jak cofnac aktualizacje? ubuntu 11.04(?)
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Kontakt:
jak cofnac aktualizacje? ubuntu 11.04(?)
Niebma zlobka na forum wiec pisze w.przedszkolu. Wwczoraj podjalem meska decyzje o zainstalowaniu ubuntu. Ladnie sciagnalebzainstalowalem. dzialalo. wlaczyly sie hakies aktualizacje. mialy trwac ok 40 min a ze byla 4 rano to poszedlem w kime. Teraz wstaje wlaczam kompa. ten ladnie pyta czy win chce czy ubu. zaznaczam ubu.. wlacza mi sie jakis grub i pyta czy ubu w.trybie zwyklym awaryjnym czy winde. tryb awaryjny to tekstowy o ktorym nie mam pojecia... a jak dam zwykly to dzieja sie rozne rzeczy.. albo mi powiesi i wykraczy grafe albo cosbz blutoothem chce wlaczac albo totalnie sie czarny obraz pojawia.. i nie za bardzo wiem co zrobic.. jak cofnacbto.co nabroilem?
- rom
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
Re: jak cofnac aktualizacje? ubuntu 11.04(?)
Jak to świeżo zainstalowany system, to po prostu zainstaluj ponownie. Będzie szybciej niż szukanie przyczyny kłopotów.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Tak. Masz racje tylko to byla jakas aktualozacja automatyczna. I w sumie jak go postawie od nowa to jest.duze ryzyko ze zrobi mi sie to samo. wlacza mi sie cos z bluetoothem. i potem w ogole nie rusza srodowisko graficzne. wiem ze mowie "kali jesc kali chciec" ale chcialbum poprostu wiedziec na przyszlosc zeby moc sobie z tym jakos poradzic....
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
A próbowałeś uruchomić system ze starszym kernelem?
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Napisalem w tym dziale bo jestem totalnym laikiem. Powiem po kolei co zrobilem. Wpisalem w google "jaki linux" w momencie.kiedy sie.przelamalem i uznalem ze nie chce windowsa. wypelnilem jakis quiz i doradzilo mi ubuntu. sciagnalem z ubuntu.pl najnowsza wersje i zainstalowalem. (wczesniej poczytalem ciut i zrobilem partycje). i teraz sie tak.zastanawiam bo tam bylo napisane ze fat 32. a mi winda wszystko w.nfts formatuje i na takiej partycji postawilem system (to moze miec wplyw?) za 1 razem ruszyl. ale jak zaczalen rozne aktualizacje sciagac to sie posypalo.przed startem systemu wlacza mi sie jakis.GRUB a ja nawet nie wiem co to XD nie chce poprostu postawic.systemu. chce sie go nauczyc pobawic poustawiac pod siebie. moze stad takie durne pytania. narazie.instaluje jeszcze raz. tylko teraz jakby sie.znalazl ktos na tyle uprzejmy i cierpliwy zeby mnie.poprowadzic za.raczke co i jak to bede wdzieczny XD
-- 27 lis 2011, o 15:03 --
nawet nie wiem co to jest XD
-- 27 lis 2011, o 15:03 --
nawet nie wiem co to jest XD
- k2cl
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: LXDE
- Architektura: x86
Wiesz, sporo potrafię zrozumieć. Początkujących, zielonych, świeżych - i tak dalej. Niestety, Linux ma to do siebie, że trzeba się czasem wykazać odrobiną samodzielności. Dostałeś konkretną podpowiedź, którą łatwo wcielić w życie - a zamiast pisać "nie wiem co to jest" wystarczyło chwilę poszukać.
W największym skrócie - zobacz, czy w menu GRUB'a (tam, gdzie wybierasz pomiędzy Ubuntu a Windowsem) nie masz kilku wersji kernela Ubuntu do wyboru (3.0.0-12, 3.0.0-13 lub podobne wartości). Jeśli jest coś takiego (lub też wpis podobny do "Previous Linux versions"), spróbuj uruchomić system na takim właśnie starszym kernelu.
W największym skrócie - zobacz, czy w menu GRUB'a (tam, gdzie wybierasz pomiędzy Ubuntu a Windowsem) nie masz kilku wersji kernela Ubuntu do wyboru (3.0.0-12, 3.0.0-13 lub podobne wartości). Jeśli jest coś takiego (lub też wpis podobny do "Previous Linux versions"), spróbuj uruchomić system na takim właśnie starszym kernelu.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Tak wiec z dumą mogę powiedzieć. Nie ma. Mam do wyboru tylko jedną wesję ale w 2 opcjach "tryb awaryjny" i zwykły. Z czego ten awaryjny to właśnie tylko tekstowy a normalny robi jakieś fochy..