eloaders pisze:e X t 7 3 pisze:...
Co do tego co mi odpowiedziałeś. Ok.
Ale jak sobie poradziłeś z kompilacją kernela 3.1 używając kernel-package?
Jakieś wskazówki?
Tu w oryginalnym pliku
headers.mk pakietu kernel-package jest błąd. Jest:
Kod: Zaznacz cały
ifeq ($(shell if [ $(PATCHLEVEL) -eq 6 ] && [ $(SUBLEVEL) -gt 23 ] ; then \
Powinno być:
Kod: Zaznacz cały
ifeq ($(shell if [ $(VERSION) > 2 ] || [ $(PATCHLEVEL) -eq 6 -a $(SUBLEVEL) -gt 23 ]; then \
Ten "błąd" polega na tym, ze make-kpkg nie widzi kerneli z linii powyżej 2.6.x ... a ten wpis:
ifeq ($(shell if [
$(VERSION) > 2 ] || [ $(PATCHLEVEL) -eq 6 -a $(SUBLEVEL) -gt 23 ]; then \
to naprawia

.
Pozdrawiam
-- 24 lis 2011 09:37 --
ulvhedin pisze:do 64-bitowcow - oslabiacie mnie...

Skoro upieracie sie nad 64 bitami tzn ze wiecie jak wykorzystac ten fakt w pracy, zabawie itd. Po kiego ptoka zawracacie glowe ext73 zamiast wyextrachowac sobie config z wersji 32 bit, sciagnac zrodla, skopiowac doń .config, skompilowac (wraz z budowaniem paczuszki) do wersji 64bit z ustawieniem odpowiednich flag dla swojej architektury (-march=tu_zalezy_co_macie). Opis dostepnych flag macie na stronie gcc. Skoro wiecie jak wykorzystac 64bit to napewno nie obce Wam beda flagi kompilacji (ewentualnie dopytac tu na forum) - mysle ze ext73 doradzi lub wskaze kierunek.
Zdaje sobie sprawe ze przy 64bitowych kernelach moga dojsc ustawienia dodatkowe ale po to jest forum aby pytac.
ps. jesli ktos wysili sie i zrobi to niech sie pochwali..
ps2. ext73, chlopie,
Ty to masz cierpliwosc do tego miauczenia.. podziwiam!
Z miauczeniem dobre

... ale mam kotkę oficjalnie zwaną Balbina, ksywa nadana przeze mnie Hienka

... ten czary potwór jest strasznym łasuchem i jak hiena czai się w szczególności na szyneczki wszelkiej maści ... stąd "miauczenie" nawet "rozpaczliwe" nie jest mi obce hehe

.W związku z małym off-top, tak mój 'potwór' wygląda:
Hienka 1
Hienka 2
Natomiast, co do copy-copy .config 32 -> 64 bit to nie radzę

nie będzie zakładanych efektów. Tu konieczne są zmiany nad którymi pracuje. W wielu aspektach 64-bitowy kernel to nowa jakość i na pewno od 2012 (Ubuntu/Kubuntu 12.04), będzie to mój priorytet.
Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia
Moje kernele oraz skrypty:
NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl