Jaki Linux na stary/słaby komputer?

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Jaki Linux na stary komputer?

Post autor: Jusko »

Jakieś distro składane nieco bardziej manualnie jak Arch czy Debian + środowisko LXDE lub manager okien (przy 256MB RAM, na 512 możesz użyć już środowiska XFCE). Kłopot będzie tylko z kartą graficzną - mam Radeona 7500 Mobile w lapku i wiem, ze na otwartych sterownikach nie pogra się wiele (choć te gry o których piszesz, powinny uruchomić się pod DOSBoxem). Możesz też spróbować Puppy Linux, ale nie wiem na ile spisuje się on do użytku day-by-day. Co do szybszego działania to na cuda bym nie liczył, jako, że będziesz używał Linuksa wydanego w roku 2011, XP natomiast nadal jest z roku 2001 a co za tym idzie - wymaganiami pisany na maszyny tamtej epoki.
pioruns
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: pioruns »

@Jusko:
Komuś, kto nigdy nie miał styczności z Linuksem, polecasz Archa czy Debiana? Litości.
@enanthate:
W tym przypadku możesz użyć Xubuntu 11.10 (jak już będziesz miał 512MB) albo Lubuntu 11.10. Na każdym z nich zrobisz wszystkie te zadania, które wypisałeś, bez problemu - z wyjątkiem gier, to już będzie całkiem przypadkowy efekt, bo twoja karta graficzna nie jest już wspierana przez producenta, opiera się wyłącznie na podstawowym, otwartym sterowniku graficznym.
Oba distra, które wymieniłem są bardzo user-friendly (w końcu to z rodziny Ubuntu), zawierają standardowe środowiska graficzne z panelem i nie mają żadnych zbędnych bajerów. Dodatkowo w Lubuntu jest bardzo odchudzony soft, przyda się, gdyby Xubuntu okazało się za wolne.

Będziesz musiał ściągnąć Alternate Install CD (w przypadku Xubuntu i Lubuntu), to wersja bez graficznego instalatora - masz za mało pamięci RAM, żeby użyć Desktop Install CD (384MB RAM dla Lubuntu Desktop Install CD, dla Xubuntu pewnie więcej, nie sprawdziłem). Gdybyś miał jakieś problemy, to pisz. Pozdro.
Registered Linux user #454644 ---> https://linuxcounter.net/
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Post autor: Jusko »

Poleciłem te distra dlatego, że nie za bardzo znam automagiczne distra, które nadawałyby się na taki sprzęt. Wiem sam po sobie, gdyż mój lapek ma 512MB RAM, więc ciągle sam kombinuję, jak tu pogodzić nowoczesność distra z używalnością (i jest coraz ciężej) :) Generalnie istnieją Lu/Xubuntu, ale to nadal Ubuntu i standardowo zajmujące mimo tych środowisk, relatywnie więcej pamięci, niż taki Debian/Arch z danym środowiskiem (urok automagicznego distro). Do czego piję - Xubuntu potrafiło mi zjadać ~270MB RAM samo z siebie, Debian z XFCE ~70MB RAM a z LXDE około 50MB. Może już ktoś się za to wziął i tak nie jest, od dawna nie używam już czegokolwiek ze stajni Canonical. Aby w pełni używać komputer z Linuksem niezależnie od środowiska, no to trzeba mieć już ten 1GB RAM, znak czasów chyba.
pioruns
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Nie zmienia to faktu, że nie możesz polecić komuś nowemu manualnej instalacji Archa czy Debiana. Po tygodniu taka osoba ucieknie i już nigdy na Linuksy nie wróci;D
A widziałeś, co autor zamierza robić na tym komputerze - Opera, gadu, edycja dokumentów/prezentacji. Jak dokupi RAMu, żeby mieć 512MB to Xubuntu/Lubuntu zainstalowane i wszystko będzie szło, nie zależnie, czy pamięci zajęte 50MB czy 200MB (i tak zostanie na gadu i przeglądarkę, czyż nie?).
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: linuxozaurus »

Chciałem tylko zwrócić uwagę na:

System Knoppix można zainstalować na dysku twardym pamiętając o trzech sprawach :
- instalator wykorzystuje cały dysk!!! – nie można użyć wybranej partycji – wszystkie Twoje dane zapisane na dysku zostaną usunięte

