Kernele testowe/stabilne wersja 17.x - atom oraz K8

Moderator: e X t 7 3

bpawelczyk
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86
Kontakt:

Re: Kernele testowe wersja 17.x - atom oraz K8

Post autor: bpawelczyk »

e X t 7 3 pisze:Zatem tak ... kojarzysz, jakie aktualizacje miałeś Pan ostatnio ? Jakie usługi są uruchomione ?

Pozdrawiam
Niestety nie pamiętam, jakie aktualizację. Przy usługach nie było nic zmieniane, tj. wyłączone te, które radziłeś, a poza tym nie zauważyłem żeby coś nie działało.

Tak jak wspomniałem wcześniej, postawiłem Ubutntu 11.04 (remix PL) na nowej partycji, w celach testowych. Obawiałem się, że jest już namieszane w ustawieniach, ale wyniki "swierzego" systemu takie bardzo zbliżone. Robiłem również próby na 11.10 z KDE tu zużycie jeszcze większe, ale to pewnie dlatego że nie konfigurowałem środowiska graficznego.

Jeszcze raz chcę zainstalować system na nowej partycji, który zainstalować 11.04 + Gnome, czy 11.10 + Gnome, czy z KDE :?: Który wg testów miałby największe szanse ograniczyć ten niecny proceder zżerania energii :rolleyes: :?:
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

hmm spróbuj może jeszcze wpisów do Gruba z i915. Zobaczymy

Co do kernela v17.5, bazował będzie na Linux-3.1.7 i muszę powiedzieć ;), będzie mega resposnwyny i wydajny ;).

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: Galvatron »

bpawelczyk pisze:
e X t 7 3 pisze:Zatem tak ... kojarzysz, jakie aktualizacje miałeś Pan ostatnio ? Jakie usługi są uruchomione ?

Pozdrawiam
Niestety nie pamiętam, jakie aktualizację. Przy usługach nie było nic zmieniane, tj. wyłączone te, które radziłeś, a poza tym nie zauważyłem żeby coś nie działało.

Tak jak wspomniałem wcześniej, postawiłem Ubutntu 11.04 (remix PL) na nowej partycji, w celach testowych. Obawiałem się, że jest już namieszane w ustawieniach, ale wyniki "swierzego" systemu takie bardzo zbliżone. Robiłem również próby na 11.10 z KDE tu zużycie jeszcze większe, ale to pewnie dlatego że nie konfigurowałem środowiska graficznego.

Jeszcze raz chcę zainstalować system na nowej partycji, który zainstalować 11.04 + Gnome, czy 11.10 + Gnome, czy z KDE :?: Który wg testów miałby największe szanse ograniczyć ten niecny proceder zżerania energii :rolleyes: :?:
Czy problem występuje także na oryginalnym Ubuntu? W ogóle lepiej daj sobie spokój z polskimi przeróbkami i używaj wyłącznie wersji oryginalnej ze spolszczeniem, bo, z całym szacunkiem dla ich autorów, ale potrafią "namieszać" systemowi "pod maską", co może prowadzić do nietypowych problemów.
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
bpawelczyk
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Galvatron pisze: Czy problem występuje także na oryginalnym Ubuntu? W ogóle lepiej daj sobie spokój z polskimi przeróbkami i używaj wyłącznie wersji oryginalnej ze spolszczeniem, bo, z całym szacunkiem dla ich autorów, ale potrafią "namieszać" systemowi "pod maską", co może prowadzić do nietypowych problemów.
Tak, wysokie zużycie występuje również na świeżo zainstalowanym systemie z kernelem generic. Właśnie zainstalowałem Ubuntu 11.10 ze spolszczeniem (nie polskie wydanie, którego chyba w ogóle nie ma). Proszę kolegę o wskazówki, czy instalować KDE, czy zostać na Unity, ewentualnie przełączyć się do klasycznego Gnome? Zrobię pomiary na generic-u + cpufreqd + pm-utils, a później zainstaluje kernel Tomka 17.4. Czy to dobra kolejność działania?

