Jak nauczysz się podstaw - uwierz, polecenia w konsoli nie będą przeszkodą.Nie spodziewałem się, że zrobienie partycji w linuxie będzie się wiązało z takimi przeszkodami :O
Stworzenie osobnej partycji do przechowywania ważnych danych.
-
- Gibki Gibbon
Re: Stworzenie osobnej partycji do przechowywania ważnych danych.
Płaczu ciąg dalszy 
Łatwiej było by mi pojąć rzeczy które robię, gdybym wiedział jedną z podstawowych rzeczy, mianowicie:

Nie mam pojęcia na której z tych partycji znajduję się System, czy to dev/sda2 pod które jest 'podpięty' dev/sda5? :O
#Down
Wielkie dzięki za szybką odpowiedź, wracam do zabawy, jak wystąpią problemy (a na pewno wystąpią
) to napiszę coś.

Łatwiej było by mi pojąć rzeczy które robię, gdybym wiedział jedną z podstawowych rzeczy, mianowicie:

Nie mam pojęcia na której z tych partycji znajduję się System, czy to dev/sda2 pod które jest 'podpięty' dev/sda5? :O
#Down
Wielkie dzięki za szybką odpowiedź, wracam do zabawy, jak wystąpią problemy (a na pewno wystąpią

Ostatnio zmieniony 27 lis 2011, 12:20 przez -+-, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Twój system znajduje się na dysku który jako punkt montowania ma ustawione "/" czyli sda1.
Czy jest jakiś łatwiejszy sposób od tego podanego przez marcin1982?
Może jakiś program który to robi automatycznie bez potrzeby pisania tych komend w konsoli..
Może jakiś program który to robi automatycznie bez potrzeby pisania tych komend w konsoli..
-
- Gibki Gibbon
Oprócz dopisania partycji na stałe do pliku /etc/fstab - powinna być ona normalnie widoczna w menedżerze plików Nautilus w tzw. "panelu bocznym". Po kliknięciu partycja zostanie zamontowana.Czy jest jakiś łatwiejszy sposób od tego podanego przez marcin1982?
Gdzie znajdę ten program?marcin1982 pisze:Oprócz dopisania partycji na stałe do pliku /etc/fstab - powinna być ona normalnie widoczna w menedżerze plików Nautilus w tzw. "panelu bocznym". Po kliknięciu partycja zostanie zamontowana.Czy jest jakiś łatwiejszy sposób od tego podanego przez marcin1982?
-
- Gibki Gibbon
Wejdź do swojego katalogu domowego => Ikona domku nad ikoną (aktywatorem) Firefoxa w lewym górnym rogu (Menu Unity). Ten program który się uruchomi to jest właśnie menedżer plików Nautilus:
http://osworld.pl/wp-content/uploads/ub ... ta-1_3.png .
Nie posiadam takiego panelu z lewej strony, mam na pulpicie ikonkę domku "katalog domowy", kiedy wchodzę w niego są tam podfoldery z obrazami, poberanie etc.marcin1982 pisze:Wejdź do swojego katalogu domowego => Ikona domku nad ikoną (aktywatorem) Firefoxa w lewym górnym rogu (Menu Unity). Ten program który się uruchomi to jest właśnie menedżer plików Nautilus:
-
- Gibki Gibbon
Ale menu masz => Widok => Panel boczny (wlącz widoczność tego panelu).
Efektmarcin1982 pisze:Ale menu masz => Widok => Panel boczny (wlącz widoczność tego panelu).

-
- Gibki Gibbon
No i pod napisem Miejsca masz kolejno:
=> Pulpit
=> System pików (systemowa /dev/sda1)
=> Sieć
=> PARTYCJA, KTÓRĄ UTWORZYŁEŚ NA DANE
=> Kosz.
Kliknij na nią - zapisuj, kasuj, przenoś itd.
=> Pulpit
=> Sieć
=> Kosz.
Aha to o to chodziłomarcin1982 pisze:No i pod napisem Miejsca masz kolejno:
=> Pulpit
=> Sieć
=> Kosz.

Stworzyłem 2 partycje na dane 70 GB i 40, tej drugiej nie ma

-
- Gibki Gibbon
Powinna być dostępna w tym samym miejscu gdzie pierwsza po restarcie systemu.Stworzyłem 2 partycje na dane 70 GB i 40, tej drugiej nie ma
Generalnie warto dopisać partycje raz na zawsze do pliku /etc/fstab i mieć do nich dostęp w formie katalogu w katalogu /mnt oraz skrótów, które możesz sobie porobić gdziekolwiek chcesz: na Pulpicie, w /home/anonymous, a nawet przeciągnąć na ten mityczny boczny panel ;]

Niestety jestem juz po restarcie i

-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
No i jaki masz problem? Obie partycje są zamontowane i gotowe do użytku. Widzisz "punkt montowania"? Zajrzyj tam używając przeglądarki plików.
Registered Linux user #454644 ---> https://linuxcounter.net/
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Witam i mam pytanie n/t. Gparted na zrzucie ekranu "gparted" jest w języku polskim, a ja mam jeszcze po angielsku. Powiedzcie skąd ściągnąć w polskiej wersji. Pozdrawiam J.K.
Problem jest taki, że na tą niby utworzoną partycję nie mogę wrzucać danych..pioruns pisze:No i jaki masz problem? Obie partycje są zamontowane i gotowe do użytku. Widzisz "punkt montowania"? Zajrzyj tam używając przeglądarki plików.
Inaczej spytam, co to jest /mnt/? Udalo mi sie przypisac partycje do mnt/dane/ wrzucic ja na pulpit.
Chcialbym wiedzieć gdze docelowo te dane sie znajduja w przypadku kiedy system scrashuje, zawiesi się, zepsuje itp.
-
- Gibki Gibbon
Dane są na partycji /dev/sda3, którą można podmontować zawsze, choćby z poziomu live-cd. Najprościej mówiąc - /mnt to katalog, punkt montowania [partycji, pendrive, itp.], w którym Ty jako użytkownik każesz systemowi wyświetlać zawartość danego urządzenia => w tym przypadku w katalogu /mnt/dane wyświetlana jest zawartość /dev/sda3 (co zostało określone w pliku /etc/fstab).