Guarddog dla kubuntu 11.10

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
marcintpi
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Guarddog dla kubuntu 11.10

Post autor: marcintpi »

Witam
Na kubuntu 11.10 chciałem zainstalować guarddoga by można łatwo i sprawnie zablokować i odblokować porty w miarę potrzeb jednak dostaję taki komunikat i zainstalować się nie da :/
Ostatnio używałem fedory z kde i tam jest selinuk i ładny graficzny program do ustawiania zapory czy coś podobnego jest dla kubuntu ?
Jeżeli sprawa banalna to przepraszam ale jakoś nie trafiłem na taki program pod kde.

Kod: Zaznacz cały

kubuntu@pc:~$ sudo apt-get install guarddog
[sudo] password for pc: 
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności       
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
Pakiet guarddog nie ma dostępnej wersji, ale odnosi się do niego inny pakiet.
Zazwyczaj oznacza to, że pakietu brakuje, został zastąpiony przez inny
pakiet lub nie jest dostępny przy pomocy obecnie ustawionych źródeł.

E: Package 'guarddog' has no installation candidate
Ostatnio zmieniony 06 gru 2011, 19:43 przez marcintpi, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE

Re: Guarddog

Post autor: k2cl »

Po pierwsze: zrób coś z tytułem wątku, gdyż jest potwornie ogólnikowy.
Po drugie: spójrz proszę tutaj... http://packages.ubuntu.com/search?keywo ... ection=all
Guarddoga nie ma po prostu w repozytoriach dla nowszych wersji Ubuntu (ani 11.04, ani 11.10).
Jeżeli jest Ci naprawdę niezbędny do szczęścia, możesz spróbować ręcznie pobrać paczkę dla 10.10 i instalować ją przez GDebi lub dpkg. Z drugiej strony, w repozytoriach jest mnóstwo innych nakładek na iptables (żeby wymienić dla przykładu chociażby ufw, gufw, firestarter)...
marcintpi
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Re: Guarddog

Do szczęścia to może i nie jest mi żadna nakładka graficzna na iptables potrzebna ale dla wygody i sprawnej edycji zapory jak najbardziej (na serwerze mogę konfigurować iptables w konsoli a nawet jest to wskazane, jednak na laptopie to raczej jest przerost formy nad treścią)
Zaraz posprawdzam te co podałeś ale wydaje mi się że przynajmniej te co miałem okazję sprawdzić były pisane pod gnome nie pod kde ale sprawdzę jeszcze możliwe, że nie wszystkie sprawdziłem.
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE

Re: Guarddog dla kubuntu 11.10

Post autor: k2cl »

Guarddog liczy sobie ładnych kilka lat (najświeższa wersja programu pochodzi bodajże z 2004 roku). To może być jedna z przyczyn, dla których nie ma go już w repozytoriach aktualnych wersji Ubuntu.

Odnośnie nakładek na iptables - ufw nie ma zależności powiązanych z GNOME. Gufw - owszem, ale niewielkie. Więcej dodatkowych pakietów pociągnąłby Firestarter, ale nikt nie każe Ci decydować się właśnie na niego...
marcintpi
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Re: Guarddog dla kubuntu 11.10

k2cl pisze:Guarddog liczy sobie ładnych kilka lat (najświeższa wersja programu pochodzi bodajże z 2004 roku). To może być jedna z przyczyn, dla których nie ma go już w repozytoriach aktualnych wersji Ubuntu.

Odnośnie nakładek na iptables - ufw nie ma zależności powiązanych z GNOME. Gufw - owszem, ale niewielkie. Więcej dodatkowych pakietów pociągnąłby Firestarter, ale nikt nie każe Ci decydować się właśnie na niego...

Dzięki bardzo za podanie kilku przykładów na pewno ułatwi mi to podjęcie decyzji, ale z tego co widzę zdecyduję się właśnie na ufw + gufw :)
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”