Kernele testowe/stabilne wersja 17.x - atom oraz K8

Moderator: e X t 7 3

xaoc
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Kernele testowe wersja 17.x - atom oraz K8

Post autor: xaoc »

witam,
spędziłem jakieś 15 min ale nie wiem jak mam zainstalować tego kernela. Chodzi o to że nie wiem nawet którego wybrać. procesor intel i5.

EDIT:
chyba mało informacji toshiba satellite c660-1rq (nvidia, wifi sterownik ath9k)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Kernele testowe wersja 17.x - atom oraz K8

Post autor: e X t 7 3 »

xaoc pisze:witam,
spędziłem jakieś 15 min ale nie wiem jak mam zainstalować tego kernela. Chodzi o to że nie wiem nawet którego wybrać. procesor intel i5.

EDIT:
chyba mało informacji toshiba satellite c660-1rq (nvidia, wifi sterownik ath9k)
Witaj, ściągasz skrypt tylko kernel z nagłówkami w wersji K8, nadajesz mu prawo wykonalności i wykonujesz w konsoli poprzez ./instalator...

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 12.04
Kontakt:

Post autor: Galvatron »

Po zastosowaniu rootdelay=120 na razie jakby zniknął wiadomy błąd ATA i ogólnie zmniejszyła się ilość zawieszeń przy starcie, ale nadal się one zdarzają: Ostatnio dwa razy pod rząd system zawiesił się już na etapie ładowania X (czarny ekran, niereagujący kursor i świecąca dioda HDD) a dzisiaj na etapie ładowania PulseAudio i wyłączania saned (dioda HDD po prostu nie świeciła, a on sam nie pracował). Co prawda planuję już całkowite pozbycie się tego kompa, o ile nie znajdę dla niego jakiegoś zastosowania, ale najwcześniej dopiero gdzieś w wakacje 2012 i do tego czasu chciałbym żeby mi posłużył.
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Galvatron pisze:Po zastosowaniu rootdelay=120 na razie jakby zniknął wiadomy błąd ATA i ogólnie zmniejszyła się ilość zawieszeń przy starcie, ale nadal się one zdarzają: Ostatnio dwa razy pod rząd system zawiesił się już na etapie ładowania X (czarny ekran, niereagujący kursor i świecąca dioda HDD) a dzisiaj na etapie ładowania PulseAudio i wyłączania saned (dioda HDD po prostu nie świeciła, a on sam nie pracował). Co prawda planuję już całkowite pozbycie się tego kompa, o ile nie znajdę dla niego jakiegoś zastosowania, ale najwcześniej dopiero gdzieś w wakacje 2012 i do tego czasu chciałbym żeby mi posłużył.
Cóż ciężko tu już znaleźć jakieś rozwiązanie ... Twój sprzęt jest już schyłkowy i prawdopodobnie Deweloperom nie chce się szukać błędów dotyczących tego chipsetu. Prawdopodobnie taka smutna prawda. Przetestuj proszę kernel v17.2. Właśnie udostępniłem wersje v17.2-atom i v17.2-K8.
Pozdrawiam

-- 19 gru 2011 18:33 --
UWAGA
Odwołuję "alarm", jeśli jednak będą, jakieś problemy z instalacja proszę o kontakt.

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Robiłeś już jakieś przymiarki do 3.2 czy jeszcze za cześnie?
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Cieniek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04
Kontakt:

Post autor: Cieniek »

17.2 i powertop nadal nie działa. Czy moduł PM_DEBUG jest wbudowany? Jeśli tak, to to jest jakiś dziwny laptop.

BTW:
Co myślisz o komunikacie PowerTop: "włącz opcję CONFIG_NOTIFY w konfiguracji jądra.Ta opcja umożliwia programom bierne śledzenie zmian w wybranych plikach i katalogach bez konieczności ciągłego sprawdzania ich"?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Galvatron pisze:Robiłeś już jakieś przymiarki do 3.2 czy jeszcze za cześnie?
Jeszcze nie miałem czasu. Zbuduje wersje pewnie RC7.

Pozdrawiam

-- 19 gru 2011 23:08 --
Cieniek pisze:17.2 i powertop nadal nie działa. Czy moduł PM_DEBUG jest wbudowany? Jeśli tak, to to jest jakiś dziwny laptop.

BTW:
Co myślisz o komunikacie PowerTop: "włącz opcję CONFIG_NOTIFY w konfiguracji jądra.Ta opcja umożliwia programom bierne śledzenie zmian w wybranych plikach i katalogach bez konieczności ciągłego sprawdzania ich"?
ooo fakt puściłem wersje bez PM_DEBUG :P. Zatem na dniach należy się spodziewać v17.3 ;) Natomiast jak pisałem NOTIFY, we wszelkie postaci jest włączone ... jedynie starsze wersje PowerTOP nie widza go prawidłowo.

