Kernele testowe/stabilne wersja 17.x - atom oraz K8

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Re: Kernele testowe wersja 17.x - atom oraz K8

Post autor: Galvatron »

Ostatnio próbowałem przenieść system na BTRFS, żeby sprawdzić czy i jaki będzie zysk z kompresji, ale po zainstalowaniu kernela 17.1 system nie chiał się bootować, z komunikatem w stylu tego:

Kod: Zaznacz cały

mount: mounting /dev on /root/dev failed: No such file or directory
mount: mounting /sys on /root/sys failed: No such file or directory
mount: mounting /proc on /root/proc failed: No such file or directory
Target filesystem doesn't have requested /sbin/init.
No init found.  Try passing init= bootarg.
Ponieważ sam BTRFS jest jeszcze w fazie rozwojowej, po prostu wróciłem do ext4 i przywróciłem obraz systemu, bo wygląda na to, że nowy system plików jeszcze niekoniecznie nadaje się do wdrożenia.
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Cieniek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: Cieniek »

Przeprowadziłem dzisiaj porównanie kernela od Ubuntu 11.04 i kernela od ext73 za pomocą standardowego zestawu testów phoronix-test-suite. W grubie jest kilka opcji od ACPI dodatkowych, kilka usług jest domyślnie wyłączonych za pomocą SSM. Z większych zmian w konfiguracji Ubuntu to chyba tylko ppa xorg-edgers. Niemniej oba kernele miały ten sam zestaw ustawień. Rezultat oryginalnie na openbenchmarking.

http://cieniek.com/00_sprzet.png
http://cieniek.com/01_apache.png
http://cieniek.com/02_c-ray.png
http://cieniek.com/03-ramspeed.png
http://cieniek.com/04-ramspeed2.png
http://cieniek.com/05-disk.png

Dziwne, że Apache przyspieszył pomimo, że PostMark wskazuje obniżenie wydajności dysku. Ogólnie ciekaw jestem Waszych komentarzy.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

Witaj, ciekawe wyniki ;). Co do szybkości dysku. Wynika ona ze zmian, jakie wdrożono w linii kernela 3.1.x, które na ten moment właśnie powodują na pewnych konfiguracjach spadek wydajności. Jeśli robiłeś testy, czy analizowałeś tez wydajność pod kątem aplikacji takich, jak gry ? Testy prowadziłeś pod kernelem v17.1-K8 ?

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Cieniek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Nie odpalałem jeszcze gier żadnych. Tylko te testy j.w. Kernel v17.1-K8 - jest w tabelce info dokładne.

Szykuję już jednak nową platformę testową, gdzie postawię 12.04, więc kernele będą miały do siebie bliżej wersjami.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Cieniek pisze:Nie odpalałem jeszcze gier żadnych. Tylko te testy j.w. Kernel v17.1-K8 - jest w tabelce info dokładne.

Szykuję już jednak nową platformę testową, gdzie postawię 12.04, więc kernele będą miały do siebie bliżej wersjami.
Czekam zatem na testy ;). Jeśli chodzi o kwestie kompilacji, czy też pewnych działań, które absorbują dużo mocy ... tu fakt mój kernel może być wonniejszy. Wynika, to bowiem z celu, jaki mi przyświeca = zapewnienie maksymalnej responsywności, czasem kosztem wydajności. Jeśli system dodatkowo ma aktywne, aplikacje, które mogą absorbować shedulera, tak się będzie dziać - system musi być cały czas "dostępny" dla usera, niezależnie od realizowanych zadań. Kernele stockowe, są tak budowane, że wydajność jest realizowana kosztem jego responsywności. Jednak przykładowo w grach mój kernel powinien utrzymywać wysoką i raczej na pewno wyższą wydajność od identycznych stockowych.

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
xacti
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 13.04

Post autor: xacti »

Siemcia, co ze skryptami dla compiza pod 17.1 ? (: Sa gdzies (i nie widze) czy beda w pozniejszym terminie?
Chris1507
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.10

Post autor: Chris1507 »

Testowaliście, jak się sprawuje GNOME 3 na tym kernelu?
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Wielokrotnie - GNOME Shell chodzi dość kiepsko, zdecydowanie najgorzej ze wszystkich środowisk, chyba głównie za sprawą menedżera okien Mutter - testowałem go na Pentium IV 3Ghz z HT, 1,5GB RAM i 7300GT + najnowsze sterowniki nVidii, gdzie GNOME 2 + Compiz 0.8.6 chodzi jak marzeniem, z Compizem 0.9.6 tylko trochę gorzej, a i najnowszemu KDE (konkretnie Kwin'owi) już dużo nie brakuje do całkiem sprawnego działania (przy 4.8 powinno być już OK). Natomiast wersja klasyczna GNOME 3 ("fallback") działa już całkiem normalnie, ale jest jeszcze dość uboga w aplety, podobnie jak MATE (fork GNOME 2).