Dzięki za pomoc, pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Najlepiej gdybyś sprawdził na wszystkich 3 interfejsach - to by nam dało lepszy obraz sytuacji.
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
bpawelczyk
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Galvatron pisze:Najlepiej gdybyś sprawdził na wszystkich 3 interfejsach - to by nam dało lepszy obraz sytuacji.
Tak więc zrobię, tylko jedno pytanie natury technicznej, czy Gnome 2.x, czy Gnome 3 :?: ,kolega Tomek niechętnie wypowiadał się na temat Gnome 3 dlatego pytam. Rozumiem, że KDE muszę dodatkowo doinstalować, czy wówczas będzie możliwość łatwego przełączania się (zmiana sesji) pomiędzy środowiskami graficznymi :?:
Cieniek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04
Kontakt:

Post autor: Cieniek »

bpawelczyk pisze:Rozumiem, że KDE muszę dodatkowo doinstalować, czy wówczas będzie możliwość łatwego przełączania się pomiędzy środowiskami graficznymi?
Tak, w ekranie logowania będziesz miał dodatkowe sesje do wyboru.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Doinstalowywanie KDE do 11.10 (pod Ubuntu z Unity) to niebyt dobre rozwiązanie ... cały czas w tle działa LightDM z częścią Unity, etc. nalepiej Kubuntu.

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

bpawelczyk pisze:
Galvatron pisze:Najlepiej gdybyś sprawdził na wszystkich 3 interfejsach - to by nam dało lepszy obraz sytuacji.
Tak więc zrobię, tylko jedno pytanie natury technicznej, czy Gnome 2.x, czy Gnome 3 :?: ,kolega Tomek niechętnie wypowiadał się na temat Gnome 3 dlatego pytam. Rozumiem, że KDE muszę dodatkowo doinstalować, czy wówczas będzie możliwość łatwego przełączania się (zmiana sesji) pomiędzy środowiskami graficznymi :?:
Ubuntu 11.10 nie ma GNOME 2, a jedynie dostępne przez PPA środowisko MATE, będące jego forkiem, niestety jeszcze ograniczonym do najbardziej podstawowych elementów.
bpawelczyk
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Galvatron pisze: Ubuntu 11.10 nie ma GNOME 2, a jedynie dostępne przez PPA środowisko MATE, będące jego forkiem, niestety jeszcze ograniczonym do najbardziej podstawowych elementów.
Chodziło mi o Unity 2D, źle napisałem, szczerze nie miałem jeszcze do czynienia z Ubuntu 11.10, testy robiłem na Kubuntu 11.10.
Już teraz mogę napisać, że różnicy nie ma - nadal potwornie duże zużycie energii tj. max 1,5h pracy na baterii. Sprawdzam jeszcze kombinację i915 we wpisie do Grub-a, może to coś zmieni.

Pozdrawiam
PietroZ
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: PietroZ »

Dell E6410 | i5-560M | 4GB DDR3 | Intel GMA | M5S 256GB SSD | Broadcom BCM43224
Linux user #483062 | Ubuntu user #24405
garhuy.blogspot.com | www.ubueasy.xorg.pl
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

PietroZ pisze:Wydano stabilny kernel 3.2.
http://osworld.pl/2012/01/05/jadro-linux-3-2
Tak właśnie sprawdziłem ... błąd na błędzie, nie poprawiono nic (od wersji RC5-sprawdzałem), co mnie interesuje = brak suspend (usypiania) na niektórych maszynach (w zasadzi sporej części), nie da sie normalnie zbudować kernela z włączonym modułem rts5139, a jak zmodyfikuje źródła aby się dało zbudować nadal powoduje wywalenie całego usb-storage. Powiem szczerze jestem w szoku, że nie ma wersji RC-8. Nawet nie spieszyłem się ze zgłoszeniem błędów (nie mam teraz czasu na dokładny opis), bo widziałem ile bugów zgłaszano ... przyjąłem ze nawet będzie RC-9. Cóz moze w weekend opiszę do LKML błędy, sposób na zmianę źródeł rts5139 (aby była w ogóle możliwa budowa kernela z tym modułem, ale nie naprawiające samych jego błędów) i zobaczymy. Widzę, że Linusowi mocno spieszyło się z wypuszczeniem 3.2, być może dlatego, że chce "otworzyć okno" dla patchy na 3.3.x, a będzie tego tu sporo. Konkludując, na pewno nie wydam kernela opartego o 3.2, do chwili kiedy najistotniejsze błędy nie zostaną usunięte - vide suspend. Po prostu to tak jak bym wydał wersje alpha, nie mogę zagwarantować absolutnie poprawnego działania na maszynach mobilnych.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Pozwolę sobie uprzedzić następne pytanie, które i tak na pewno padnie: Co w takim razie z pierwszą wersją 64-bit, która miała być na nim oparta? Poczekasz na 3.2.x/3.3, czy może oprzesz się o 3.1.7/3.1.8? Oczywiście tak tylko pytam, bo doskonale rozumiem, że to praktycznie podwojenie pracy i że z tego powodu możesz mieć obawy przed podjęciem go zanim projekt wejdzie w fazę komercyjną.;)
Ostatnio zmieniony 05 sty 2012, 13:04 przez Galvatron, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Galvatron pisze:Pozwolę sobie uprzedzić następne pytanie, które i tak na pewno padnie: Co w takim razie z pierwszą wersją 64-bit, która miała być na nim oparta? Poczekasz na 3.2.x/3.3, czy może oprzesz się o 3.1.7/3.1.8?
Jeśli błędy w 3.2.x nie zostaną usunięte w ciągu tygodnia, maksymalnie dwóch wypuszczę kernel oparty o linie 3.1.x.

