Odzyskanie plików i struktury katalogów po formacie ext4->ext3
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Odzyskanie plików i struktury katalogów po formacie ext4->ext3
Witam,
Po instalacji testowego Win8 i próbie przywrócenia GRUB2 coś chyba poszło nie tak i partycja / poszła... Nie wiem jak to się stało, ale myślę: zainstaluje od nowa, będzie świeżutki ubunciak. Jakież było moje zdziwienie, gdy inna partycja z /home po instalacji okazała się sformatowana z ext4 do ext3... Szybko wszystko wyłączyłem, na innym kompie z XP w R-linuxie odzyskałem większość (chyba) ważnych plików, lecz wszystko jest wymieszane, a nazwy - same cyferki - photorec to samo. Czy istnieje jakaś metoda na odzyskanie pierwotnej struktury katalogów i nazw plików?
Próbowałem (oczywiście na innym, niepotrzebnym dysku) przez "sudo e2fsck /dev/sdxy -b 32768" - sprawdza się przy formatowaniu do np ntfs, a nie ext3. Extundelete da rade? Jak używać?
Jestem użytkownikiem linuksa od niedawna, więc proszę o jakieś łopatologiczne wytłumacznie
Po instalacji testowego Win8 i próbie przywrócenia GRUB2 coś chyba poszło nie tak i partycja / poszła... Nie wiem jak to się stało, ale myślę: zainstaluje od nowa, będzie świeżutki ubunciak. Jakież było moje zdziwienie, gdy inna partycja z /home po instalacji okazała się sformatowana z ext4 do ext3... Szybko wszystko wyłączyłem, na innym kompie z XP w R-linuxie odzyskałem większość (chyba) ważnych plików, lecz wszystko jest wymieszane, a nazwy - same cyferki - photorec to samo. Czy istnieje jakaś metoda na odzyskanie pierwotnej struktury katalogów i nazw plików?
Próbowałem (oczywiście na innym, niepotrzebnym dysku) przez "sudo e2fsck /dev/sdxy -b 32768" - sprawdza się przy formatowaniu do np ntfs, a nie ext3. Extundelete da rade? Jak używać?
Jestem użytkownikiem linuksa od niedawna, więc proszę o jakieś łopatologiczne wytłumacznie
- devipl
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Re: Odzyskanie plików i struktury katalogów po formacie ext4->ext3
testdisk taki programik do wykrywania partycji na dysku, ładnie odtwarza pod warunkiem nie nadpisania dysku innymi danymi
oczywiście trzeba sobie przypomnieć strukturę którą chcemy odtworzyć - program "widzi" wszystkie partycje na dysku stare, nowe.. wiec trzeba się mieć na baczności
proponuje ściągnąć trinity rescue cd albo puppy linux w tych dystrybucjach powinien być testdisk
oczywiście trzeba sobie przypomnieć strukturę którą chcemy odtworzyć - program "widzi" wszystkie partycje na dysku stare, nowe.. wiec trzeba się mieć na baczności
proponuje ściągnąć trinity rescue cd albo puppy linux w tych dystrybucjach powinien być testdisk
-
- Piegowaty Guziec
Próbowałem testdisk 6.11 na Ubuntu (inny komputer, inny dysk), ale nigdzie nie mogę znaleźć opcji która pokaże/odzyska mi partycję po takiej operacji. Czy przy formatowaniu nadpisuję się tylko primary superblock, czy wszystkie backupy też? Bo jak backupy też (znajdują się w tych samych sektorach) to chyba nie da rady. (?)
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Kontakt:
W Twoim przypadku pewnie musisz wykonać Deeper Search. Poćwicz najpierw na jakimś penie.
- devipl
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
oczywiście opcja deeper search, pen nie jest dobry bo to nie powierzchnia metalowa jeno krzem....
acha po przywróceniu partycji rebootnij się powinny być.. jak są to zrób backup i dalej nie kombinuj - testdisk potrafi wprowadzić w błąd. Kiedyś po zeskanowaniu wykrył, że cos tam mam poprzesuwane i jest źle..(partycje trykały jak trzeba) zaproponował mi "easy fix" - skonczyło się skanowaniem powierzchni dysku i odtwarzaniem plików z ich nagłówków...
radzę uważać
pozdrawiam
t
acha po przywróceniu partycji rebootnij się powinny być.. jak są to zrób backup i dalej nie kombinuj - testdisk potrafi wprowadzić w błąd. Kiedyś po zeskanowaniu wykrył, że cos tam mam poprzesuwane i jest źle..(partycje trykały jak trzeba) zaproponował mi "easy fix" - skonczyło się skanowaniem powierzchni dysku i odtwarzaniem plików z ich nagłówków...
radzę uważać
pozdrawiam
t
-
- Piegowaty Guziec
No właśnie na penie nie próbowałem bo to nie to samo. Mam w domu kilka starszych dysków więc kombinowałem na tych mniej używanych. Co prawda opcja deeper search wykryła mi partycję ext4 (na pewno tą co trzeba bo niedługo przed feralnym zdarzeniem nadałem jej etykietę), ale jest przesunięta "do przodu" w stosunku do ext3 otrzymanej po formacie. Zapisałem sektory w których znajdowały się wszystkie obecne partycje, zrobiłem kopię 1:1 partycji po formacie na innym dysku i zaczynam rozkminiać - po deeper search usunąłem wszystkie inne partycje i w tablicy zapisałem tylko tą ext4. Niestety nie mogę jej zamontować. Nie mogę też znaleźć na niej poprawnych zapasowych superblocków... Narazie odzyskuję jeszcze raz r-linuxem tylko w wiekszym zakresie.