Po aktualizacji do 11.10 nie ma połączenia z internetem

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
andrzej2007
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Po aktualizacji do 11.10 nie ma połączenia z internetem

Post autor: andrzej2007 »

Mam już tego Ubuntu od kilku poprzednich wersji na laptopie. I zawsze było w miarę, no , dawniej się zacinało ale to dawno. A teraz nagle szok. Uaktualniłem do 11.10 I nic nie ma. Internet nie działa wcale żaden rodzaj. Po włączeniu lapka trzeba się motać bo czarny ekran, po kilku restartach zapala się wreszcie ekran logowania. Nie wiem co trzeba doinstalować aby zadziałał internet. Muszę to coś, jak się dowiem co, poszukać na stacjonarnym, pobrać, wgrać na Ubuntu i oby zadziałało. A póxniej może doinstalowywanie pomoże. Poza tym błędy na paskach (panelach) w Gnome. Poza faktem że te wersje Gnome powydziwiane i skopane całkiem. Brak prawokliku na panelach. Nic nie działa.
Przeinstalowałem od nowa bo założyłemze coś przy aktualizacji zaśmieciło i taka przyczyna. A tu po czytaej instalacji to samo.
Co trzeba zrobić aby Ubuntu zadziałał? Interet, Gnome ?
Ostatnio zmieniony 21 gru 2011, 10:16 przez andrzej2007, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Nieudana wersja?

Post autor: mario_7 »

Uaktualniłeś do 10.10, czy 11.10?
andrzej2007
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: Nieudana wersja?

11.10. Błędnie wpisałem w poście. Teraz odpalam DVD, może coś lepiej będzie. Nawet mysz mi nie chodzi. Nic nie działa jak potrzeba.

edit:

No i co dalej? Zmieniłem tytuł i co dalej? W przedszkolu linuksa jest choć 15 lat mam linuksa i co dalej? Wklejki z "Regulaminu"? To ja nie wiem co mam pisać? Administrator jak nie wie to nie musi odpowiadać. Może inni wiedzą.
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Po aktualizacji do 11.10 nie ma połączenia z internetem

Post autor: mario_7 »

Gdybyś od początku prawidłowo zatytułował wątek pewnie do tego czasu ktoś by się nim już zainteresował...

Podaj wyniki poleceń:

Kod: Zaznacz cały

lspci
ifconfig
iwconfig
lsmod
dmesg
andrzej2007
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: Po aktualizacji do 11.10 nie ma połączenia z internetem

Na razie nie mam Ubuntu tylko Windowsa. Jak zainstaluję to wtedy wkleję. Dzięki. Natomiast już nawet bez tych wyników wiem że poprzednia wersja działała a ta nie. Więc jakiś problem jest.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”