instalacja programow na ubuntu 11.10
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
witam,
zainstalowalem wlasnie ubuntu 11.10 na laptopie, najpierw mialem obok windowsa a od wczoraj zamiast windowsa wgralem ubuntu 11.10
jest kilka problemow :
1) [ciach]
// k2cl: kwestie związane z uśpieniem proponuję rozwiązywać w innym wątku...
2) instalacja programow za pomoca wine:
2.1. chcialem zainstalowac photoshopa jednak dostaje taki komunikat : http://cubsonart.com/upload/images/zrzutekran.png
restartowalem komputer, jednak nadal jest taki sam efekt. co mam na to poradzic ??
edit: przy uruchamianiu photoshop wyglada tak : http://cubsonart.com/upload/images/zrzuteopo.png
2.2. instalacja football manager 2012, pobralem gre football manager 2012 i chcem ja odpalic/zainstalowac za pomoca wine, klikam na ikone prawym i wybieram otworz za pomoca Wine Windows... i nie ma zadnej reakcji
Wine jest przeciez do uruchamiania aplikacji z windowsa na linuxie, wiec prosze o porady co mam zrobic.
prosze o odpowiedzi.
zainstalowalem wlasnie ubuntu 11.10 na laptopie, najpierw mialem obok windowsa a od wczoraj zamiast windowsa wgralem ubuntu 11.10
jest kilka problemow :
1) [ciach]
// k2cl: kwestie związane z uśpieniem proponuję rozwiązywać w innym wątku...
2) instalacja programow za pomoca wine:
2.1. chcialem zainstalowac photoshopa jednak dostaje taki komunikat : http://cubsonart.com/upload/images/zrzutekran.png
restartowalem komputer, jednak nadal jest taki sam efekt. co mam na to poradzic ??
edit: przy uruchamianiu photoshop wyglada tak : http://cubsonart.com/upload/images/zrzuteopo.png
2.2. instalacja football manager 2012, pobralem gre football manager 2012 i chcem ja odpalic/zainstalowac za pomoca wine, klikam na ikone prawym i wybieram otworz za pomoca Wine Windows... i nie ma zadnej reakcji
Wine jest przeciez do uruchamiania aplikacji z windowsa na linuxie, wiec prosze o porady co mam zrobic.
prosze o odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony 20 gru 2011, 11:35 przez cubsonart, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jusko
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Kontakt:
Re: problemy z ubuntu 11.10
Po pierwsze zapoznać zapewne z regulaminem forumcubsonart pisze: Wine jest przeciez do uruchamiania aplikacji z windowsa na linuxie, wiec prosze o porady co mam zrobic.

Co do Wine - to nie jest darmowy Windows. Gdyby tak było, to na co byłby system Microsoftu? Pod "Winkiem" uruchomisz niejedno, ale też wiele rzeczy zadziała niepoprawnie lub wcale. Sprawdzaj bazę programów, tu jest chyba wszystko, jak coś działa, czy działa, co zrobić aby ruszyło: http://appdb.winehq.org/. A PS - CrossOver supportuje oficjalnie CS i CS2, możesz sprawdzić, a nóż widelec. PlayOnLinux ma skrypt instalacyjny dla CS4 - to również możesz obadać. A na natywny port bym raczej kiedykolwiek nie liczył - nawet gigantowi jak Disney nie udało się zmusić Adobe do przeportowania (dlatego Disney zapłacił CodeWeavers aby przystosowali ich produkt do ruszenia PhotoShopa). Na pewno nie możesz zastąpić tego GIMP'em? Zawodowca rozumiem, GIMP to dla niego zapewne nie jest rozwiązanie, jednak nie spotkałem domowego usera, który wyrastałby ponad to, co gimpownia zaoferować może.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 14.04
A propos PS: nie nie moge zastapic PS-a Gimpem gdyz na codzien zajmuje sie grafika a dokladnie tworzeniem stron internetowych.. http://www.cubsonart.com 
Czyli za pomoca PlayOnLinux moge odpalic CS4 tak ?
