Kernele testowe/stabilne wersja 17.x - atom oraz K8

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Kernele testowe wersja 17.x - atom oraz K8

Post autor: e X t 7 3 »

Co do błędu dysku ... wydaje się, że leży po stronie kontrolera dysku. Spróbuj może dodać do gruba komendę rootdelay=120, co oznacza, że system ma czekać nawet 2 minuty na dysk. Zobaczymy, czy to pomoże. Oczywiście zakładam, że initrd się prawidłowo zbudowało w trakcie instalacji i jest w /boot/ ?

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: Galvatron »

Tak, initrd jest w /boot. Opóźnienie dodane - zobaczymy czy coś da.
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
grafix
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: grafix »

no to teraz dylemat dla posiadaczy maszyn 1201n

ubuntu 10.04 + kernele Pana e X t 7 3
ubuntu 11.04+gnome2 + kernele Pana e X t 7 3
kubuntu 11.10 + kernele Pana e X t 7 3 ?
a moze ubuntu 9 ?:) + kernele Pana e X t 7 3
ulvhedin
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Enlightenment

Post autor: ulvhedin »

jesli ktos ma Asusa Eeepc 1215N prosba o podanie info na temat dzialania kernela najnowszego.
Jakies cuda na kiju mi wychodza.. ale ze sprzet to poligon wiec wstrzymam sie chwilowo z podaniem osiagow.
ASUS Barebone P2-M2A690G|ASUS 1215N
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: linuxozaurus »

znowu po terminie kiedy jajko 64 bit?
ile mam czekać?
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
pax0r
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: pax0r »

te jajka działają na 11.04? bo juz na laptopie jestem 2 wersje do tyłu bo nie mam czasu przeinstalować systemu na 11.10 xD a na stacjonarnym śmigają aż miło - pierwsze uruchomienie stacjonarki z 11.10 z genericiem = omg jak wolno, instalacja kernela, uruchamianie systemu i tylko zdziwko O_O juz zaladowany!
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

linuxozaurus pisze:
znowu po terminie kiedy jajko 64 bit?
ile mam czekać?
Wybacz ma tyle obowiązków i tak ograniczony czas, że nie byłem w stanie zrealizować tej zapowiedzi. Niestety musze ten termin po raz kolejny przesunąć ... bliżej końca miesiąca ... niestety.

Pozdrawiam

-- 02 gru 2011 08:54 --
pax0r pisze:te jajka działają na 11.04? bo juz na laptopie jestem 2 wersje do tyłu bo nie mam czasu przeinstalować systemu na 11.10 xD a na stacjonarnym śmigają aż miło - pierwsze uruchomienie stacjonarki z 11.10 z genericiem = omg jak wolno, instalacja kernela, uruchamianie systemu i tylko zdziwko O_O juz zaladowany!
Witaj, możesz spokojnie instalować ma 11.04. Wskazałem w wątku z kernelem, co należy zrobić.

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

:evil:
Wybacz ma tyle obowiązków i tak ograniczony czas, że nie byłem w stanie zrealizować tej zapowiedzi. Niestety musze ten termin po raz kolejny przesunąć ... bliżej końca miesiąca ... niestety.
To już 3 termin :-x :evil:
witam
Linuxozaurus
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
xacti
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 13.04

Post autor: xacti »

linuxozaurus pisze::evil:
Ciesz sie, ze w ogole bedzie. eXt robi to obecnie za darmo i nie ma obowiazku poswiecac na to swojego calego wolnego czasu, wiec spasuj troszke.
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

e X t 7 3: Przedwczoraj, siedząc na kanale IRC wsparcia Compiza (Freenode), dowiedziałem się, że Canonical wprowadziło sporo zmian w linii 0.9.x, żeby działał z Unity i że te zmiany mogą być odpowiedzialne przynajmniej za część problemów. W związku z tym może warto by było przetestować "waniliowego" Compiza 0.9.6 - sam planuję zrobić to w najbliższym czasie - oraz sprawdzić czy nie zacząłby chodzić lepiej po skompilowaniu z Twoimi optymalizacjami GCC?