PS. której wersji kernela używasz atom, czy K8 ?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
gitarzystaa
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: gitarzystaa »

Przy instalacji Catalystów 11.12 wywaliło mi błąd na twoim najnowszym kernelu pod K8

Kod: Zaznacz cały

E: /var/cache/apt/archives/fglrx_2%3a8.881-0ubuntu4.1_i386.deb: podproces nowy skrypt pre-installation zwrócił kod błędu 1
Coś da się zrobić? :>

dodatkowo przy próbie usunięcia zbędnego programu w terminalu

arkadiusz@arkadiusz-1215B-1215B:~$ sudo apt-get remove bum --purge
[sudo] password for arkadiusz: 
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności       
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
Należy uruchomić "apt-get -f install", aby je naprawić:
Następujące pakiety mają niespełnione zależności:
 xvba-va-driver : Wymaga: fglrx-driver (>= 1:10-9) lub
                          fglrx (>= 2:8.840) ale nie zostanie zainstalowany
E: Niespełnione zależności. Proszę spróbować "apt-get -f install" bez pakietów (lub podać rozwiązanie).
arkadiusz@arkadiusz-1215B-1215B:~$ 
czyżby jedynym rozwiązaniem było ściągnięcie pakietu deb z strony amd i zainstalowanie ich pakietu?
Xubuntu 14.04 @ Lenovo Thinkpad X200 | Lenovo Thinkpad R60e | Lenovo Thinkpad R61i | Zotac Zbox ID83
Slitaz 4.0 @ IBM Thinkpad 600
Android 4.2.1 @ Lenovo A820
Android 4.4.2 @ Dell Venue 7 3730

registered linux user #554160
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Witaj, rzeczywiście może niezbyt jasno określiłem, że raczej konieczna jest wcześniejsza instalacja sterowników z repozytorium - chodzi o zależności - m.in. xvba. Zatem proszę, w pierwszej kolejności sterowniki z repozytorium, a następnie mój skrypt instalujący nową wersje Catalystów. Dziś jeszcze uzupełnię opis do instalatora.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
gitarzystaa
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: gitarzystaa »

ale teraz np fglrx nie da sie ani usunąć ani zreinstalować, wiesz może jak cofnąć ten proces, zabawa w synapticu ani w terminalu nic nie daje, a w dodatku system próbuje zaktualizować fglrx ;/ poza tym system system chodzi bardzo płynnie. :)
Xubuntu 14.04 @ Lenovo Thinkpad X200 | Lenovo Thinkpad R60e | Lenovo Thinkpad R61i | Zotac Zbox ID83
Slitaz 4.0 @ IBM Thinkpad 600
Android 4.2.1 @ Lenovo A820
Android 4.4.2 @ Dell Venue 7 3730

registered linux user #554160
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

gitarzystaa pisze:ale teraz np fglrx nie da sie ani usunąć ani zreinstalować, wiesz może jak cofnąć ten proces, zabawa w synapticu ani w terminalu nic nie daje, a w dodatku system próbuje zaktualizować fglrx ;/ poza tym system system chodzi bardzo płynnie. :)
Witaj

Zatem w konsoli proszę wykonaj:

sudo dpkg -P fglrx fglrx-amdcccle fglrx-dev
a następnie zainstaluj pakiety z repozytorium i ponownie wykonaj skrypt.

Co do kerneli, obie wersje K8 i atom - v17.2 - powinny być znacząco szybsze od poprzednich ... dodatkowo zdradzę, że wersja v17.2-Brazos, tj. linia kerneli którą będę instalował na maszynach przeze mnie proponowanych działa nawet do 15 % szybciej od K8 ;). Przyjąłem, że raczej na pewno dla proponowanych maszyn będę budował dwie linie specjalnych kerneli Brazos dla linii AMD oraz dla maszyn na Sandy Bridge intela i następnych linię i7. Ta ostatnia na maszynach z procesorami i chipsetami intela - już od Intela i3 powinna znacząco być szybsza i bardziej responsywna nawet od K8, o genericu nie wspominając.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Nie myślałeś może nad sprzedażą, obok całych maszyn, także samych kerneli Brazos i i7 + optymalizacji ze wsparciem?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Galvatron pisze:Nie myślałeś może nad sprzedażą, obok całych maszyn, także samych kerneli Brazos i i7 + optymalizacji ze wsparciem?
Właśnie miałem napisać, że Użytkownicy, którzy wspomagali i będą mnie wspomagać nie tylko przez zakup maszyn, ale też via PayPal otrzymają takie wsparcie ;).

