Zawieszanie się systemu, karta graficzna - Radeon HD 3450

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
ziomekmatti18
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64

Zawieszanie się systemu, karta graficzna - Radeon HD 3450

Post autor: ziomekmatti18 »

Witam. Pracuje na Ubuntu 11.10 od około 6h. Jest zainstalowany na osobnej partycji o pojemności 20GB + Windows na osobnej - 20GB. Mój sprzęt to:
Procesor - AMD Athlon 64 X2 Dual Core 5000+ x2
RAM - 1GB
Karta graficzna - ASUS EAH3450
I co do karty to w informacjach systemowych pisze mi, iż posiadam "VESA: RV620", co nie wiem kompletnie skąd się wzięło; wcześniej wg nie wykrywało mi karty, a z zakładki "Additional Drivers" nie mogę poprawnie aktywować pola z nazwą "ATI/AMD proprietary FGLRX graphics driver" + tego samego z dopiskiem "(post-release updates)". Czy wg istnieją poprawnie działające sterowniki do tej karty graficznej? Na stronie producenta ich niestety nie znalazłem. Nie mogę przez to płynnie przewijać stron i pewnie odbija się to też na całej stronie wizualnej systemu, ponieważ operacje w konsoli przebiegają naprawdę szybko.

A wracając do głównego tematu - system przy uruchomieniu kilku kilku programów, strasznie się zwiesza, często przyciemniając ekran, odcinając mnie tym samym od użytkowania. Również start systemu nie przebiega zbyt szybko. Próbowałem go zoptymalizowac przy pomocy tych instrukcji:
http://www.wikihow.com/Customize-Ubuntu
jednak na niewiele się to zdało. Czy to rzeczywiście może być w pewnym stopniu wina braku sterowników od karty graficznej? Czy po prostu mój sprzęt nie daje rady przy 64 bitowym systemie? Wysuwam ten pomysł stąd, iż wcześniej pracowałem na 32 bitowym Windowsie XP.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

PS: 1) W jaki sposób można wywowałać kolejne okno (powłokę? czy to poprawna nazwa?) w terminalu?
2) Kiedy próbowałem odpalić AMD Catalyst Control Center wyskoczył mi komunikat, iż nie mam poprawnie działających sterowników, lub są one nie zainstalowane. Jak sprawdzić, czy rzeczywiście mam zainstalowane sterowniki do swojego procesora/płyty głównej?
Ostatnio zmieniony 16 gru 2011, 10:25 przez ziomekmatti18, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME

Re: Zawieszanie się systemu, karta graficzna

Post autor: linuxozaurus »

spróbuj z czymś lżejszym np lubuntu (LXDE) lub xbuntu (XFCE)
można używać 32 bitów i 64 bitów
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86

Post autor: k2cl »

Możemy się tu bawić w wielkie gdybanie, ale chyba nie o to chodzi.

Podaj proszę trochę dokładniejszą informację o karcie graficznej - wystarczy chociażby

Kod: Zaznacz cały

lspci -k | grep -A3 VGA
Fajnie byłoby też, gdybyś model karty graficznej dopisał do tytułu wątku.

To co opisujesz rzeczywiście wygląda na problemy wywołane faktem, że CPU wykonuje wszystkie możliwe prace, a karta graficzna niespecjalnie w tym pomaga. Nie oznacza to jeszcze, że "normalne" Ubuntu nie może poprawnie działać na Twoim komputerze...
ziomekmatti18
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Przeinstalowałem na x32 oraz zainstalowałem otwarte sterowniki, co widocznie przyśpieszyło pracę systemu. Można ją przyspieszyć jeszcze bardziej?
A to informacje karty:

01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RV620 LE [Radeon HD 3450]
	Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device 01f4
	Kernel driver in use: radeon
	Kernel modules: fglrx_updates, radeon
Mam jeszcze jeden problem, gdyż kiedy próbowałem odpalić AMD Catalyst Control Center wyskoczył mi komunikat, iż nie mam poprawnie działających sterowników, lub są one nie zainstalowane. Jak sprawdzić, czy rzeczywiście mam zainstalowane sterowniki do swojego procesora/płyty głównej?
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86

Re: Zawieszanie się systemu, karta graficzna - ASUS EAH3450

Post autor: k2cl »

Sterowników do procesora i płyty głównej nie ma - to nie Windows :)
Sterowniki do karty graficznej - jak widać są:

Kernel driver in use: radeon
...tyle że tak jak napisałeś - otwarte. Z tego też względu Catalyst Control Center nie pokaże Ci niczego mądrego. Jeżeli chcesz zainstalować sterowniki własnościowe ATI/AMD, proponuję postępować według nieoficjalnego wiki: http://wiki.cchtml.com/index.php/Ubuntu ... tion_Guide
ziomekmatti18
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: Zawieszanie się systemu, karta graficzna - Radeon HD 3450

Ok, dzięki za pomoc i do zobaczenia w kolejnym temacie ^^
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”