Wydaje mi się, że GNOME Shell ma spory potencjał, ale jest jeszcze na zbyt wczesnym etapie rozwoju (e X t 7 3 mówił, że na tym samym co KDE w czasach 4.0/4.1).
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Chris1507
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.10

Post autor: Chris1507 »

Wrzuciłem sobie 12.04 na VirtualBoxa i zainstalowałem tam GNOME 3 i ono działa wiele lepiej niż tam Unity. Lubię Unity, ale będę się musiał na inne środowisko przenieść, bo niestety mój laptop do najnowszych nie zalicza się (4 lata skończył już) i się zastanawiam, które środowisko działa dobrze na tym kernelu.
Cieniek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Chris1507: Ubuntu 11.04 z GNOME 2.3 "Classic" nadal jest dobrą opcją.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Odnośnie kernela v17.2 (oparty o Linux-3.1.5) powinien być szybszy = wydajność od v17.1 od 5 do 15 %. Zauważyłem, że miedzy wersjami opartymi o Linux-3.0.x a wersjami tu - moimi testowymi - 3.1.2 do 3.1.3 i udostępnionym 3.1.4 (na nim oparty jest v17.1) nastąpił spadek wydajności - w niektórych aspektach o własnie 5 do 13 %, być może właśnie z tego powodu Kolega Cieniek mógł odnotować wskazane powyżej różnice.

Pozdrawiam

-- 13 gru 2011 12:32 --

Odnośnie v17.2 - oprócz tego, że będzie wydajniejszy powinien być odczuwalnie bardziej responsywny.

Pozdrawiam

-- 13 gru 2011 15:10 --

Musze stwierdzić, że po głębszych testach, responsywność systemu pod v17.2 - w przypadku maksymalnego obciążenia 99-100 % na każdy rdzeń/wątek jest dużo wyższa od v17.1 ;).

Pozdrawiam

sokarsg-1
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: sokarsg-1 »

Co do środowisk graficznych, ostatnio wyczytałem, że programiści KDE chwalą się że bardzo udało się im przyspieszyć Kwin w wersji 4.8. Czyli to co kiedyś o tym wspominał eXt73. Tak się zastanawiam czy może ktoś namierzył jakieś ppa z KDE 4.8 albo samym Kwin 4.8 które by działało z Kubuntu 11.10?
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Na razie nie, ale 21 XII wychodzi RC1, 4 I 2012 RC2, a 25 I finalna wersja. Oczywiście może być poślizg między wydaniem a udostępnieniem paczek w Kubuntu Backports.
konradk
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10

Post autor: konradk »

sokarsg-1 pisze:Co do środowisk graficznych, ostatnio wyczytałem, że programiści KDE chwalą się że bardzo udało się im przyspieszyć Kwin w wersji 4.8. Czyli to co kiedyś o tym wspominał eXt73. Tak się zastanawiam czy może ktoś namierzył jakieś ppa z KDE 4.8 albo samym Kwin 4.8 które by działało z Kubuntu 11.10?
Project Neon - codzienny zrzut http://techbase.kde.org/Getting_Started ... ute_to_KDE
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

KDE 4.8 z tego PPA zainstaluje się pod 11.10 czy trzeba użyć 12.04 Alpha 1? Bo niestety próba instalacji pod 11.04 nie udała się (zainstalowało się tylko 4.7.2, a po zmianie wpisu na "oneiric" rozbiło się o zależności).
konradk
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: konradk »

Jeśli chodzi o KDE aktualnie będące w Neonie - jest to jeszcze mocno testowa wersja, przez co wydajność, w moim odczuciu, jest gorsza niż w stabilnym KDE 4.7. Zapowiadana poprawa w KDE 4.8 będzie odczuwalna głównie (jeśli nie tylko) w przypadku kart graficznych obsługujących OpenGL 2 lub OpenGL ES. W przypadku netbookowych Inteli nie ma co liczyć na cud.

Bardzo fajnie wygląda dolphin 2.0 - widok zawartość katalogu wygląda przyjemnie, przewijanie i zmiana rozmiaru ikon działa super.

Warto wspomnieć o coraz lepszym Nepomuku. Autor projektu zorganizował jakiś czas temu zbiórkę pieniędzy na ten cel - wcześniej był opłacany przez Mandrivę, lecz ta w ciężkich czasach przestała płacić. W niedługim okresie czasu zebrał 9000 euro, co pozwoliło mu kontynuować projekt. Poprawił mnóstwo błędów, mocno zoptymalizował i całość działa o niebo lepiej. To jeszcze nie koniec usprawnień, więc można niedługo spodziewać się, że w końcu Nepomuk zacznie być zdolny do użytku.