Gdybyś był zainteresowany, to istnieje skrypt, który który automatycznie ściągnie, skompiluje i zainstaluje git master'a (compiz++) obok już istniejącej wersji, w /opt:

Kod: Zaznacz cały

git clone git://anongit.compiz.org/users/soreau/scripts
Potem trzeba go tylko wykonać:

Kod: Zaznacz cały

./scripts/build_compiz++
grafix pisze:no to teraz dylemat dla posiadaczy maszyn 1201n

ubuntu 10.04 + kernele Pana e X t 7 3
ubuntu 11.04+gnome2 + kernele Pana e X t 7 3
kubuntu 11.10 + kernele Pana e X t 7 3 ?
a moze ubuntu 9 ?:) + kernele Pana e X t 7 3
Instalowanie 3.x.x na 10.04 to już troszkę loteria, bo różnica między nim a reszta systemu jest zbyt duża, nie wspominając nawet o 9.xx. Samo KDE mimo wszystko ma dość spore narzuty na sprzęt, a kubuntu-low-fat-settings jest jeszcze na wczesnym etapie i może powodować różne problemy, już nie wspominając o tym, że samemu Ubu 11.10 dość sporo jeszcze brakuje do pełnej dojrzałości. Dlatego moim zdaniem na tę chwilę najbardziej optymalnym wyborem wydaje się właśnie 11.04 + GNOME 2, które funkcjonalnie niewiele odbiega od KDE, a przy tym jest lżejsze i szybsze (choć to akurat może się zmienić wraz z Kubuntu 12.04 - KDE 4.8 ).
Ten projekt realizowany jest po godzinach, w wolnym czasie Autora, który oprócz tego ma jeszcze pracę, rodzinę i życie prywatne, więc tego typu pretensje są nie na miejscu.

Proponowałbym, żebyś mimo wszystko przetestowała wersję 32-bit + kernel 17.1, która w takiej konfiguracji może i tak działać lepiej niż "czyste" 64-bit z jądrem generic.
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
garnus
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: garnus »

Galvatron pisze:
Ten projekt realizowany jest po godzinach, w wolnym czasie Autora, który oprócz tego ma jeszcze pracę, rodzinę i życie prywatne, więc tego typu pretensje są nie na miejscu.

Proponowałbym, żebyś mimo wszystko przetestowała wersję 32-bit + kernel 17.1, która w takiej konfiguracji może i tak działać lepiej niż "czyste" 64-bit z jądrem generic.
Zgadzam się z tym, że popędzanie i wyczuwalna złość z postów nie powinna mieć miejsca (chodź osobiście również co jakiś czas staram się przypomnieć, że czekam na x64 i mam nadzieje, że odbierane jest to w dobrym tonie).
Co to zmiany na 32bity nie wszyscy możemy sobie na to pozwolić.
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

(chodź osobiście również co jakiś czas staram się przypomnieć, że czekam na x64 i mam nadzieje, że odbierane jest to w dobrym tonie).
eXt73 obiecywał ze od 2012 główne wsparcie dla 64 bitów
Ostatnio zmieniony 02 gru 2011, 12:06 przez linuxozaurus, łącznie zmieniany 1 raz.
witam
Linuxozaurus

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
garnus
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: garnus »

linuxozaurus pisze:
(chodź osobiście również co jakiś czas staram się przypomnieć, że czekam na x64 i mam nadzieje, że odbierane jest to w dobrym tonie).
eXt73 obiecywał ze od 2012 główne wsparcie dla 64 bitów
racja, kilka razy termin się przesunął ale robi to jako hobby, oddaje co na razie za darmo i jeszcze takie pretensje?!?! budzi to we mnie niesmak
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Panie i Panowie ... na razie nie mogę poświęcić Linusowi tyle czasu ile bym chciał. Może się to zmieni ... wiecie o czym mowa. Oczywiście od Ubuntu/Kubuntu 12.04 64-bity będą priorytetem. Jednak do czasu zbudowania wersji 64-bit, z której będę zadowolony nie wypuszczę kernela dla tej architektury. To nie jest porostu copy-copy z 32-bitów. Mamy tu całkiem inne zarządzanie pamięcią, etc. To całkiem nowa jakość i sądzę, że jak "przysiądę" nad kernelem 64-bitowym wycisnę z niego prawdopodobnie więcej niż z architektury 32-bit. Na teraz tylko powiem, że już mam krenel, który już teraz mnie zadziwił wydajnością w grach. np. Steel Storm. Tam gdzie pod 32-bitami traciłem mocno płynność, on ją trzymał na prawie dwukrotnie wyższym poziomie (zamiast 8 fps miałe znośne 16). Jednak ma jeszcze pewne wady, które musze zmodyfikować. Do tego czasu nie wypuszcze. Zatem proszę o cierpliwość. Postaram się bay była ona "opłacalna" ;).