Info ze strony http://linuxiarze.pl/knoppix/
to mnie zraziło do instalacji knoppixa ale go urzywam go jako awaryjny system z dvd ja przez lata użytkowałam knoppixa tylko jako live i nigdy nie odważyłam instalki na dysk gdyby nie to to bym innym go poleciła
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
enanthate
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: enanthate »

Dzięki za wszystkie rady. Powiem tak, jak bawiłem się Karmelkowym Koliberkiem bardzo przypadł mi do gustu. Co powiecie o próbie Hożej Hawajki na wspomnianym laptopie? Teoretycznie starszy Ubuntu powinien w mniejszym stopniu obciążać procesor i pamięć RAM. Jeżeli się mylę, poprawcie mnie. Obawiam się xubuntu, kubuntu i innych. Nie chcę się znowu spotykać z całkowicie mi obcym systemem operacyjnym. ;)

Co do RAM w moim małym IBM'ku - aktualnie jest to 256MB (266Mhz), za kilka dni dołożone zostanie następne 256MB (333Mhz). Myślę jednak o wylicytowaniu za jakieś grosze na allegro dodatkowe 512/1024MB (333Mhz) i zamianę wylicytowanej kości z oryginajną 256MB. Reasumując - na dniach będzie 512MB (266Mhz), nieco później 768MB lub 1280MB (333Mhz).

PS. Wziąłem udziału w quizie na stronie jakilinux.org i wyszło mi, że najbardziej pasujące do mnie systemy to:
1. Mandriva Linux
2. openSUSE
3. Fedora
4. Ubuntu Linux
5. Aurox Linux

Co o tym myślicie? Jak wyniki testu można odnieść do specyfikacji mojego laptopa? Na dokładnie takim sprzęcie będę stawiał linuxa:
Intel Pentium M (Banias) 1.4GHz CPU
ATI Mobility Radeon 7000 16MB
512MB PC2100 (266Mhz) memory standard
40GB 2.5" PATA HDD
pioruns
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Wersje Ubuntu, które możesz użyć, to tylko te, które mają jeszcze wsparcie techniczne. Tutaj masz ich listę, te na zielono mają jeszcze wsparcie Canonical:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Ub ... f_versions
Jednak nie zalecam Ci instalowania starszej wersji licząc, że będzie zjadać mniej zasobów. Na ten sprzęt, który tu wypisałeś, spokojnie pójdzie najnowsza wersja Xubuntu i Lubuntu.
Po co dajesz tu wyniki z jakilinux.org? Sprawdź najpierw wymagania sprzętowe tych systemów operacyjnych. Poza tym Aurox Linux już nie istnieje. Jeśli koniecznie chcesz potestować to podziel dysk dwie partycje po 20GB i będziesz mógł testować dwa systemy naraz, wtedy przekonasz się, który będzie lepszy;)
enanthate
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

pioruns, dzięki za odpowiedź :) właśnie zrzucam dane z WinXP i po kilkugodzinnej lekturze zdecydowałem, że dzisiaj będę instalował najnowszą wersję Xubuntu ;)

-- 13 lis 2011, o 00:39 --

... no i mam problem z instalacją Xubuntu z podstawy bootowalnego pendrive ... :/

-- 13 lis 2011, o 13:21 --

spróbowałem zainstalować Hożą Hawajkę - niestety laptop nie udźwignął instalacji graficznej...
muszę pokombinować z Xubuntu... tylko, że wywala mi informację, że nie potrafi znaleźć plików na cdromie (ścieżka \cdrom\......... , z tym, że tak jak mówię używam pendrive do instalacji)

co ciekawe - żona przypomniała mi na którym komputerze używałem Karmelkowego Koliberka (który de facto jest nowszy od Hożej Hawajki), był to komputer o gorszych parametrach od laptopa:
Pentium III 1001Mhz
386MB SD-Ram 100Mhz
nVidia Ge Force 2 MX 64MB
Samsung 20GB

jedyna przewaga PC ponad laptopa to karta graficzna - czyżby to był powód ogromnego cięcia się instalacji graficznej na poczciwym IBM x31???
sir_herrbatka
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: sir_herrbatka »

@enanthate

Jeśli jesteś odważny to możesz spróbować zenwalka. To dobre distro: proste i stabilne. Jego największą wadą jest archaiczny instalator.
pioruns
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

@enanthate:
Pisałem Ci już, że musisz użyć Xubuntu 11.10 Alternate Install CD (czyli instalator tekstowy). Chyba, że już dokupiłeś ten RAM i masz 512MB, wtedy powinno uciągnąć standardowy instalator. Cały czas mówię o Xubuntu, o zwykłej edycji Ubuntu zapomnij, komputer jest za słaby na to.
enanthate
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

pioruns, dlaczego więc na gorszym sprzęcie (tylko z lepsza grafiką) bez problemu latał Ubuntu 9.10?

