatkowe ale po to jest forum aby pytac.

ps. jesli ktos wysili sie i zrobi to niech sie pochwali..
ps2. ext73, chlopie, Ty to masz cierpliwosc do tego miauczenia.. podziwiam!
Z miauczeniem dobre :P ... ale mam kotkę oficjalnie zwaną Balbina, ksywa nadana przeze mnie Hienka ;) ... ten czary potwór jest strasznym łasuchem i jak hiena czai się w szczególności na szyneczki wszelkiej maści ... stąd "miauczenie" nawet "rozpaczliwe" nie jest mi obce hehe ;).W związku z małym off-top, tak mój 'potwór' wygląda:

Hienka 1

Hienka 2

Natomiast, co do copy-copy .config 32 -> 64 bit to nie radzę ;P nie będzie zakładanych efektów. Tu konieczne są zmiany nad którymi pracuje. W wielu aspektach 64-bitowy kernel to nowa jakość i na pewno od 2012 (Ubuntu/Kubuntu 12.04), będzie to mój priorytet.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
ulvhedin
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Enlightenment

Post autor: ulvhedin »

hehe.. to teraz miauczenie kota bedzie brzmialo jak "kiedy 64 bit.. miau..." - tylko nie znienawidź kota za to.. :D

ps. czy samo skompilowanie kernela z flaga -march=amdfam10 (AMD Athlon X2 64 6000+) powinno wlaczyc instrukcje sse3 ? cat /proc/cpuinfo nie pkazuje mi tego... chyba ze w przypadku amd instrukcje sse sa zawrtate w 3dnow!

skopilowalem na archu sobie, w porownaniu do kernela standardowego z etak powiem zadzialalo mi cpufreq w koncu.. co prawda troszke mi sieje warningiem w zwiazku z hda_intel ale.. juz doczytalem ze to bug jakis.. wiec narazie ignoruje to..
ASUS Barebone P2-M2A690G|ASUS 1215N
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

ulvhedin pisze:hehe.. to teraz miauczenie kota bedzie brzmialo jak "kiedy 64 bit.. miau..." - tylko nie znienawidź kota za to.. :D

ps. czy samo skompilowanie kernela z flaga -march=amdfam10 (AMD Athlon X2 64 6000+) powinno wlaczyc instrukcje sse3 ? cat /proc/cpuinfo nie pkazuje mi tego... chyba ze w przypadku amd instrukcje sse sa zawrtate w 3dnow!

skopilowalem na archu sobie, w porownaniu do kernela standardowego z etak powiem zadzialalo mi cpufreq w koncu.. co prawda troszke mi sieje warningiem w zwiazku z hda_intel ale.. juz doczytalem ze to bug jakis.. wiec narazie ignoruje to..
Pod flagą amdfam10 powinien Ci pokazać ssse3. Pamiętać należy, często nawet standardowe wywołanie info o fladze native nie pokarze prawdy :P Przykładowo AMD APU E-350, pod kernelem dla Brazos pokazuje:

fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush mmx fxsr sse sse2 ht syscall nx mmxext fxsr_opt pdpe1gb rdtscp lm constant_tsc nonstop_tsc extd_apicid aperfmperf pni monitor ssse3 cx16 popcnt lahf_lm cmp_legacy svm extapic cr8_legacy abm sse4a misalignsse 3dnowprefetch ibs skinit wdt arat npt lbrv svm_lock nrip_save pausefilter
Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
taedoju
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.10

