Witam, dawno nie pisałem, bo w zasadzie nie używam Ubuntu, ale tym razem mam taką potrzebę. Mam system XP Pro SP3.
Zainstalowałem na wirtualnej maszynie VMWare system Ubuntu 10.10
Posiadam player HDD, który ma na pokładzie coś z Linuxa.
W Windows XP dysk jest widziany jako "Hdd na „Samba 3.0.23c (Ariva)”.
Z poziomu Windowsa nie mam z tym zasobem problemów- połączenie kablem po LAN-ie, nadane adresy IP z routera.
Teraz, co mam zrobić, aby zobaczyć ten dysk sieciowy pod Ubuntu i dalej idąc, jak dostać się do konfiguracji systemu w playerze, chcę zmienić adresy internetowe stacji radiowych.
Do tej pory ustaliłem adres IP i skonfigurowałem połączenie sieciowe dla VMWare, tak samo ustawiłem te dane łącznie z MAC adresem VMWare w routerze. Internet na Ubuntu działa, natomiast pingi do urządzeń w sieci domowej nie idą.
edit.
Udało mi się dostać do dysku HDD playera, pytanie jak teraz dostać się do systemu playera zainstalowanego chyba na jakieś pamięci flash?
Dobranie się do playera HDD po sieci, co zrobić?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- devipl
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Kontakt:
Re: Dobranie się do playera HDD po sieci, co zrobić?
odpal telenet na adres ip tego dysku, jak zadziala moze sie zalogujesz i wtedy mozesz zmieniac w plikach konfiguracyjnych co chcesz. Można tez wyjac dysk i podłączyć po inny komputer wtedy można zamapować partycje, które tam są..dalej to już edycja plików... A ten hdd player to nie konfiguracji przez http? Grzebanie niskopoziome w configu takich urządzen, może źle się skończyć
pozdrawiam,
t
pozdrawiam,
t
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
Re: Dobranie się do playera HDD po sieci, co zrobić?
Temat rozwiązałem na forum firmowym playera.
Tam też chodziło o telnet, ale edycję plików linuxa w w tym playerze robi się najlepiej przez ftp, po zainstalowaniu przez telnet specjalnej aplikacji i odblokowanie plików, które były tylko do odczytu.
Tam też chodziło o telnet, ale edycję plików linuxa w w tym playerze robi się najlepiej przez ftp, po zainstalowaniu przez telnet specjalnej aplikacji i odblokowanie plików, które były tylko do odczytu.