Początkowa konfiguracja serwera : IP & Dns [ISPCP]
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Początkowa konfiguracja serwera : IP & Dns [ISPCP]
Witam potrzebuje pomocy, chciałem sobie postawić serwer na ubuntu serwer. Dla kilku swoich stronek internetowych (z ktorych glownie udostepniane beda duze pliki na moim osiedlu) komp bedzie chodzil 24/h takze nie ma problemu. Więc zaczne od początku :
(chciał bym zeby serwer byl widoczny w internecie)
1. Instalacja standardowa
2. Pierwsza opcja ustawień host: wybrałem poprostu nazwe hosta od usługodawcy internetowego (nie wiemc zy dobrze) "host-xx-xx-xxx-xxx.cable.net-inotel.pl"
Kolejny etap to instalacja ISPCP omega panelu hostingowego, przy wybraniu hosta/domeny znow wybieram host-xxx-xx-xxx-xxx.cable.net-inotel.pl
adres Sieci : 192.168.1.100
dostęp do panelu : admin.host-xxx-xx-xxx-xxx.cable.net-inotel.pl
Po instalacji wyswietla sie na zewnatrz (czyli widoczny w sieci panel hostingowy) ale nie moge podpiac do niego zadnej domeny z zewnatrz...
Czy moze mi ktos po krotce powiedziec jak poprawnie skonfigurowac ISPCP ??? (oraz dnsy...)
Adresy IP jakimi dysponuje
Zewnętrzny 212.67.xxx-xxx
Adres Serwera Wewnętrzny: 192.168.1.100
Host: host-212-67-xxx-xxx.cable.net-inotel.pl
mecze to juz tydzien nigdzie nie moge znalezc sensownych informacji ...
po kilkudziesieciu probach jakos udalo mi sie skierowac domene na serwer ale wskazuje na adres 192.168.1.100 (wewnetrzny) i tylko po wpisaniu adresy domeny u siebie w sieci wyswietla mi sie ona..
Serdecznie proszę o pomoc... Pozzdrawiam
(chciał bym zeby serwer byl widoczny w internecie)
1. Instalacja standardowa
2. Pierwsza opcja ustawień host: wybrałem poprostu nazwe hosta od usługodawcy internetowego (nie wiemc zy dobrze) "host-xx-xx-xxx-xxx.cable.net-inotel.pl"
Kolejny etap to instalacja ISPCP omega panelu hostingowego, przy wybraniu hosta/domeny znow wybieram host-xxx-xx-xxx-xxx.cable.net-inotel.pl
adres Sieci : 192.168.1.100
dostęp do panelu : admin.host-xxx-xx-xxx-xxx.cable.net-inotel.pl
Po instalacji wyswietla sie na zewnatrz (czyli widoczny w sieci panel hostingowy) ale nie moge podpiac do niego zadnej domeny z zewnatrz...
Czy moze mi ktos po krotce powiedziec jak poprawnie skonfigurowac ISPCP ??? (oraz dnsy...)
Adresy IP jakimi dysponuje
Zewnętrzny 212.67.xxx-xxx
Adres Serwera Wewnętrzny: 192.168.1.100
Host: host-212-67-xxx-xxx.cable.net-inotel.pl
mecze to juz tydzien nigdzie nie moge znalezc sensownych informacji ...
po kilkudziesieciu probach jakos udalo mi sie skierowac domene na serwer ale wskazuje na adres 192.168.1.100 (wewnetrzny) i tylko po wpisaniu adresy domeny u siebie w sieci wyswietla mi sie ona..
Serdecznie proszę o pomoc... Pozzdrawiam
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: Brak
- Architektura: x86_64
Re: Początkowa konfiguracja serwera : IP & Dns [ISPCP]
witam, a w ruterze zrobiles przekierowanie??
Nalezy uwidocznic server w sieci tutaj w tym kursie masz to pokazane http://www.mepi.pl/ubuntu-server/kurs-u ... erver.html jak wejdziesz na ta strone zjedz w dol i masz link uwidocznienie serwera kliknij w niego i zalaczy sie filmik.
Gdy juz to zrobisz sprobuj wtedy przekierowac na zewnetrzy adres ip domene zamiast na wewnetrzny, jak juz uwidocznisz swoj server na ruterze to sprwadz czy ktos poza toba moze sie laczyc z twoim serwerem uzywajac zewnetrznego ip
Nalezy uwidocznic server w sieci tutaj w tym kursie masz to pokazane http://www.mepi.pl/ubuntu-server/kurs-u ... erver.html jak wejdziesz na ta strone zjedz w dol i masz link uwidocznienie serwera kliknij w niego i zalaczy sie filmik.
Gdy juz to zrobisz sprobuj wtedy przekierowac na zewnetrzy adres ip domene zamiast na wewnetrzny, jak juz uwidocznisz swoj server na ruterze to sprwadz czy ktos poza toba moze sie laczyc z twoim serwerem uzywajac zewnetrznego ip
-
- Piegowaty Guziec
witam tak jak najbadziej przekierowalem serwer na zewnetrzny ip i jest widoczny. Z zewnatrz mozna wejsc do panelu ISPCP Config admina , ale nei wiem jakie mam adresy DNS podac u rejestratora domen... zeby mi to zachwycilo .
-
- Piegowaty Guziec
hmmm mysle ze zewnetrzny adres bylby dobry w tym linku co podalem wyzej jest tam tez przypisanie domeny i podsumowanie moze to ci cos pomoze, a jak nie to nie wiem, sam jestem w tych sprawach swiezy 

-
- Piegowaty Guziec
dzieki za probe pomocy, jednak informacje zawarte na tamtej stronei sa malo pomocne i nie rozwiazuja mojego problemu 

-
- Piegowaty Guziec
no nie ma za co, w takim razie ja juz ci nie pomoge, od kilku dni sie zaczalem tym bawic i jak narazie z tamtego tutorialu do 70 proc mojej wiedzy a reszta jak skonfigurowac django
zycze powodzenia w rozwiazniu problemu

- rob006
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Musisz podać adres serwera DNS, na którym będą informacje o twojej domenie. Jeśli nie masz dostępu do żadnego, możesz postawić sobie DNS na własnym serwerze, wtedy u rejestratora domeny podajesz jego adres.gynox pisze:witam tak jak najbadziej przekierowalem serwer na zewnetrzny ip i jest widoczny. Z zewnatrz mozna wejsc do panelu ISPCP Config admina , ale nei wiem jakie mam adresy DNS podac u rejestratora domen... zeby mi to zachwycilo .