Czy zadziala mi to tak samo w przypadku instalacji Creative Suite Design Premium w wersji CS4 ?
Co z tym mryganiem ekranu poczatkowego ? Jest to dosc uciazliwe.

Czyli za pomoca PlayOnLinux moge odpalic CS4 tak ?
Czy zadziala mi to tak samo w przypadku instalacji Creative Suite Design Premium w wersji CS4 ?
Co z tym mryganiem ekranu poczatkowego ? Jest to dosc uciazliwe.
-
- Sędziwy Jeż
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
Re: instalacja programow na ubuntu 11.10
Jeśli chcesz w 100% działającego photoshopa CS4 to najlepszym wyjściem jest instalacja Windowsa na VirtualBox w Ubuntu i tam zainstalowanie produktów Adobe. W innym przypadku ciężko zapewnić, że wszystko będzie na linuksie działać jak należy. "Jakoś tam" działać będzie i bez tego, chociaż do tworzenia stron internetowych photoshop naprawdę nie jest niezbędny, uwierz.
open source. open mind. open future.
inny OS: Arch Linux
- ethanak
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Architektura: x86
- Kontakt:
BY-ZY-DY-URAmaddie pisze: do tworzenia stron internetowych photoshop naprawdę nie jest niezbędny, uwierz.
Otwórz Gimpem psd z grupami warstw. Aż się zdziwisz.
-
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Właściwie GIMP vs PS to tylko kwestia gustu, upodobań i sposobu pracy - indywidualna sprawa, dyskusja jest bezcelowa. W każdym razie Photoshopa CS4 na Linuksie polecam na VBoksie.ethanak pisze: BY-ZY-DY-URA
Otwórz Gimpem psd z grupami warstw. Aż się zdziwisz.
- ethanak
- Wygnańcy
- Kontakt:
Nie, maddie, dyskusja nie jest bezcelowa.
Podałem przykład operacji której Gimp nie jest w stanie zrobić, a która jest bezwzględnie potrzebna przy tworzeniu grafiki do WWW.
Ja to pomijam w ten sposób, że otwieram takiego psd-ka w robocie na PS i każdą grupę eksportuję oddzielnie - dalej Gimp sobie radzi. Tym niemniej chociaż do tej jednej czynności PS jest niezbędny.
Podałem przykład operacji której Gimp nie jest w stanie zrobić, a która jest bezwzględnie potrzebna przy tworzeniu grafiki do WWW.
Ja to pomijam w ten sposób, że otwieram takiego psd-ka w robocie na PS i każdą grupę eksportuję oddzielnie - dalej Gimp sobie radzi. Tym niemniej chociaż do tej jednej czynności PS jest niezbędny.
-
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Ale chwila - otworzyć .psd. Jeśli robi się grafikę samemu, to nie jest potrzebne - po prostu robi się to od razu w Gimpie, więc nie ma żadnego problemu.ethanak pisze:Nie, maddie, dyskusja nie jest bezcelowa.
- ethanak
- Wygnańcy
- Kontakt:
Jeśli tworzysz strony internetowe to w 99% przypadków ktoś inny tworzy grafikę. Ludzie-orkiestry co potrafią zrobić porządną grafikę a potem zrobić z tego porządną stronę zarabiają tyle, że drobne wydatki typu kupno komputera z windowsem i PS są dla nich mało zauważalne i nie zawracają sobie hortensji dyskusjami na forach o uruchamianiu programów w środowiskach dla niech nie przeznaczonych.
-
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Na stronie autora tego wątku jest napisane, że także projektuje strony internetowe, w takim razie także tworzy grafikę. W pełni zgadzam się z twoim zdaniem, prawdopodobnie będzie chciał używać PS bo do tego jest przyzwyczajony, ale dla początkujących Gimp jest wystarczającą alternatywą. Zanim zacznie się zarabiać te "miliony" od czegoś trzeba zacząć
EOT.