Post autor: taedoju »

mam problem otóż zaczyna pojawiać mi się coś takiego -> załącznik, że niby nie używam urządzenia dzwięku=/ to już kolejny raz, oczywiście dzwięk działa ale o co kaman ??? no i co jakiś czas zdaża się (co 3-4 włączenia) że komputer po komendzie "zamknij system" nie wyłącza się, po wpisaniu odpowiedniej komendy w terminalu system przechodzi do niebieskiego ekranu z napisame kubuntu i nie wyłąćza się mimo to ..
Załączniki
zrzut ekranu4.png
(175.75 KiB) Nie pobierany
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

taedoju pisze:mam problem otóż zaczyna pojawiać mi się coś takiego -> załącznik, że niby nie używam urządzenia dzwięku=/ to już kolejny raz, oczywiście dzwięk działa ale o co kaman ??? no i co jakiś czas zdaża się (co 3-4 włączenia) że komputer po komendzie "zamknij system" nie wyłącza się, po wpisaniu odpowiedniej komendy w terminalu system przechodzi do niebieskiego ekranu z napisame kubuntu i nie wyłąćza się mimo to ..
Witaj, masz zainstalowane kubuntu-low-fat ? jeśli tak odinstaluj.

Pozdrawiam

taedoju
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

odinstalowane mam już od tygodnia ...mam wyłączonego napomuka i akonadi (chociaż w trayu mam akonadi)

edit: generalnie też nadal mam problem z zostającymi okienkami po programach w panelu =/
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

taedoju pisze:odinstalowane mam już od tygodnia ...mam wyłączonego napomuka i akonadi (chociaż w trayu mam akonadi)

edit: generalnie też nadal mam problem z zostającymi okienkami po programach w panelu =/
Wiesz miałem też problem z alsą (wywalał mi błędy o jakich piszesz) ... powiedź pod generykiem tak samo się dzieje ?

Pozdrawiam

witko
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04

Post autor: witko »

Witam,
na Safe Cflags- Gentoo Linux Wiki
oraz Hardware Cflags
jest pokazane jak sprawdzić jak gcc interpretuje opcję -march=XXXX (wystarczy za XXXX podstawić swoją np. native).

Instrukcje sse3 w cpuinfo są oznaczone jako pni

pozdr, wk
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

witko pisze:Witam,
na Safe Cflags- Gentoo Linux Wiki
oraz Hardware Cflags
jest pokazane jak sprawdzić jak gcc interpretuje opcję -march=XXXX (wystarczy za XXXX podstawić swoją np. native).

Instrukcje sse3 w cpuinfo są oznaczone jako pni

pozdr, wk
Witaj

Co do sposobów interpretacji, jakie daje zapytanie gcc o flagę, np. native wiedziałem ... ale o tym, że pni odpowiada sse3 nie ;P dzięki.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
d3v4
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: d3v4 »

d3v4 pisze:3.0.0.12

PS: chyba namierzylem zrodlo problemu, napisze tu pozniej, jak sie upewnie.
To nie Twoj kernel byl(chociaz z jakiegos powodu przyspieszal wystepowanie takich zwieszek wzgledem starszych wersji), ani nie system, tylko google chrome. Szkoda, ze mojej ulubionej przegladarki spod windowsa nie moge bezproblemowo uzywac na kubuntu. Jak sie okazalo na starszych kernelach, rowniez genericu, zjawisko sie powtarzalo, tylko potrzebowalo nieco wiecej "zachety".

PS: Moja kotka rowniez kocha moja torbe na lapka. ; )))
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

d3v4 pisze:
d3v4 pisze:3.0.0.12

PS: chyba namierzylem zrodlo problemu, napisze tu pozniej, jak sie upewnie.
To nie Twoj kernel byl(chociaz z jakiegos powodu przyspieszal wystepowanie takich zwieszek wzgledem starszych wersji), ani nie system, tylko google chrome. Szkoda, ze mojej ulubionej przegladarki spod windowsa nie moge bezproblemowo uzywac na kubuntu. Jak sie okazalo na starszych kernelach, rowniez genericu, zjawisko sie powtarzalo, tylko potrzebowalo nieco wiecej "zachety".

PS: Moja kotka rowniez kocha moja torbe na lapka. ; )))
hmm Ja także standardowo używam Chromium i nie mam takich efektów ... no chyba, że sa jakieś różnice między Chrome, a Chromium ;) ... tak koty uwielbiają wszelkie reklamówki, pudełka, i inne "norki" hehe ;).