Pozdrawiam

-- 20 gru 2011 13:09 --

Już zrobiłem pierwsze przymiarki - "poważniejsze" do kernela 3.2 (obecnie 3.2-rc6) i nie powiem jest bardzo wydajny i responsywny. Jednak sa jescze pewne problemy w jego kompilacji oraz na tę chwilę są problemy z aplikacją patchy ASPM.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Nie wiem czy się w 100% dobrze zrozumieliśmy: Jeśli mam już laptopa, zwłaszcza z Twojej listy oficjalnie wspieranych, na których gwarantujesz w 100% poprane działanie, to mogę po prostu dokupić do niego Twoje komercyjne jądro Brazos/i7 i resztę rzeczy, tak jakbym kupił całą maszynę u Ciebie?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Galvatron pisze:Nie wiem czy się w 100% dobrze zrozumieliśmy: Jeśli mam już laptopa, zwłaszcza z Twojej listy oficjalnie wspieranych, na których gwarantujesz w 100% poprane działanie, to mogę po prostu dokupić do niego Twoje komercyjne jądro Brazos/i7 i resztę rzeczy, tak jakbym kupił całą maszynę u Ciebie?
Po prostu przekazujesz Pan na PayPala, jakąś kwotę i bonusem będzie prawo ściągnięcia kernela stricte zbudowanego dla danych maszyn - Brazos dla AMD (Brazos i wyższe) lub i7 dla Sandy Bridge i wyższych (i3, i5, i7). W kwestii konfiguracji całej maszyny, to już nie będzie takie proste, tu bowiem raczej fizycznie musiałbym mieć maszynę, aby zagwarantować, że wszystko funkcjonować będzie prawidłowo - tak jak założyłem. Dlatego jedynie w przypadku maszyn, które sam będę przygotowywał dam pełną odpowiedzialność, że będzie to działać zgodnie z przyjętym celem. Natomiast w przypadku udostępnienia w/w kerneli - jedynie w aspekcie ich funkcjonowania.

PS. własnie testuje kernel oparty o Linux-3.2-RC6 ... nie powiem jest wydajniejszy od v17.2 ;). Przykładowo - jedna z testowych dla mnie gier tu pod wine - Live for Speed pod Brazosem, dla kernela np. w jednym z punktów, które określiłem jako testowe - dla v17.1 to 24.2 FPS, dla v17.2 to 26.5 FPS, a dla v18.0 (3.2rc6) to 27.6 FPS. Podkreślenia wymaga fakt, ze pomiędzy wersja v17.1 i v17.2 są większe różnice - troszkę inaczej skonfigurowałem autogrupowanie, co summa summarum skutkowało odczuwalnym skokiem wydajności. Natomiast miedzy v17.2, a testowym v18.0 różnice ograniczają się w zasadzie jedynie do samej architektury kernela. Na teraz z kernelem opartym o 3.2rc6 są jeszcze problemy, np. nie mogę zbudować prawidłowo modułu rts5139. Mam nadzieje, że wersja stabilna, bedzie pozbawiona takich błędów.

Pozdrawiam

Cieniek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Post autor: Cieniek »

e X t 7 3 pisze:PS. której wersji kernela używasz atom, czy K8 ?
Core2duo => K8

BTW:
Uzupełniłem mój niemiarodajny test, nie widać z nim dużych różnic pomiędzy 17.1 i 17.2, ale i środowisko testowe trochę już się zmieniło w międzyczasie. Po świętach obiecuję jakieś szersze i bardziej miarodajne testy Twojego kernela na 12.04-daily-build (na stacjonarnym Core2Quad).
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Cieniek pisze:
Core2duo => K8

BTW:
Uzupełniłem mój niemiarodajny test, nie widać z nim dużych różnic pomiędzy 17.1 i 17.2, ale i środowisko testowe trochę już się zmieniło w międzyczasie. Po świętach obiecuję jakieś szersze i bardziej miarodajne testy Twojego kernela na 12.04-daily-build (na stacjonarnym Core2Quad).
Witaj widzę, że jednak nawet testy syntetyczne odnotowały lekką poprawę ;). Ciekawy jestem, jak kernel się będzie zachowywał pod 12.04 ... to może także być nie do końca miarodajne bo tam mamy 3.2 z tego, co kojarzę - a jak już wskazałem on powinien być szybszy. Cóż chyba najlepszym testem będą testy w rzeczywistych zastosowaniach, np. gry. Jak znajdę chwilę sam tez postaram się zrobić trochę syntetycznych testów.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Cieniek pisze:
Core2duo => K8