mój problem z Xubuntu opisałem tutaj: viewtopic.php?f=145&t=152951
pioruns
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Najnowsze Ubuntu używa nowego środowiska graficznego Unity, całkiem innego od tego, które było w Ubuntu 9.10. Zobacz sam:
Wymagania ogólne Ubuntu 11.10: https://help.ubuntu.com/community/Insta ... op_Edition
Wymagania ogólne interfejsu Unity: https://wiki.ubuntu.com/DemystifyingUni ... quirements
enanthate
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

pioruns, ja próbowałem instalować Hożą Hawajkę (8.10!!!) i makabrycznie się system mulił podczas próby wejścia w instalację...
pioruns
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Pisałem Ci już wcześniej, zapomnij o systemach 8.10, 9.x i innych starociach. Wsparcie techniczne dla tej "Hożej Hawajki" wygasło półtora roku temu! Ubuntu 9.04 i 9.10 też są już niewspierane.
Dałem Ci już wcześniej link, łaskawie przeczytaj co tam jest napisane.
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Ub ... f_versions
enanthate
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Oj, kierowałem się innym źródłem i źle spojrzałem:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ubuntu#Wydania
8.04.4 LTS Hardy Heron kwiecień 2011 (wersja biurkowa), kwiecień 2013 (wersja serwerowa)

ale to zawsze kilka miesięcy, nie półtora roku ;)
Bondzito
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Jakie ubuntu na słabego kompa ?

Post autor: Bondzito »

Witam mam takie pytanie jaką wersje ubuntu mam wybrac na taki sprzęt:
Amd Athlon 1.8GhZ
Ram:1g
Grafika: Radeon 9200 Se

Miałem kiedyś ubuntu 11 ale nie mogłem zainstalować sterownikow do grafiki poniewarz nie obsłogiwał mojej karty.
Myślałem też nad linuxem BackTrack 5 ale czy on nie bedzie za bardzo skomplikowany dla początkującego ?

Doradzcie jaka wersje ubuntu bondz jakiegos innego linuxa wybrac.

Sry za pisownie ale nie mam all klawiszy;/
pioruns
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Re: Jakie ubuntu na słabego kompa ?

Xubuntu 11.10.
Z tym, że sterownik będziesz miał open source (ale to na każdym współczesnym Linuksie, nie tylko na Ubuntu) - firma AMD nie wydaje już sterowników do tej karty, trzeba zadowolić się tym podstawowym:)
Awatar użytkownika
karolradom
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: LXDE
Kontakt:

Post autor: karolradom »

Lubuntu posiada najprostszy i najlżejszy interfejs graficzny spośród obecnych aktualnie w środowisku Open-Source, czyli LXDE (Lightweight X11 Desktop Environment). Zgodnie z tym co można znaleźć na stronach wiki Lubuntu, system jest w stanie płynnie pracować nawet przy 256 MB RAM. Jest to znakomity rezultat w porównaniu do nowoczesnych systemów, które wymuszają na użytkownikach regularne zmiany sprzętu.

Minimalne wymagania dystrybucji to procesor Pentium II bądź Celeron oraz jedynie 128 MB pamięci operacyjnej.
Awatar użytkownika
Hwiparam
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Openbox

Post autor: Hwiparam »

Lubuntu posiada najprostszy i najlżejszy interfejs graficzny spośród obecnych aktualnie w środowisku Open-Source, czyli LXDE
A nieprawda, Fluxbox jest jeszcze lżejszy i prostszy od LXDE. I też jest Open Source. Tak samo czysty Openbox (LXDE się na nim opiera).Jest jeszcze Awesome, Ratpoison i pewnie sporo innych ;)
Awatar użytkownika
dhg
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: Fluxbox
Kontakt:

Post autor: dhg »

Bondzito pisze:Witam mam takie pytanie jaką wersje ubuntu mam wybrac na taki sprzęt:
Amd Athlon 1.8GhZ
Ram:1g
Grafika: Radeon 9200 Se
[...]
Ja bym się nie bawił w Ubuntu. Zainstalował bym Debiana 6.0 i po problemie. konfiguracja na pewno nie będzie trudniejsza. Dodatkowy plus jest taki że sam wybierzesz co chcesz mieć na dysku.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”