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
d3v4
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Stable channel pobrany stad: http://www.chromium.org/getting-involved/dev-channel. Wczesniej uzywalem dev channel, myslalem, ze to dlatego, ale po jego wywaleniu wlacznie z wszystkimi ustawieniami i zainstalowaniu stable jest to samo. Kilka bogatszych stron, f5 na 2-3 kartach lub otwarcie szybko kilku nowych kart i przez kilka sekund kursor skacze a zeby mu nie bylo smutno to dzwiek/wideo do niego dolacza. Chyba bede sie musial do opery przyzwyczaic na kubuntu, bo Fx dalej wydaje mi sie na ubu zbyt ociezaly, a po kilku tygodniach z KDE4... musieliby w nim cos bardzo zepsuc zebym znowu do GNOME'a powrocil, a po tym co widzialem z wersji dev 4.8 to raczej malo prawdopodobne. ; )

Dev
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Też mi się tak wydaje ... KDE idzie prostą drogą do sukcesu. Oczywiście potknięcia się zdarzają, ale nie ma co marudzić ;). Ja mam ze standardowego repo zainstalowane Chromium i wsio działa idealnie, ciekawe.

PS. właśnie przez chwile pracowałem na kernelu (dziś dodanym do repo) generic v3.0.0.-14 i aż mnie zatkało ;P no prawie w samozadowolenie wpadłem porównując z v17.1 hehe ;) ... oczywiście żart, ale różnice widać jeszcze bardziej niż w porównaniu do 17.0.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
d3v4
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Z ciekawosci... ktora wersja jest w standardowym repo? U mnie z chromium.org stable ma 15.0.874.121.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

d3v4 pisze:Z ciekawosci... ktora wersja jest w standardowym repo? U mnie z chromium.org stable ma 15.0.874.121.
Obecnie mam 15.0.874.106.

Pozdrawiam

taedoju
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

na genericu błąd alsa nie występuję..
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

taedoju pisze:na genericu błąd alsa nie występuję..
Oki zatem mam jasność, na kernelu 3.0.0-3.1.1 jest błąd w sterownikach alsy. Zatem postaram się jak najszybciej udostępnić v17.1, opartego o 3.1.2, tu błąd się nie pojawia. Przynajmniej od chwili testowania w/w wersji taki nie wystąpił.

Pozdrawiam

Cieniek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: Cieniek »

e X t 7 3 pisze:Jeśli byłby to szybki dysk SSD, albo dysk HDD 7200 obrotów z dużym i szybkim cache, albo najlepiej dwa takie dyski w trybie RAID, to opisywana sytuacja, albo by nie wystąpiła - system wykorzystałby cache dysków, jako swego rodzaju "ram", albo byłaby ledwo zauważalna.
Trochę przy okazji moja obserwacja. Jeżeli mamy średnio szybki komputer z bardzo szybkim dyskiem SSD (typu Vertex3) i swappines ustawiony na niską wartość (u mnie 10) to w momencie dobicia do progu w którym następuje zrzut z RAMu do SWAPa system całkowicie zamarza aż do zakończenia zrzutu. Efekty jest tym brutalniejszy im szybszy dysk SSD, a wolniejszy komputer. Zaobserwowałem to już na kilku komputerach. (Odnoszę się do jądra generic jeśli to ma jakiekolwiek znaczenie)
taedoju
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

a masz jakiś pomysł na pozostające w panelu dolnym "duchy" ? ;) tj widok jakby nadal był np chromium włączone? (wklejałem kiedyś print screen)
p.s na włączonym motywie gtk , aurora , wszystko chodzi minimalnie płynniej ale nadal problem z okienkami pozostaje

edit : lub dzieje się tak że w panelu nie pokazują mi się żadne okna, w genericu błąd nie występuje, także jedna rzecz tez sie pojawila ostatnio (ale chyba raz) na opengl crash kwina , i informacja że jest to wina nieprawidłowych sterowników
Załączniki
zrzut ekranu5.png
brak progr. w panelu
(129.81 KiB) Nie pobierany
Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”