witam ponownie
po zainstalowaniu ubuntu 11.10 (które jako jedyne dziala poprawnie na tym sprzecie) nie działa mi wyjscie HDMI (tzn nie daje sygnału na telewizor) oraz nie działa skrót Fn+F6 i F7 do zmniejszania podswietlenia keranu i odwrotnie.
w czym moze byc problem?
toshiba satellite L770-119 nie działają klawisze Fn+F6/F7
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
toshiba satellite L770-119 nie działają klawisze Fn+F6/F7
Ostatnio zmieniony 25 gru 2011, 08:58 przez sylwekzet, łącznie zmieniany 1 raz.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
Re: toshiba satellite L770-119 problem z HDMI i hotkey
Prawdopodbnie bark odpowiednich wpisów w Grubie - ACPI i podświetlanie na vendor.sylwekzet pisze:witam ponownie
po zainstalowaniu ubuntu 11.10 (które jako jedyne dziala poprawnie na tym sprzecie) nie działa mi wyjscie HDMI (tzn nie daje sygnału na telewizor) oraz nie działa skrót Fn+F6 i F7 do zmniejszania podswietlenia keranu i odwrotnie.
w czym moze byc problem?
Obecnie w pliku /etc/default/grub, masz linie:
Kod: Zaznacz cały
GRUB_CMDLINE_LINUX=""
Kod: Zaznacz cały
GRUB_CMDLINE_LINUX="acpi_osi=Linux acpi_backlight=vendor acpi_enforce_resources=lax"
Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia 
Moje kernele oraz skrypty:
NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl

Moje kernele oraz skrypty:
NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Re: toshiba satellite L770-119 problem z HDMI i hotkey
zmiana wpisów w grubie nie pomaga.....
zainstalowałem też toshiba_acpi ale po wywołaniu : modprobe toshiba_acpi, daje komunikat : No such device,
poczytałem w necie ze ten model toshiby co posiadam ( L770-119) posiada bios Phoenix i że właśnie na takim biosie występują te problemy, instalacja fnfxd także nie pomogła..\\
zainstalowałem też toshiba_acpi ale po wywołaniu : modprobe toshiba_acpi, daje komunikat : No such device,
poczytałem w necie ze ten model toshiby co posiadam ( L770-119) posiada bios Phoenix i że właśnie na takim biosie występują te problemy, instalacja fnfxd także nie pomogła..\\
Ostatnio zmieniony 25 gru 2011, 09:09 przez sylwekzet, łącznie zmieniany 2 razy.
- grappas
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 13.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Re: toshiba satellite L770-119 nie działają klawisze Fn+F6/F7
A teraz już zdzikłem kompletnie: fnfxd - działa, toshiba_acpi i toshiba_bluetooth - działają, a mimo tego dalej nie działają ów klawisze funkcyjne ;/