Pozdrawiam

-- 05 sty 2012 15:19 --

Co do kernela ... testuje jeszcze wersje v17.5. Powiem tak nie podobały mi się standardowe ustawienia wewnętrznego zegar HZ ... są albo 100 (serwerowe = mega wydajność/straszna responsywność), albo standardowe 250 ... stosuje Canonical (bardzo dobra wydajność/średnia albo słaba responsywność - w szczególności pod obciążeniem), 300 wartość pośrednia niezła ale mnie nie satysfakcjonuje "do końca" :P i stosowna przeze mnie 1000 (super responsywność, ale gorsza wydajność). Wkurzało mnie, że nie mogę dobrać jeszcze wartości pośredniej. Pomyślałem, ze idealną byłaby wartość 500 ... i dodatkowo natknąłem się na to, że taką wartość stosują Developerzy odpowiedzialni za bardzo responsywne kornele dla Androida np. Cyanogen. Zmodyfikowałem źródła kernela :P i skompilowałem tak kernel v17.5-Brazos ... i powiem szczerze to chyba to czego szukałem ;). Wydajność nieosiągalna zarówno dla kernela z ustawianiami 250, jak i 1000 ... wydajność zbliżona do 100 HZ, a responsywność bardzo dobra. Teraz testy przez parę dni i jeśli będzie działać prawidłowo udostępnię takie wersje. Jak będą problemy będzie wersja z 1000 HZ.

Pozdrawiam

wojciechr
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 17.04

Post autor: wojciechr »

Panowie pomóżcie proszę, bo zainstalowałem na swoim Asusie 1001 ha z Ubuntu 11.10 z kerneklkiem ext73 17.3 zainstalowałem AMD Catalyst, bo myślałem, że też tego potrzebuje, żeby przejść na 17.4 -ext73. Wysypał mi się compiz, a tak piękne ustawienia miał :( i teraz odinstalowałem fdlrx i nadal nie działąją mi tak pięknie dotąd chodzące aktywne narożniki (pokazywanie wsyztskich programów lub pulpitu po najechaniu myszką na prawy i lewy narożnik) Mam pytanie jak przywrócić dotychczasowe funkcje? Dajcie znać proszę.
Drugi kłopot to po zainstalowaniu 17.1 (chyba albo 17.3, pojawił się kłopot z Kadu, otóż komunikat błędu brzmi: Błąd połączenia konta (mój numer gg) Połączenie niemożliwe, błąd negocjacji TLS (moje IP:port443). Dodanie portu 443 do firestartera nic nie daje, nadal to samo.
Bardzo Was proszę o pomoc w obu sprawach!
Liczę na Was!
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Wywaliłeś pozostały po Catalystach plik xorg.conf? Jeśli nie, to użyj komendy:

Kod: Zaznacz cały

sudo service gdm stop && sudo rm /etc/X11/xorg.conf && sudo X -configure && sudo service gdm start
Gdyby coś poszło nie tak, podaj treść ew. błędów.

Jeśli nie pomoże, to jeszcze wyeksportuj swój profil Compiza, zresetuj go do fabrycznych ustawień i przywróć profil.

