zxdsl 852v2/neostrada na ubuntu 11.04

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
świeżaczek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

zxdsl 852v2/neostrada na ubuntu 11.04

Post autor: świeżaczek »

Zainstalowałem ubuntu kilka dni temu i ogólnie wszystko mi się jak na razie podoba - system szybki, elegancki i ma już zainstalowanych kilka istotnych programów. No właśnie tylko muszę zainstalować neostrade, bo to kwestia fundamentalna dla mnie( i chyba nie tylko dla mnie). Znalazłem kilka instrukcji/sterowników, ale raz, że nie za bardzo znam te wszystkie polecenia, a dwa że te metody instalacji są sprzeczne ze sobą tzn. tu mówią tak gdzie indziej jeszcze inaczej, sterowniki też są różne a ja nawet nie zainstalowałem na tym ubuntu żadnego programu. Nie wiem jak instaluje się pakiety tzn znam komende ale jak zainstalować coś czego nie mam, a net nie działa? A nawet jak wrzuciłem kernel-source to i tak mi pisze, że nie może znaleźć takiego pakietu, więc go nie zainstaluje. No to gdzie ja mam go wrzucić, by go widział? Jakby tego było mało, to dodatkowo nie działa graficzna instalacja pakietów, bo pisze, że jakaś linijka jest za długa ;p i wyłącza się.

Ja wiem, że by rozgryźć ubuntu potrzeba trochę czasu, ale jak nie mam neta to siłą rzeczy większość czasu spędzam na win xp gdzie go mam, a założenie było takie, by jak najwięcej bawić się ubuntu, by go lepiej poznać.

A tak na marginesie to jaki jest odpowiednik windowsowskich plików exe i za pomocą jakiej komendy można je uruchomić?

Dlatego proszę o jakieś instrukcje od starych wyjadaczy. Dodam, że mam ubuntu 11.04, nie działa mi ten menedżer aplikacji graficzny, z terminalu nie mam też dostępu do cdrom i pendrive(nie wiem czy tak być powinno czy u mnie coś popsute)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”