BTW:
Te jądra najlepiej sprawdzać w zastosowaniach rzeczywistych, zwłaszcza grach przez Wine, oraz pod dużym obciążeniem CPU, typu 99% na wszystkich rdzeniach,gdzie system powinien nadal działać całkiem sprawnie. Nie jestem tez pewien czy system w wersji Alpha, wypchany mocno niestabilnymi komponentami, jest dobrym środowiskiem do testowania czegokolwiek (w sensie czy nie będzie przekłamywał wyników).
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Galvatron pisze:
Cieniek pisze:
Core2duo => K8

BTW:
Te jądra najlepiej sprawdzać w zastosowaniach rzeczywistych, zwłaszcza grach przez Wine, oraz pod dużym obciążeniem CPU, typu 99% na wszystkich rdzeniach,gdzie system powinien nadal działać całkiem sprawnie. Nie jestem tez pewien czy system w wersji Alpha, wypchany mocno niestabilnymi komponentami, jest dobrym środowiskiem do testowania czegokolwiek (w sensie czy nie będzie przekłamywał wyników).
Racja. Moje kernele, są budowane w sposób, który ma zapewnić przede wszystkim wysoką responsywność systemu, w odpowiedzi na "zapytania" = działania użytkownika. Oczywiście staram się im jednocześnie zapewnić wysoką wydajność, co przyznam jest dość trudne. Wynika to z faktu, że kernele nie dość, ze działają w trybie preempt, to do tego, jak wskazałem stosuje model zarządzania pamięcią sparse oraz time frequency na 1000 Hz. Oczywiście to tylko 3 z kilkuset elementów, które konfiguruje i które wpływają na zachowanie systemu, ale one mają podstawowe znaczenie jeśli chodzi o wytyczanie "drogi", jaką ma podążać kernel. Kernele stockowe, stosują m.in. preempt voluntary, zarządzanie pamięcią na zasadzie flat oraz time frequency na 250 Hz. Takie rozwiązanie skutkuje z reguły wyższą wydajnością i to czasem całkiem sporo, jednak w przypadku słabszych mszyn = skutkuje praktycznie całkowitym "zabiciem" responsywności systemu. Ten bowiem ma za zadanie zapewnić maksymalną wydajność w realizacji zadania, a dopiero kolejnym zadaniem jest odpowiedzieć na "zapytania" usera, co właśnie skutkuje często na słabszych maszynach "frezami" - nawet przy niezbyt dużym obciążeniu oraz praktycznie niemożliwością funkcjonowania, przy obciążeniu rzędu 99-100 % na każdy rdzeń/wątek procesora. Szczerze powiedziawszy mocno się nagłówkowałem, aby zapewnić nie dość, że podobną ale w wielu przypadkach wyższą wydajność, niż przy stosowaniu ustawień, jakie mają kernele generic. Zresztą cały czas pracuje nad nowymi konfiguracjami i być może jescze "wymyśle" coś nowego. Mam parę pomysłów, ale musze pogodzić zadana związane z Linuksem z pracą zawodową i życiem prywatnym. Jeśli działania związane z Linuksem zaczną przynosić pewne profity (nie myślę tu o "kokosach"), będę mógł tym zagadnieniom poświęcić wiecj czasu. Zobaczymy ;). Jeszcze przed świętami udostępnię wersje v17.3 uzupełnioną m.in. o PM_DEBUG.

Pozdrawiam

-- 21 gru 2011 13:33 --

PS. w zasadzie miałem nie pisać, bo to dopiero testuje ;), ale powiem że ma dwie wersje kernela v17.3 ... jedna z nich ma odczuwalnie wyższą wydajność niż v17.2 - na poziomie nawet wyższym od wskazanego wczoraj v18.0 opartego o linux-3.2rc6 ... jednak muszę przeprowadzić wiecj testów, jeśli chodzi o responsywność tak skonstruowanego kernela. Być moze włąsnie tę wersje udostępnię ;).

Pozdrawiam

-- 21 gru 2011 15:55 --

Musze przyznać, ze wersja "alternatywna" ma nadzwyczaj dobra responsywność, aż mnie zatkało ;). Muszę jescze trochę testów porobić, ale jeśli przejdzie pozytywnie to nie dość,że wydajność w realnych zastosowaniach będzie wyższa to i responsywność powinna także zyskać ;).

Pozdrawiam

taedoju
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.10

Post autor: taedoju »

brzmi to ekscytująco, jako właściciel eeePc, mam pytanie odnośnie tej serii. Czy zbudowanie kernela bardziej pod tą linię byłoby możliwe ( czy specjalnie nie ma sensu bo Twoje kernele spełniają ew. wymagania tego typu lini)?
Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”