EDIT: Na próbę zainstalowałem Preload i Prelink - poużywam kilka dni, że się "nauczyły" i zobaczę co ogólnie z tego wyjdzie. Mając 1,5GB RAM (bez SWAP'a) aż żal go nie wykorzystać na jakiś cache, dodatkowo poprawiający responsywność systemu.

EDIT2: e X t 7 3 - testowałeś może wydajność GNOME Shell na otwartych sterownikach, zwłaszcza nVidii? Ponoć działa lepiej niż z Forceware'ami.
Awatar użytkownika
gitarzystaa
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: gitarzystaa »

Galvatron pisze:EDIT2: e X t 7 3 - testowałeś może wydajność GNOME Shell na otwartych sterownikach, zwłaszcza nVidii? Ponoć działa lepiej niż z Forceware'ami.
Ja miałem okazję testować GNOME Shell na otwartych sterownikach i zamkniętych AMD na Xubuntu 11.10, moim zdaniem tragizm w czystej postaci.

http://www.phoronix.com/scan.php?page=a ... ers1&num=1
tutaj wykonali gruntowne testy różnych środowisk na różnych sterownikach polecam tą lekturę

http://www.youtube.com/watch?v=ULdXX9o5f5o
A tak chodził mój GNOME Shell ze wszystkim skryptami i testowym kernelem 17.4, kiedy jeszcze nie zmieniłem Xubuntu na rzecz Kubuntu, które jest teraz mega wydajne.

Pozdrawiam
Xubuntu 14.04 @ Lenovo Thinkpad X200 | Lenovo Thinkpad R60e | Lenovo Thinkpad R61i | Zotac Zbox ID83
Slitaz 4.0 @ IBM Thinkpad 600
Android 4.2.1 @ Lenovo A820
Android 4.4.2 @ Dell Venue 7 3730

registered linux user #554160
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Właśnie znalazłem bardzo ciekawą i przydatną rzecz (zwłaszcza dla osób mających tak jak ja problemy z eksperymentalnym, "pseudo-stabilnym" Compizem 0.9.6):

Instalaja Compiza 0.8.6 w Ubuntu 11.10 (w opisie jest adres PPA i FTP z 2 brakującymi zależnościami).

W skrócie:

1. Wywalamy Compiza 0.9.6;

2. Instalujemy brakujące zależności:

- http://ubuntu.jazz2.de/oneiric_ocelot/l ... settings1/
- http://ubuntu.jazz2.de/oneiric_ocelot/libprotobuf6/

3. Dodajemy PPA ppa:guido-iodice/compiz-0.8.6-natty (sam z niego korzystam w 11.04), zmieniamy wpisy z "oneiric" na "natty" i już możemy instalować Compiz 0.8.6 + Emerald 0.7.2.:)
Ostatnio zmieniony 07 sty 2012, 10:40 przez Galvatron, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: linuxozaurus »

Jeśli błędy w 3.2.x nie zostaną usunięte w ciągu tygodnia, maksymalnie dwóch wypuszczę kernel oparty o linie 3.1.x.
dziś wchodzę na portal dobre programy a tutaj jest info ze wydali nowe jajko 3.2
cytaty z podanego źródła
Nowością w systemie plików ext4 jest obsługa większych bloków. Dotychczas na systemach x86 blok mógł mieć maksymalnie 4 kB. Ponieważ obecnie tak mała wielkość jest często nieefektywna, limit rozmiaru bloku został podniesiony do 1 MB. Dzięki większym blokom krótsza jest alokacja bloków, mniejsza jest też fragmentacja plików.
Pojawiła się interesująca poprawka w TCP od firmy Google. Aby dostosować prędkość transmisji pakietów, jest ona zwiększana aż do momentu, gdy zaczyna się utrata pakietów. Wtedy następuje zmniejszenie prędkości a potem ponowna próba jej zwiększenia. Nieraz następuje to zbyt wolno i Google opracowało w związku z tym algorytm Proportional Rate Reduction, który ma zmniejszyć czas wzrastania prędkości.
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Jak już pisałem kernel 3.2.0 jest najszybszym - mega wydajność i responsywność - z dotychczasowych, co niestety nie uwalnia go na chwilę obecną z dyskwalifikujących go na maszynach mobilnych błędów. Musza je usunąć ;).

Pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”