Pozdrawiam

taedoju
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.10

Post autor: taedoju »

Waść Miś eXt niech wstawi paypal'a, co tam czekać na uruchomienie działalności ;) !
po całym dniu pracy na nowym kernelu musze powiedzieć że czuć poprawę w rekcji programów typu chrome/pidgin/ dragon player, libre office po włączeniu ma minimalne zatrzymanie i dopiero dalej "wskakuje". Co do gier, jako żem ciemny w kwestii wine (nie potrafie uruchomić większości gier jeżeli nie dzialają out of box) to się nie wypowiem, quake live śmiga równie dobrze jak na poprzednim kernelu.
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Oczywiście od Ubuntu/Kubuntu 12.04 64-bity będą priorytetem. Jednak do czasu zbudowania wersji 64-bit, z której będę zadowolony nie wypuszczę kernela dla tej architektury. To nie jest porostu copy-copy z 32-bitów.
jasne ze 64 bity to inna architektura i jest wiele róznic
nie wiem czemu laptop mi się grzeje na genericu (samoczynne resety) i coraz bardziej zaczynam mieć dosyć ubuntu i nie wiem czy mint jest lepszy
kde kiepko chodzi na dellu u mnie
witam
Linuxozaurus

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Jak już kiedyś pisałem, Mint to tylko nakładka na Ubuntu - motywy wizualne i kilka programów, w rodzaju Mint Menu, Mint Update, Mint Backup, odpowiednik Synaptica, kontrola rodzicielska etc.

Wydaje mi się, że niepotrzebnie upierasz się przy 64-bit, zamiast spróbować Ubu 11.04 32-bit + kernel e X t 7 3. Używasz czegoś poza Flashem, gdzie skok wydajności można uzyskać tylko w 64 bitach?
Awatar użytkownika
eloaders
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Kontakt:

Post autor: eloaders »

Od ubuntu 11.04 pojawiają się błędy z podświetlaniem ekranu na netbookach samsunga.
Rozwiązaniem jest dodanie ppa voria.
Może pan ext zainteresował by się nałożeniem patchy na moduł samsung-laptop?
Źródła w formacie dkms https://launchpad.net/~voria/+archive/p ... ric.tar.gz

W archiwum znajdują się patche które dodają większą ilość obsługiwanych modeli samsunga oraz właśnie patch na miganie ekranu i brak możliwości regulowania ekranu przez klawisze FN +UP, Down.

Wcześniej była możliwość dodania do gruba acpi_backlight=vendor oraz zastąpienie samsung-laptop modułem samsung-backlight który naprawiał te problemy.
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Własnie sam doświadczyłem tego o czym e X t 7 3 niedawno pisał: Po zabawach z Compizem 0.9.6 z git'a, mimo jego wywalenia i włączenia wersji 0.8.6 w pamięci dalej tkwił proces 0.9.6, w 100% obciążając jeden wątek mojego Petnium IV 3GHz, a mimo to dało się oglądać YT 480p, bo nie cięło zbyt mocno (dopiero teraz zauważyłem i ubiłem ten proces). Jestem szczerze zaskoczony.:)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

eloaders pisze:Od ubuntu 11.04 pojawiają się błędy z podświetlaniem ekranu na netbookach samsunga.
Rozwiązaniem jest dodanie ppa voria.
Może pan ext zainteresował by się nałożeniem patchy na moduł samsung-laptop?
Źródła w formacie dkms https://launchpad.net/~voria/+archive/p ... ric.tar.gz

W archiwum znajdują się patche które dodają większą ilość obsługiwanych modeli samsunga oraz właśnie patch na miganie ekranu i brak możliwości regulowania ekranu przez klawisze FN +UP, Down.

Wcześniej była możliwość dodania do gruba acpi_backlight=vendor oraz zastąpienie samsung-laptop modułem samsung-backlight który naprawiał te problemy.
Hmm ale jak buduje przez dkms to nie ma chyba potrzeby patchowania jądra ... no chyba, że nie buduje ?

Pozdrawiam

-- 03 gru 2011 00:16 --
Galvatron pisze:Własnie sam doświadczyłem tego o czym e X t 7 3 niedawno pisał: Po zabawach z Compizem 0.9.6 z git'a, mimo jego wywalenia i włączenia wersji 0.8.6 w pamięci dalej tkwił proces 0.9.6, w 100% obciążając jeden wątek mojego Petnium IV 3GHz, a mimo to dało się oglądać YT 480p, bo nie cięło zbyt mocno (dopiero teraz zauważyłem i ubiłem ten proces). Jestem szczerze zaskoczony.:)
ale pozytywnie mam nadzieje ? ;).

Pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”