Niedługo wydanie stabilnego pakietu Calligra. Zapowiada się bardzo ciekawie - szczególnie program "do rysowania" Krita. Posiada świetny mechanizm pędzli. Szczególnie fajna, gdy ma się tablet do rysowania.

EDIT:
KDE 4.8 z tego PPA zainstaluje się pod 11.10 czy trzeba użyć 12.04 Alpha 1? Bo niestety próba instalacji pod 11.04 nie udała się (zainstalowało się tylko 4.7.2, a po zmianie wpisu na "oneiric" rozbiło się o zależności).
Działa na 11.10, na innych nie wiem.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Uaktualniłem Catalysty z wersji 11.11 do 11.12. Polecam sprawdzić, są szybsze.

Pozdrawiam

-- 14 gru 2011 10:23 --

Wstępne testy pokazują, ze w połączeniu z kernelem v17.2 wydajność w grach potrafi skoczyć w porównaniu do v17.1 + Catalyst 11.11 od 5 do ok 20 %.

Pozdrawiam

-- 16 gru 2011 15:43 --

jak wiecie, sa edycje mojego kernela z których jestem zadowolony bardziej niż z innych było ich moze z 4 ... i na pewno jednym z nich będzie v17.2 ... jestem z niego bardziej niż bardzo zadowolony ;). W zasadzie uważam, że v17.2 będzie moim najlepszym dotychczasowym kernelem ;). Podniosłem znacząco wydajności i responsywność, zachowując bardzo niski pobór energii i tylko minimalnie zwiększając zapotrzebowanie na pamięć operacyjną - średnio o ok. 10 MB. Kernel udostępnię albo w weekend albo w poniedziałek ... zależy od wolnego czasu. Co do testów, kernel ten będzie wykazywał czasem mocno odczuwalny wzrost wydajności w realnych zastosowaniach, a czasem nie odpowiadającą mu niższą wartość w testach syntetycznych. Wynika to m.in. z zastosowanej polityki zarządzania zasobami np. Timer Frequency na 1000, memory model: sparse memory, etc. co skutkuje odczuwalnie "lżejszym" systemem, a tym samym bardzo wysoką jego responsywnością i jednocześnie wydajnością, ale czasem skutkujący "dziwnymi" wynikami w testach syntetycznych ;).

Pozdrawiam

taedoju
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: taedoju »

musze powiedzieć że ostatnio potestowałęm sobie Twój kernel + usprawnienia na 2 nowych dla mnie systemach
-> mate
-> gnome 3 (nadal się bawie :) )
Największą różnice odczuwalem między genericiem a Twoim kernelem na gnome 3 oraz na samym kde, na mate nie było aż tak odczuwalnych skoków wydajności. Co do gnome 3, co Twoim zdaniem warto tu "pogrzebać"? Myśle nad potestowaniem jak sobie radzi compiz...
pozdrawiam no i czekamy na nową odsłonę:)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

taedoju pisze:musze powiedzieć że ostatnio potestowałęm sobie Twój kernel + usprawnienia na 2 nowych dla mnie systemach
-> mate
-> gnome 3 (nadal się bawie :) )
Największą różnice odczuwalem między genericiem a Twoim kernelem na gnome 3 oraz na samym kde, na mate nie było aż tak odczuwalnych skoków wydajności. Co do gnome 3, co Twoim zdaniem warto tu "pogrzebać"? Myśle nad potestowaniem jak sobie radzi compiz...
pozdrawiam no i czekamy na nową odsłonę:)
Witaj

Zatem, co do odczuwalnej różnicy we wskazanych środowiskach ... im "cięższe" środowisko tym większa różnice zauważysz. W kwestii compiza pod GNOME 3 ... cóż, nie wiem czy jest to nadal aktualne ale pod GNOME Shell nie udawało się zastąpić muttera compizem. Natomiast dało się to z robić trybie Gnome 3 Fallback mode, ale wtedy nie było tak idealnie z funkcjonalnością środowiska.

Pozdrawiam

taedoju
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: taedoju »

własnie zauwazyłem że po przełączeniu znikają mi panele i ...pozostaje przeglądarka/komunikator i pulpit..
edit: ale musze powiedzieć że pod względem intuicyjności (jezeli jest coś takiego) to gnome 3 mi chyba najbardziej pasuje, wyglądowo również. Menu typowe troche ma wolne u mnie, ale po wciśnieciu okienka/ lewy górny róg ekranu wszystko ładnie chodzi...pod genericiem już niestety czuć zwolnienie, czasem przy włączeniu np libreoffice + film, dane ładują sie wolniej i jest ogólnie netbook mniej responsywny.

tak to pod gnome 3 , ext :
ram 128 mb bez uruchomionych programów
10-7% procek,
na włączonym chrome,pidgin, 250mb ram więc przyzwoicie, jedyna rzecz, nie wiem dlaczego, menu (typowe) chodzi ocś niecoś wolno.

9 watt ciągnie.
Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”